Βρέθηκαν 173 μαθήματα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
humanities and arts subject

Ψυχογλωσσολογία

Χριστίνα Μανουηλίδου - Προπτυχιακό - (A+)
Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Το µάθηµα εξετάζει το γλωσσικό φαινόµενο υπό το πρίσµα των ψυχολογικών παραγόντων που επιτρέπουν τους οµιλητές να χρησιµοποιούν και να κατανοούν τη γλώσσα τους. Επιµέρους ζητήµατα αφορούν την εξέταση πειραµατικών δεδοµένων από τις περιοχές της λεξικής αναγνώρισης, του νοητικού λεξικού, της κατανόησης και επεξεργασίας προτάσεων όπως επίσης και τη σχέση γλώσσας και µνήµης. Στόχος του µαθήµατος είναι οι φοιτητές/φοιτήτριες να µπορούν να περιγράψουν το πως επεξεργαζόµαστε τη γλώσσα και αποθηκεύουµε τις γλωσσικές πληροφορίες σε σχέση µε την ανθρώπινη νόηση. Πιο συγκεκριµένα, στο τέλος του µαθήµατος οι φοιτητές/φοιτήτριες θα µπορούν να: 1. εφαρµόσουν τις γενικές αρχές της γλωσσολογίας στη διερεύνηση της γλωσσικής κατανόησης 2. συγκρίνουν και να αξιολογήσουν γλωσσολογικές προσεγγίσεις βασιζόµενοι/-ες σε πειραµατικά πορίσµατα επεξεργασίας γλώσσας από φυσιολογικούς πληθυσµούς.

humanities and arts subject

Βυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι

Ειρήνη-Σοφία Irene-Sofia - Προπτυχιακό - (A+)
Φιλολογία, Πανεπιστήμιο Πατρών

Το μάθημα επιδιώκει να εξετάσει διαχρονικά το γραμματειακό είδος της βυζαντινής ιστοριογραφίας. Παρουσιάζονται οι περίοδοι, η εξέλιξη, τα επιμέρους είδη και τα βασικά χαρακτηριστικά των βυζαντινών ιστοριογραφικών έργων, και μελετώνται αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα ιστορικών και χρονογράφων από την πρώιμη, τη μέση και την ύστερη βυζαντινή περίοδο.

humanities and arts subject

Η ποίηση και η ποιητική του Κ. Π. Καβάφη

Κατερίνα Κωστίου - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Το μάθημα έχει στόχο, μέσω της εκ του σύνεγγυς ανάγνωσης των καβαφικών ποιημάτων, να εξοικειώσει τους φοιτητές με τη σύνθετη και την απαιτητική καβαφική ποιητική. Συγκεκριμένα το μάθημα εστιάζεται στη μελέτη του τρόπου με τον οποίο ο Καβάφης συγκροτεί αφηγηματικά και δραματικά προσωπεία μέσω των οποίων πραγματώνεται η σύνθετη ποιητική του γλώσσα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παρακολούθηση του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με θεωρητικά ζητήματα, που σχετίζονται άμεσα με το καβαφικό έργο, όπως η ειρωνεία, η μυθική μέθοδος, ο ιδιότυπος καβαφικός λυρισμός κ.ά. Εκτός από τα 154 αναγνωρισμένα ποιήματα του ποιητή συχνά χρειάζεται η συνδρομή των ανέκδοτων ποιημάτων ή άλλων καβαφικών κειμένων (καβαφικά πεζά, καβαφικά αυτοσχόλια κ.ο.κ.). Λέξεις Κλειδιά: ειρωνεία, λυρισμός, φραστικός ρεαλισμός, αντικειμενική συστοιχία, μυθική μέθοδος.

humanities and arts subject

Αρχαϊκό Έπος: Όμηρος

Ευφημία Καρακάντζα - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Με το μάθημα επιχειρείται μια πρώτη προσέγγιση των φοιτητών με το αρχαϊκό έπος και τα χαρακτηριστικά του. Παρουσιάζεται η δομή και το περιεχόμενο των δύο ομηρικών επών και μελετώνται συστηματικά επιλεγμένα αποσπάσματα από τα δύο ποιήματα.

humanities and arts subject

Λογοτεχνία για Παιδιά Ι

Δημήτρης Πολίτης - Προπτυχιακό - (A-)
Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Πατρών

Το υποχρεωτικό μάθημα «Λογοτεχνία για Παιδιά Ι» έχει ως βασικό σκοπό του την εισαγωγή των φοιτητών/φοιτητριών: α) στη σύγχρονη προβληματική των όρων/ορίων της λογοτεχνικής παραγωγής για παιδιά, β) στην κατανόηση των ιδιαίτερων προσδιοριστικών στοιχείων των λογοτεχνικών κειμένων που απευθύνονται στα νήπια, και γ) στην αξιοποίηση σύγχρονων πρακτικών/τρόπων προσέγγισης των λογοτεχνικών κειμένων για μικρά παιδιά.

humanities and arts subject

Ερευνητικά Ζητήματα Νεοελληνικής Φιλολογίας: Το κωμικό και η Ποιητική της Ανατροπής

Κατερίνα Κωστίου - Μεταπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Το μάθημα στοχεύει να εξοικειώσει τους φοιτητές με τις έννοιες σάτιρα, ειρωνεία, παρωδία και άλλες συναφείς προς αυτές (μπουρλέσκο, pastiche, γκροτέσκo, καρικατούρα, μεταμφίεση κ.ά.) οι οποίες αποτελούν βασικά εργαλεία της λογοτεχνικής γραφής. Ο όρος Ποιητική της Ανατροπής, που έχω προτείνει από το 1995 στη διδακτορική μου διατριβή (http:/www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/8908), βασίζεται στο γεγονός ότι κοινό χαρακτηριστικό των παραπάνω εννοιών είναι η υπονόμευση ή η ανατροπή του περιεχομένου ή/και της διατύπωσης και η παράλληλη, καλυμμένη ή λανθάνουσα ύπαρξη ενός δεύτερου νοήματος ή μηνύματος. Ο μηχανισμός της ανατροπής παρουσιάζει μια ευρύτατη κλίμακα τεχνικών ή λειτουργιών. Η μελέτη των τεχνικών και των λειτουργιών σε επίπεδο θεωρίας και λογοτεχνικής πρακτικής είναι βασικός στόχος του μαθήματος.

humanities and arts subject

Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Ευριπίδης

Μενέλαος Χριστόπουλος - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Στο μάθημα παρουσιάζεται το έργο του Ευριπίδη, η θέση του στην αρχαία ελληνική γραμματεία, η σχέση του έργου με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής και το περιεχόμενο των σωζόμενων δραμάτων. Στο μάθημα μελετάται και αναλύεται από το πρωτότυπο η τραγωδία Μήδεια (431 π. Χ.). Tο μάθημα έχει διαιρεθεί σε δύο μέρη: οι στίχοι 1-662 μελετώνται στο πλαίσιο του φροντιστηρίου (με έμφαση στην γραμματική και στο συντακτικό), ενώ το υπόλοιπο μέρος στις διαλέξεις.

humanities and arts subject

Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Αισχύλος - Σοφοκλής

Ευφημία Καρακάντζα - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Με το παρόν μάθημα πραγματοποιείται η εισαγωγή των φοιτητών στο δράμα (καταγωγή του δράματος). Παρουσιάζονται τα διαθέσιμα στοιχεία για τον βίο του Αισχύλου, καθώς και για το έγο του (χρονολόγηση και υποθέσεις των σωζόμενων δραμάτων). Αναφορικά με τον Σοφοκλή, εκτός της βιογραφίας και εργογραφίας του, μελετώνται και οι νέες ιδεολογικές συνθήκες σύνθεσης τραγωδίας. Ως βασικό κείμενο για το μάθημα χρησιμοποιείται ο Αἴας του Σοφοκλή (ο μύθος του, οι αποκλίσεις από τον ιλιαδικό Αίαντα), με έμφαση στην μετάφραση, την γραμματική, το συντακτικό και την ερμηνευτική -ιδεολογική προσέγγιση. Τέλος, μελετάται από μετάφραση η Ἀντιγόνη του Σοφοκλή, με στόχο την κατάδειξη των διαδεδομένων πλανών στην ερμηνεία της, ενώ παρουσιάζονται σύγχρονες ερμηνευτικές προσεγγίσεις.

humanities and arts subject

Κατάκτηση Γλώσσας

Χριστίνα Μανουηλίδου - Προπτυχιακό - (A+)
Φιλολογία, Πανεπιστήμιο Πατρών

Το μάθημα εξετάζει τη διαδικασία με την οποία τα βρέφη αναπτύσσουν την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται, να παράγουν και να χρησιμοποιούν γλωσσικά στοιχεία της μητρικής τους γλώσσας για την επικοινωνία τους. Συγκεκριμένα, εξετάζεται πως γίνεται η κατάκτηση της φωνολογίας, της σύνταξης, της μορφολογίας, της σημασιολογίας και το λεξιλογίου. Η εξέταση του φαινομένου της γλωσσικής κατάκτησης δεν περιορίζεται μόνο στην ομιλούμενη γλώσσα αλλά περιλαμβάνει και τη μελέτη της κατάκτησης της νοηματικής.

humanities and arts subject

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία

Ειρήνη-Σοφία Κιαπίδου - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Το μάθημα επιδιώκει αφενός να εισαγάγει τους φοιτητές στο αντικείμενο, τις μεθόδους και τους στόχους της επιστήμης της Βυζαντινής Φιλολογίας, αφετέρου να παρουσιάσει τις περιόδους, την εξέλιξη, τα είδη και τις σημαντικότερες μορφές και έργα της βυζαντινής λογοτεχνικής και γραμματειακής παραγωγής από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης ως την άλωση του 1453. Θα αναγνωσθούν εκλογές από ιστοριογραφικά, ρητορικά, ποιητικά (εκκλησιαστικά και θύραθεν), επιστολικά και αγιολογικά κείμενα, καθώς και από γεωγραφικά και στρατιωτικά εγχειρίδια.