Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στο να κατανοήσουν οι φοιτητές :
• τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την άσκηση της εκτροφής, τις δυνατότητες ανάπτυξης και τις προοπτικές της βοοτροφίας, προβατοτροφίας και αιγοτροφίας μέσα από την ανασκόπηση του παγκόσμιου ζωικού κεφαλαίου και της κατανομής του (ζωικό κεφάλαιο, παραγωγή κρέατος και γάλακτος).
• τα χαρακτηριστικά των σημαντικότερων φυλών βοοειδών, προβάτων και αιγών με σκοπό την αξιολόγηση και την αξιοποίηση τους μέσα από τα κατάλληλα συστήματα εκτροφής.
• τους παράγοντες που επηρεάζουν το ποσοστό συλλήψεων, τη διάρκεια της κυοφορίας και του τοκετού καθώς και τους παράγοντες με τους οποίους εκτιμάται η αναπαραγωγική ικανότητα σε μία αγέλη ή ποίμνιο (δείκτης πολυδυμίας, δείκτης βιωσιμότητας, δείκτης παραγωγικότητας).
• τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία παραγωγής γάλακτος, την ανάπτυξη και λειτουργία του μαστού και την εξέλιξη της γαλακτοπαραγωγής στα μηρυκαστικά
• τους παράγοντες που επηρεάζουν την κρεοπαραγωγική ικανότητα και την ποιότητα σφάγιου και κρέατος των μηρυκαστικών.