Βρέθηκαν 126 μαθήματα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
natural sciences subject

Οργάνωση Υπολογιστών

Μανόλης Κατεβαίνης - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

- Η γλώσσα Assembly και η γλώσσα μηχανής, σαν το μοντέλο αφαίρεσης που το hardware παρουσιάζει προς το software. Παράδειγμα: ένα υποσύνολο αυτών των γλωσσών του επεξεργαστή MIPS. Στοιχειώδεις γνώσεις προγραμματισμού σε Assembly: if-then-else, βρόχοι, πίνακες, pointers, διαχείριση στοίβας και κλήση διαδικασιών.

natural sciences subject

Φυσική στερεάς κατάστασης

Γιάννης Ρεμεδιάκης - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το μάθημα αποτελεί μια εισαγωγή στη σύνδεση μεταξύ ατομικής δομής και μακροσκοπικών ιδιοτήτων των στερεών. Περιλαμβάνει μια εκτενή εισαγωγή σε περιοδικές συναρτήσεις τριών μεταβλητών, πλέγματα Bravais κλπ. Μέσα από δυο απλά μοντέλα, του ομοιογενούς στερεού (Jellium) και του συνδυασμού ατομικών τροχιακών (LCAO) εισάγονται σταδιακά όλες οι βασικές ιδιότητες των κρυσταλλικών στερεών: μηχανικές, θερμικές, ηλεκτρικές, οπτικές και μαγνητικές, και αναδεικνύονται οι σχέσεις μεταξύ ποσοτήτων που περιγράφουν τα διάφορα φαινόμενα.

natural sciences subject

Υλικά Ι: Εισαγωγή στην Επιστήμη Υλικών

Δημήτρης Παπάζογλου - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες της επιστήμης των υλικών.

natural sciences subject

Αρχεία και Βάσεις Δεδομένων

Δημήτρης Πλεξουσάκης - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

- Εισαγωγή στις αρχιτεκτονικές DBMS και στην οργάνωση αρχείων - Παρουσίαση των μοντέλων δεδομένων και μεθοδολογιών για τη σχεδίαση (σχεσιακών) βάσεων δεδομένων. - Σχεσιακό πρότυπο: δομές, άλγεβρα, λογισμός και θεωρία κανονικοποίησης βάσεων δεδομένων. - Λειτουργικά θέματα: βελτιστοποίηση ερωτήσεων, ανάρρωση, ταυτόχρονη πρόσβαση, ασφάλεια, σημασιολογική ακεραιότητα.

natural sciences subject

Δίκτυα Καθοριζόμενα από Λογισμικό

Ξενοφώντας Δημητρόπουλος - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Aρχές των SDN, OpenFlow, SDN controllers, network virtualisation, software-defined radio, SDN security, και θέματα έρευνας των SDN. Το μάθημα απευθύνεται σε προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχουν ήδη κάνει ένα εισαγωγικό μάθημα πάνω σε δίκτυα υπολογιστών.

medicine science health professions subject

Αιμοδυναμική Παθοφυσιολογία των Αγγειακών Παθήσεων και Αρχές στην Αναίμακτη Αγγειοδιαγνωστική

Χρήστος Ιωάννου - Προπτυχιακό - (A-)
Σχολή Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

H εξοικείωση με τις αναίμακτες μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διάγνωση των αγγειοχειρουργικών παθήσεων και την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων καθώς και με την οργάνωση και τη λειτουργία της Mονάδας της Aναίμακτης Aγγειοδιαγνωστικής. H κατανόηση της εφαρμογής των βασικών αρχών της αιμοδυναμικής στην προεγχειρητική, διεγχειρητική και μετεγχειρητική εκτίμηση των αγγειοχειρουργικών ασθενών.

natural sciences subject

Αρχές Χημείας

Απόστολος Ρίζος - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Χημεία και Μετρήσεις Εισαγωγή στη Χημεία, Φυσικές μετρήσεις Άτομα, Μόρια και Ιόντα Ατομική θεωρία και ατομική δομή, Χημικές ουσίες: Τύποι και ονόματα, Χημικές αντιδράσεις:,Εξισώσεις Η Αέρια Κατάσταση Νόμοι των αερίων, Κινητική-Μοριακή θεωρία Η κβαντική Θεωρία του Ατόμου Φωτεινά κύματα, φωτόνια και η θεωρία του Bohr, Κβαντομηχανική και κβαντικοί αριθμοί Ηλεκτρονικές Δομές και Περιοδικότητα Ηλεκτρονική δομή ατόμων, Περιοδικότητα των στοιχείων Ιοντικός και Ομοιοπολικός Δεσμός Ιοντικοί δεσμοί, Ομοιοπολικοί δεσμοί Μοριακή Γεωμετρία και Θεωρία του Χημικού Δεσμού Μοριακή γεωμετρία και κατευθυντικός δεσμός , Θεωρία μοριακών τροχιακών Καταστάσεις της Ύλης: Υγρά και Στερεά Μεταβολές καταστάσεων, Υγρή κατάσταση, Στερεά κατάσταση Πυρηνική Χημεία Ραδιενέργεια και αντιδράσεις με βομβαρδισμό πυρήνων , Ενέργεια πυρηνικών αντιδράσεων Χημεία των Μετάλλων των Κυρίων Ομάδων Μέταλλα: Περισκόπηση των κυρίων ομάδων, Ομάδα ΙΑ: Τα αλκαλιμέταλλα, Ομάδα ΙΙΑ: Τα μέταλλα των αλκαλικών γαιών, Μέταλλα των ομάδων ΙΙΙΑ ΙVΑ Χημεία των Αμετάλλων Ομάδα ΙVA: Η ομάδα του άνθρακα, Ομάδα VA: H ομάδα του αζώτου και φωσφόρου, Ομάδα VIA: Η ομάδα του οξυγόνου και του θείου, Ομάδα VIIA: Τα αλογόνα, Ομάδα VIIIA: Τα ευγενή αέρια Τα μεταβατικά Στοιχεία και Ενώσεις Σύνταξης Ιδιότητες των μεταβατικών στοιχείων, Σύμπλοκα ιόντα και ενώσεις σύνταξης

medicine science health professions subject

Εντατική Ιατρική

Δημήτρης Γεωργόπουλος, Αικατερίνη Βαπορίδη, Ευμορφία Κονδύλη - Προπτυχιακό - (A-)
Σχολή Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Εισαγωγή στις βασικές αρχές αντιμετώπισης του βαρέως πάσχοντος. Κατανόηση της παθοφυσιολογίας των απειλητικών για τη ζωή διαταραχών του αναπνευστικού, καρδιαγγειακού και κεντρικού νευρικού συστήματος και των βασικών αρχών αντιμετώπισης.

natural sciences subject

Αστροφυσική Ι

Ιωσήφ Παπαδάκης - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Tο μάθημα απευθύνεται σε δευτεροετείς φοιτητές. Αποτελεί ουσιαστικά μία εισαγωγή στην φυσική των άστρων. Αρχικά το μάθημα παραθέτει στοιχεία για τα παρατηρησιακά μέγεθη των άστρων. Στη συνέχεια επικεντρώνεται στον Ήλιο, στα παρατηρησιακά χαρακτηρηστικά του, και στις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό του. Με βάση αυτά τα στοιχεία το μάθημα προχωράει στη μελέτη της φυσική του Ήλιου, δίνοντας βαρύτητα στις πυρηνικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του (και στο εσωτερικό όλων των άστρων). Με βάση αυτές τις γνώσεις, προχωράμε στη μελέτη την εξέλιξης των άστρων, και των τελευταίων φάσεων της "ζωής" τους.

natural sciences subject

Γενική Φυσική Ι

Νικόλαος Κυλάφης - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Tο μάθημα "Φ-101. Γενική Φυσική Ι" απευθύνεται σε πρωτοετείς φοιτητές και είναι ουσιαστικά μία εντατική επανάληψη της ύλης της Μηχανικής,Κυματικής, καιΘερμοδυναμικήςη οποία διδάσκεται στα λύκεια, αλλά σε ανώτερο επίπεδο Μαθηματικών. Eισάγονται και χρησιμοποιούνται ο απειροστικός λογισμός και απλές διαφορικές εξισώσεις στη μαθηματική διατύπωση των νόμων της φυσικής και στη λύση προβλημάτων.