Βρέθηκαν 61 μαθήματα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
natural sciences subject

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές ΙΙ

Σταύρος Σουραβλάς - Προπτυχιακό - (A+)
Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το μάθημα χωρίζεται σε 3 ενότητες. Στην πρώτη, ο φοιτητής λαμβάνει τις βασικές έννοιες της άλγεβρας Boole, με σκοπό να κατανοήσει τον τρόπο υλοποίησης βασικών λειτουργιών της αριθμητικής και λογικής μονάδας του υπολογιστή, όπως είναι η σύγκριση, η πρόσθεση, η αφαίρεση, κλπ. Στο δεύτερο μέρος, ο φοιτητής εισάγεται στην έννοια της αλγοριθμικής λογικής για την υλοποίηση βασικών λειτουργιών που εκτελούν τα περισσότερα βασικά λογισμικά, όπως ταξινόμηση και αναζήτηση. Τέλος, στο τρίτο μέρος, ο φοιτητής λαμβάνει γνώσεις σχετικά με την ασφάλεια και τους κινδύνους που εμπλέκονται στη χρήση του Η/Υ όπως ιοί κλπ.

social sciences  subject

Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Άγγελος Σιφαλέρας - Προπτυχιακό - (A+)
Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων διοίκησης της εφοδιαστικής αλυσίδας (π.χ., προμήθειες, διαχείριση αποθεμάτων, οργάνωση δικτύου διανομής, κλπ.). Ακόμη, θα περιγραφούν διάφορα εκπαιδευτικά λογισμικά πακέτα ώστε οι φοιτητές να μπορούν να επιλύσουν τέτοιου είδους προβλήματα.

humanities and arts subject

Σχολική Ψυχολογία

Βασιλική Γιαννούλη - Προπτυχιακό - (A+)
Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Η σχολική ψυχολογία είναι κλάδος της επιστήμης της ψυχολογίας που τις τελευταίες δεκαετίες σημειώνει ιδιαίτερη ανάπτυξη σε πολλές χώρες του κόσμου. Αποτελεί κλάδο εφαρμοσμένης ψυχολογίας και είναι συνδεδεμένη με την καθημερινή σχολική πραγματικότητα. Αφορά την παροχή υπηρεσιών σε όλα τα μέλη της ευρύτερης σχολικής κοινότητας, δηλ. τους μαθητές όλων των ηλικιών, τις οικογένειες τους, τους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους φορείς και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στο εκπαιδευτικό σύστημα.

humanities and arts subject

Σέρβικα ΙΙΙ

Γεώργιος Μπορόβας - Προπτυχιακό - (A+)
Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Στο Γ΄ εξάμηνο δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να κατανοήσουν περισσότερο σύνθετα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους: κύριες και δευτερεύουσες προτάσεις, σύνδεση προτάσεων, παραγωγή λέξεων, ευθύς και πλάγιος λόγος, δεικτικές, ερωτηματικές, οριστικές και αόριστες αντωνυμίες, εμβάθυνση στη χρήση των πτώσεων.

natural sciences subject

Ευρετικές Μέθοδοι

Άγγελος Σιφαλέρας - Μεταπτυχιακό - (A+)
Μεταπτυχιακό Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Στην επίλυση προβλημάτων βελτιστοποίησης εφαρμόζονται κυρίως διάφοροι ακριβείς αλγόριθμοι μαθηματικού προγραμματισμού. Ωστόσο, σε προβλήματα συνδυαστικής ή ολικής βελτιστοποίησης οι συμβατικές μέθοδοι δεν είναι συνήθως αρκετά αποτελεσματικές, ειδικά, όταν ο χώρος αναζήτησης του προβλήματος είναι μεγάλος και πολύπλοκος. Η πλειοψηφία αυτών των υπολογιστικών προβλημάτων ανήκουν στην κλάση NP-hard, και δεν είναι δυνατή η εύρεση λύσης σε πολυωνυμικό χρόνο (εκτός αν P = NP). Για την αποδοτική επίλυση τέτοιων προβλημάτων, έχουν μελετηθεί και διαφορετικές ευρετικές μέθοδοι στη συμβιβαστική προσπάθεια αναζήτησης μιας υπό-βέλτιστης λύσης σε σύντομο χρόνο υπολογισμού. Οι ευρετικές μέθοδοι αναζήτησης συνήθως παράγονται με βάση απλής διαισθητικής και δημιουργικής σκέψης του ανθρώπου, και είναι συχνά χρήσιμες στην τοπική αναζήτηση για την γρήγορη εύρεση καλών λύσεων σε μια περιορισμένη περιοχή. Οι μεθευρετικές μέθοδοι είναι μέθοδοι υψηλότερου επιπέδου, οι οποίες με συστηματικό τρόπο καθοδηγούν όλη την διαδικασία της αναζήτησης με χρήση ευρετικών μεθόδων. Οι μεθευρετικοί αλγόριθμοι αν και δεν αποτελούν εγγύηση για την εύρεση μιας ολικά βέλτιστης λύσεως, συχνά προσφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα σε πολλά πρακτικά προβλήματα.

natural sciences subject

Μοντελοποίηση Λογικών Κυκλωμάτων

Σταύρος Σουραβλάς - Προπτυχιακό - (A+)
Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Απλοποίηση λογικών κυκλωμάτων, συνδυαστικά και ακολουθιακά κυκλώματα, προγραμματιζόμενη λογική, εισαγωγή στη γλώσσα VHDL, τρόποι περιγραφής, δημιουργία μοντέλων και προσομοίωση

natural sciences subject

Δομές Δεδομένων

Γεωργία Κολωνιάρη - Προπτυχιακό - (A+)
Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει στους φοιτητές τις θεμελιώδεις δομές δεδομένων ως Αφηρημένους Τύπους Δεδομένων (ΑΤΔ), να δείξει τη χρησιμότητα αυτών των δομών στην επίλυση προβλημάτων καθώς και πως αυτές οι αφηρημένες έννοιες μπορούν να συγκεκριμενοποιηθούν χρησιμοποιώντας μια γλώσσα προγραμματισμού. Δίνεται η ίδια έμφαση τόσο στην αφηρημένη έννοια όσο και στην υλοποίησή της έτσι ώστε οι φοιτητές να μάθουν για τις αφηρημένες έννοιες των Δ.Δ. αλλά και για τις υλοποίηση τους καθώς και για τις εφαρμογές τους.

natural sciences subject

Βάσεις Δεδομένων ΙΙ

Γεώργιος Ευαγγελίδης - Προπτυχιακό - (A+)
Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το μάθημα εξετάζει σε βάθος τα υποσυστήματα ενός Συστήματος Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (ΣΔΒΔ). Γίνεται παρουσίαση των τεχνικών και αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται για (α) την αποθήκευση δεδομένων στο δίσκο, (β) τις οργανώσεις αρχείων και τα ευρετήρια, (γ) την υλοποποίηση της εξωτερικής ταξινόμησης και των σχεσιακών πράξεων, (δ) τη βελτιστοποίηση αιτημάτων, (ε) τον ταυτοχρονισμό συναλλαγών και της επαναφοράς του συστήματος. Επίσης, παρουσιάζονται έννοιες σχετικές με τα συστήματα διαχείρισης δεδομένων NoSQL και γίνεται πρακτική επίδειξη χρήσης των συστημάτων CouchDB και Neo4j.

natural sciences subject

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα

Κωνσταντίνος Ταραμπάνης - Προπτυχιακό - (A+)
Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το μάθημα αυτό αποτελείται από τρεις ενότητες, τη θεωρητική, την εργαστηριακή ενότητα και την ενότητα μιας υποχρεωτικής εργασίας. Στη θεωρητική ενότητα του μαθήματος, αναλύονται αρχικά οι έννοιες των πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και η σημασία αυτών και της πληροφορίας για την επιστημονική περιοχή της «οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων». Αναλύονται σε βάθος τα στοιχεία που συνιστούν ένα πληροφοριακό σύστημα. Στη συνέχεια αναλύεται η έννοια της πληροφορικής τεχνολογία με τα συνιστώντα αυτής στοιχεία να παρουσιάζονται κατά την κλασσική ταξινόμηση: υλικό πληροφορικής τεχνολογίας (hardware), λογισμικό (software), δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών (networks). Έμφαση δίνεται στις βασικές αρχές των στοιχείων αυτών αλλά και στις νεότερες εξελίξεις που εκάστοτε παρουσιάζονται στις τρεις αυτές κατηγορίες στοιχείων. Στην κατηγορία των δικτύων περιλαμβάνεται και η μελέτη των τεχνολογιών του Διαδικτύου και του Παγκόσμιου Ιστού. Τέλος παρουσιάζονται ποικιλία παραδειγμάτων πληροφοριακών συστημάτων και αναλύονται με βάση τα προηγούμενα. Στην εργαστηριακή ενότητα του μαθήματος παρουσιάζονται βασικά εργαλεία λογισμικού που χρησιμοποιούνται στον προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή για την επίτευξη βασικών λειτουργιών διαχείρισής του ηλεκτρονικού υπολογιστή, τη συγγραφή κειμένων, τη κατασκευή λογιστικών φύλλων, τη πλοήγηση και χρήση υπηρεσιών του Παγκόσμιου Ιστού. Για το μέρος που αφορά την υποχρεωτική εργασία, μικρές ομάδες φοιτητών κατασκευάζουν ένα ιστολόγιο με διάφορα είδη περιεχομένου. Ζητείται επίσης να χρησιμοποιήσουν κάποια εργαλεία λογισμικού (π.χ.google apps, dropbox, skype, etc). Το τελευταίο μέρος της εργασίας αφορά την παραμετροποίηση ενός πληροφοριακού συστήματος ανθρώπινου δυναμικού για μια υποθετική επιχείρηση.

social sciences  subject

Χρηματοοικονομική Ι

Ιωάννης Ταμπακούδης - Προπτυχιακό - (A+)
Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Οι φοιτητές θα γνωρίσουν ποιες είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τους χρηματοοικονομικούς managers, καθώς και τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία που συνδράμουν στη βέλτιστη λειτουργία της επιχείρησης. Θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση των διάφορων μορφών επιχειρηματικών οργανώσεων και των επίκαιρων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και ειδικότερα η εταιρική διακυβέρνηση, το ζήτημα εντολέα-εντολοδόχου και η εταιρική κοινωνική ευθύνη. Βασικός πυλώνας του μαθήματος αποτελεί η ανάπτυξη της έννοιας της χρονικής αξίας του χρήματος. Σε αυτό το πλαίσιο θα προσδιορισθεί ο τρόπος υπολογισμού της παρούσας και μελλοντικής αξίας ενός ποσού ή μίας ράντας πληρωμών. Στη συνέχεια και με βάση τη χρονική αξία του χρήματος η διδασκαλία επικεντρώνεται στις μεθόδους υπολογισμού της αξίας των μετοχών. Παράλληλα με τον προσδιορισμό της αξίας των μετοχών θα γίνει και μία περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών και γνωρισμάτων των δύο βασικών κατηγοριών του εν λόγω χρεογράφου, που είναι οι κοινές και οι προνομιούχες μετοχές. Τέλος, θα αναπτυχθούν οι θεωρίες για τον προσδιορισμό της απαιτούμενης απόδοσης των μετοχών, γεγονός που θα επιτρέψει τον καθορισμό του απαιτούμενου επιτοκίου προεξόφλησης κατά τον υπολογισμό της δίκαιης αξίας τους.