Βρέθηκαν 13 μαθήματα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
agricultural sciences subject

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - open course

Αχιλλέας Κοντογεώργος - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Το μάθημα Αγροτική Οικονομία (1.9c) απευθύνεται στους πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος ΔΕΑΠΤ και έχει ως κύριο στόχο να καλύψει τις παρακάτω θεματικές ενότητες: Εισαγωγή στην αγροτική οικονομική, Συντελεστές παραγωγής γεωργικών προϊόντων, Η αγροτική εκμετάλλευση και η αγροτική επιχείρηση Η οικονομική της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και οι συναρτήσεις παραγωγής, Η λογιστική παρακολούθηση της αγροτικής εκμετάλλευσης, Οι Δαπάνες και το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων, Τα οικονομικά αποτελέσματα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, Εισαγωγή στις έννοιες της Ποιότητας αγροτικών προϊόντων, Τυποποίησης Συσκευασίας Ταυτοποίηση αγροτικών προϊόντων, Αποθήκευση και μεταφορά αγροτικών προϊόντων και Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων.

agricultural sciences subject

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΝΟΙΚΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Αχιλλέας Κοντογεώργος - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Πατρών

To μάθημα Συνεταιριστική Οικονομία απευθύνεται στους φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων. Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τους φοιτητές στην έννοια των συνεταιρισμών και να παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα καθώς και τις διαφορές που εμφανίζουν με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις κεφαλαίου. Σε αυτή την κατεύθυνση παρουσιάσει τις αρχές λειτουργίας των συνεταιρισμών και τις αρχές της οικονομικής θεωρίας που βρίσκουν εφαρμογή στους συνεταιρισμούς. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργιά των συνεταιρισμών. Παρουσιάζεται επίσης η δομή των συνεταιρισμών στην Ελλάδα και οι εναλλακτικές μορφές οργάνωσης των συνεταιρισμών. Τέλος παρουσιάζεται η δυνατότητα ανάπτυξης του συνεταιριστικού μοντέλου επιχειρηματικότητας.

agricultural sciences subject

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης

Χαράλαμπος Κασίμης - Μεταπτυχιακό - (A-)
Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το μάθημα στοχεύει σε μια ολιστική και κριτική προσέγγιση της έννοιας της αγροτικής ανάπτυξης μέσα από τη διδασκαλία βασικών εννοιών και μεθόδων για την κατανόηση μιας κοινωνικά ετερογενούς αγροτικής κοινωνίας. Πλαίσιο αναφοράς αποτελεί η Ελλάδα και οι χώρες της Ε.Ε.

agricultural sciences subject

Επιχειρησιακή Έρευνα στην Γεωργία

Στέλιος Ροζάκης, Δημήτρης Κρεμμύδας - Προπτυχιακό - (A+)
Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Με τη συμπλήρωση του μαθήματος αναμένεται ότι θα έχετε γνώση της θεωρίας και θα είστε εξοικειωμένοι με τεχνικές και μαθηματικά υποδείγματα ώστε να μπορείτε να παίρνετε γρήγορες και εμπεριστατωμένες αποφάσεις και να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά ένα μεγάλο φάσμα επιχειρησιακών προβλημάτων. Επίσης θα είστε ικανοί να διερευνείτε, να εκφράζετε ποσοτικά και να αξιολογείτε μικρο-οικονομικά υποδείγματα για την ανάλυση αποφάσεων, κατανοώντας τη σχέση της περιγραφής της οικονομικής πραγματικότητας με το δέον γενέσθαι στην επιχείρηση Το μάθημα μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις βασικές ενότητες: (α) Μαθηματικός Προγραμματισμός (β) Προγραμματισμός έργων (γ) Πολυκριτήρια Ανάλυση και (δ) Λήψη αποφάσεων υπό συνθήκες αβεβαιότητας, Για την κάθε ενότητα θα διδαχθείτε τις βασικές θεωρητικές έννοιες, θα εργαστείτε πάνω σε εφαρμοσμένα προβλήματα ενώ σε μερικές από αυτές θα εξοικειωθείτε με λογισμικό που διευκολύνει την επίλυση σχετικών προβλημάτων.

agricultural sciences subject

Γεωργική Εκπαίδευση

Αλέξανδρος Κουτσούρης - Προπτυχιακό - (A-)
Αγροτική Οικονομία και Ανάπτυξη, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εκπαίδευση, κατάρτιση και γεωργική εκπαίδευση,¨εισαγωγή και φιλοσοφική θεώρηση. Η γεωργική εκπαίδευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Θεωρία των αναγκών και ανάλυση εργασίας, Σχεδιασμός αναλυτικού προγράμματος σπουδών: σκοποί και στόχοι. Εκπαιδευτική ψυχολογία: θεωρίες μάθησης. Μέθοδοι διδασκαλίας και μάθησης. Αρχές τεχνικής εκπαίδευσης: δεξιότητες. Αξιολόγηση προγραμμάτων (τεχνικής) εκπαίδευσης

agricultural sciences subject

Αγροτική Κοινωνιολογία

Χαράλαμπος Κασίμης - Προπτυχιακό - (A-)
Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να: • Έχει αποκτήσει γνώση των θεωρητικών και των μεθοδολογικών προσεγγίσεων στην μελέτη του αγροτικού χώρου • Έχει μιαν ολιστική και διεπιστημονική κατανόηση του κοινωνικού περιεχομένου του αγροτικού χώρου και της γεωργίας ως παραγωγικής δραστηριότητας • Αποκτήσει συγκριτική εικόνα διεθνών παραδειγμάτων τόσο του μετασχηματισμού της υπαίθρου όσο και έννοιας της ‘ νέας αγροτικότητας’ • Αξιοποιήσει τις θεωρητικές και μεθοδολογικές του γνώσεις για να κατανοήσει τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον αγροτικό χώρο και να αποκτήσει την ικανότητα να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που χρήζουν αντιμετώπισης.

agricultural sciences subject

Περιβαλλοντική Πολιτική και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πολυξένη Ράγκου - Μεταπτυχιακό - (A-)
Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σχέσεις κοινωνίας και περιβάλλοντος, η οικολογική, κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτισμική διάσταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, φιλοσοφία του επικρατούντος μοντέλου ανάπτυξης, περιβαλλοντικές αξίες, εργαλεία της περιβαλλοντικής πολιτικής, κοινοτική περιβαλλοντική πολιτική, στρατηγικές προστασίας του περιβάλλοντος, περιβαλλοντικό δίκαιο, αρχές αειφορίας και βιωσιμότητας, οικοτουρισμός, αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη.

agricultural sciences subject

Ειδικά θέματα αγροτικής κοινωνιολογίας

Μαρία Παρταλίδου - Μεταπτυχιακό - (A-)
Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού πληθυσμού, η άμβλυνση των διαφορών μεταξύ πόλης και υπαίθρου με τα έργα υποδομής στην ύπαιθρο και την υιοθέτηση τεχνολογικών αλλαγών και καταναλωτικών προτύπων από τις αγροτικές κοινωνίες, η εκμηχάνιση της γεωργίας και η κινητικότητα του αγροτικού πληθυσμού είναι ορισμένες από τις εκφράσεις μιας αγροτικής αναδιάρθρωσης που έχουν επηρεάσει και επηρεάζουν τόσο τον αγροτικό χώρο όσο και την κοινωνία. Για χρόνια υπήρχε ισχυρή ταύτιση του αγροτικού χώρου με τη γεωργία. Σήμερα όμως ο αγροτικός χώρος από χώρος παραγωγής μετατρέπεται και σε χώρο κατανάλωσης εμπειριών, προιόντων και υπηρεσιών. Οι αγροτικές κοινωνίες σε ολόκληρη την Ευρώπη αναδεικνύουν και άλλες δραστηριότητες, και διεκδικήσεις και αντιμετωπίζουν ένα σύμπλεγμα προκλήσεων θέτοντας στο δημόσιο και επιστημονικό διάλογο μια σειρά ζητημάτων, τα οποία προσπαθεί να προσεγγίσει με κριτική σκέψη το μάθημα “Ειδικά Θέματα Αγροτικής Κοινωνιολογίας”. Βασικές θεματικές ενότητες και οι άξονες γύρω από τους οποίους αναδιπλώνεται το συγκεκριμένο μάθημα είναι: οι κοινωνικές συγκρούσεις για τους φυσικούς πόρους (με σύγκρουση διαφορετικών οικονομικών και ιδεολογικών συμφερόντων), οι συγκρούσεις για το αγροτικό βίωμα (και τις κοινωνικές αναπαραστάσεις του αγροτικού), οι νέες σχέσεις και κινητικότητες (ανθρώπων, προιόντων κλπ) μεταξύ πόλης-υπαίθρου, ζητήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην ύπαιθρο αλλά και δυναμικές πρακτικές που αναδεικνύονται μέσα από δράσεις κοινωνικής καινοτομίας και νέα κοινωνικοοικονομικά μοντέλα αξιών και διακυβέρνησης και τέλος η ανάδυση της κοινωνίας της γνώσης και των δικτύων ως βασικά εργαλεία προσαρμογής των αγροτικών περιοχών και αγροτικών κοινωνιών στις σύγχρονες προκλήσεις.

agricultural sciences subject

Κοινωνική δημογραφία

Όλγα Ιακωβίδου - Προπτυχιακό - (A-)
Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η δημογραφία αποτελεί θεμελιώδη προσέγγιση στην κατανόηση της κοινωνίας είτε αυτή είναι αστική είτε αγροτική . Στις μέρες μας ο πληθυσμός του ανεπτυγμένου κόσμου συρρικνώνεται. Οι γυναίκες γεννούν όλο και λιγότερα παιδιά. Οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρονια. Ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται ένατνι των εργαζομένων. Ο χάρτης της μετανάστευση αλλάζει και χώρες υποδοχής μεταναστών μετατρέπονται σε χώρες αποστολής μεταναστών και αντιστρόφως. Την αιτιολόγηση και αξιολόγηση των παραπάνω φαινομένων καθώς και τις αλλαγές που επιφέρουν σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο διαπραγματεύεται το μάθημα Κοινωνική Δημογραφία. Ειδικότερα περιλαμβάνει: ΄Εισαγωγή στην Κοινωνική Δημογραφία. Μέγεθος και διάρθρωση του πληθυσμού. Δημογραφική γήρανση. Η εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας. Βιολογική ανανέωση του πληθυμού. Βιολογική φθορά του πληθυσμού. Μεταναστεύσεις.

agricultural sciences subject

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Αφροδίτη Παπαδάκη-Κλαυδιανού - Προπτυχιακό - (A-)
Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Έννοιες, περιεχόμενο, χαρακτηριστικά, αρχές και στόχοι της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Μεθοδολογία, σχεδιασμός, ανάπτυξη και αξιολόγηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Παρουσίαση προγραμμάτων και αξιολόγηση δράσεων. Περιβάλλον και κοινωνία, οικονομία και περιβάλλον, προστασία περιβάλλοντος, αναπτυξιακή και περιβαλλοντική πολιτική, πολιτική και στρατηγική προστασίας του περιβάλλοντος ως εθνικό και διεθνές πρόβλημα. Διεπιστημονικές προσεγγίσεις περιβαλλοντικών θεμάτων.