Βρέθηκαν 126 μαθήματα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
natural sciences subject

Βιοοργανικές Νανοδομές

Κέλλυ Βελώνια - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ανάλυση των αρχών που διέπουν την αυθόρμητη και προγραμματισμένη δημιουργία (βιο)νανοδομών. Αρχές υπερμοριακής χημείας στη δημιουργία νανοδομών. Νέα –υπερμοριακά- βιοϋλικά, προχωρημένες και εξειδικευμένες εφαρμογές στους τομείς της νανο- και βιο- τεχνολογίας.

natural sciences subject

Ανοσοβιολογία

Ειρήνη Αθανασάκη - Προπτυχιακό - (A+)
Τμημα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η δομή του μαθήματος Ανοσοβιολογίας περιλαμβάνει την περιγραφή του ανοσοποιητικού συστήματος, τις βασικές του λειτουργίες, τη ρύθμισή του και την εμπλοκή του σε παθολογικές καταστάσεις. Ειδικότερα αναπτύσσονται τα παρακάτω κεφάλαια: Kύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος: Περιγραφή των μονοπατιών διαφοροποίησης μυελικών κυττάρων και Β λεμφοκυττάρων. Όργανα του Aνοσοποιητικού συστήματος: Δομή και λειτουργία των πρωτογενών και δευτερογενών λεμφικών οργάνων. Διαφοροποίηση Τ Λεμφοκυττάρων: Ωρίμανση και διαφοροποίηση των Τ λεμφοκυττάρων στα μικροπεριβάλλοντα του θύμου αδένα. Θετική και αρνητική επιλογή Τ λεμφοκυττάρων. Bιοχημεία και Γενετική ανοσοσφαιρινών. Ισότυπος, αλλότυπος, ιδιότυπος. Περιγραφή των χαρακτηριστικών και του ρόλου των διαφόρων ισοτύπων των ανοσοσφαιρινών. Περιγραφή των γονιδίων των ανοσοσφαιρινών και μηχανισμοί ανάκτησης πολυμορφισμού. Aνοσολογία μοσχεύματος/ Κύριο Σύμπλοκο Ιστοσυμβατότητας (ΚΣΙ): Η ανακάλυψη του Κύριου και Ελάχιστου Συμπλόκου Ιστοσυμβατότητας. Περιγραφή του ΚΣΙ στο ποντίκι και τον άνθρωπο. Ανάλυση των τάξης Ι και τάξης ΙΙ αντιγόνων συμβατότητας. Δομή πρωτεϊνών και γονιδίων. Χυμική Ανοσία: Κύτταρα που λαμβάνουν μέρος στη χυμική ανοσία, αντιγονοπαρουσίαση, πρωτογενής και δευτερογενής απόκριση. Kυτταρομεσολαβητική ανοσία. Κύτταρα που λαμβάνουν μέρος στην κυτταρική ανοσία, αντιγονοπαρουσίαση, πρωτογενής και δευτερογενής απόκριση. Αλλεργίες: Ταξινόμηση των αλλεργιών κατά Gell-Coombs, μηχανισμοί και παραδείγματα των διαφόρων τύπων αλλεργιών. Yποδοχέας T Λεμφοκυττάρων (TCR): Περιγραφή των TCRαβ και TCRγδ υποδοχέων, μηχανισμοί ανάκτησης πολυμορφισμού. Περιγραφή της ανοσολογικής σύναψης. Ανοσολογική παρεμπόδιση: T παρεμποδιστές/ Τ ρυθμιστές. Η κυτταρική και η βιοχημική φύση της παρεμπόδισης. Iδιότυπα: Περιγραφή της ιδιοτυπικής πλεκτάνης και των μηχανισμών ρύθμισης των ιδιοτύπων. Ανοσολογική ανοχή. Μηχανισμοί που διέπουν την ανάπτυξη και την κατάργηση της ανοσολογικής ανοχής. Aυτοανοσία- ανοσοελλείψεις: ασθένειες που οφείλονται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ανοσολογία του Kαρκίνου: ανοσολογική επαγρύπνηση, μηχανισμοί που οδηγούν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ανεπιτυχή απομάκρυνση των καρκινικών κυττάρων.

natural sciences subject

Φυσική στερεάς κατάστασης

Γιάννης Ρεμεδιάκης - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το μάθημα αποτελεί μια εισαγωγή στη σύνδεση μεταξύ ατομικής δομής και μακροσκοπικών ιδιοτήτων των στερεών. Περιλαμβάνει μια εκτενή εισαγωγή σε περιοδικές συναρτήσεις τριών μεταβλητών, πλέγματα Bravais κλπ. Μέσα από δυο απλά μοντέλα, του ομοιογενούς στερεού (Jellium) και του συνδυασμού ατομικών τροχιακών (LCAO) εισάγονται σταδιακά όλες οι βασικές ιδιότητες των κρυσταλλικών στερεών: μηχανικές, θερμικές, ηλεκτρικές, οπτικές και μαγνητικές, και αναδεικνύονται οι σχέσεις μεταξύ ποσοτήτων που περιγράφουν τα διάφορα φαινόμενα.

natural sciences subject

Υλικά Ι: Εισαγωγή στην Επιστήμη Υλικών

Δημήτρης Παπάζογλου - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες της επιστήμης των υλικών.

natural sciences subject

Δίκτυα Καθοριζόμενα από Λογισμικό

Ξενοφώντας Δημητρόπουλος - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Aρχές των SDN, OpenFlow, SDN controllers, network virtualisation, software-defined radio, SDN security, και θέματα έρευνας των SDN. Το μάθημα απευθύνεται σε προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχουν ήδη κάνει ένα εισαγωγικό μάθημα πάνω σε δίκτυα υπολογιστών.

social sciences  subject

Διοικητική Επιστήμη

Κωνσταντίνος Μανασάκης - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το μάθημα στοχεύει στην κατανόηση βασικών εννοιών της διοικητικής επιστήμης και εισάγει τους φοιτητές στη μέθοδο, τις τεχνικές, τα εργαλεία και τον τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων που επιλύει η διοικητική επιστήμη.

social sciences  subject

Ψυχολογία της Υγείας

Ευάγγελος Καραδήμας - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το μάθημα αυτό αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στο εφαρμοσμένο πεδίο της Ψυχολογίας της Υγείας. Η Ψυχολογία της Υγείας ασχολείται με την προαγωγή, διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας τόσο στον υγιή πληθυσμό όσο και στους χρόνιους πάσχοντες. Στην εισαγωγή στις έννοιες και τις αντίστοιχες πρακτικές στοχεύει το παρόν μάθημα. Ειδικότερο στόχο αποτελεί η παρουσίαση σημαντικών κεφαλαίων στην Ψυχολογία της Υγείας, όπως η έννοια της υγείας και της ασθένειας, οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που τις καθορίζουν και ο τρόπος της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης, η εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης σε ατομικό και κοινοτικό επίπεδο, καθώς και οι ψυχοκοινωνικές παράμετροι και οι επιπτώσεις της χρόνιας ασθένειας.

natural sciences subject

Ψηφιακή Σχεδίαση

Μανόλης Κατεβαίνης - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Οι υπολογιστές (τόσο οι αυτόνομοι όσο και οι ενσωματωμένοι σε άλλες μηχανές, όπως αυτοκίνητα, τηλεοράσεις, κλπ), τα δίκτυα (όπως το Internet), και οι τηλεπικοινωνίες (τηλέφωνα, κινητά, ασύρματοι, κλπ) είναι όλα κατασκευασμένα, σήμερα πιά, από μικροηλεκτρονικά chips που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ψηφιακά. Αυτό το μάθημα μιλάει γιά τα ψηφιακά συστήματα -- γιά τη βάση δηλαδή όλης της σύγχρονης τεχνολογίας της πληροφορίας. Δείτε τα περιεχόμενα και τους στόχους του μαθήματος, γιά περισσότερες πληροφορίες.

natural sciences subject

Εισαγωγή στην Επιστήμη και Τεχνολογία των Υπηρεσιών

Χρήστος Νικολάου - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το μάθημα έχει σκοπό την εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία των υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες αποτελούν πλέον το κυρίαρχο τμήμα της οικονομικής δραστηριότητας στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, στην Ελλάδα μάλιστα λόγω του τουρισμού και της εμπορικής ναυτιλίας αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Η χρήση των ΤΠΕ υπήρξε βασικός μοχλός σε αυτή την ραγδαία ανάπτυξη των υπηρεσιών και αναμένεται να παραμείνει και στο μέλλον. Η επιστήμη των υπηρεσιών μελετά τις υπηρεσίες στο χρόνο, διατυπώνει θεωρίες για τη λειτουργία τους και προβλέψεις για την μελλοντική τους εξέλιξη. Η τεχνολογία των υπηρεσιών σχεδιάζει, μετρά, αναλύει, και υλοποιεί σύνθετα συστήματα υπηρεσιών που αποτελούνται από μηχανές (υλικό και λογισμικό) και ανθρώπους.

other discipline image

Λογική

Δημήτρης Πλεξουσάκης - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το μάθημα Λογική αποτελεί μια εισαγωγή στη Μαθηματική Λογική και το ρόλο που αυτή παίζει στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εξετάζει βασικές έννοιες από τον Προτασιακό και Κατηγορηματικό Λογισμό (Propositional and Predicate Calculus), τα Τυπικά Συστήματα Αποδείξεων (Formal Proof Systems) και τις Πρωτοβάθμιες Θεωρίες (First-Order Theories). Ένα μέρος του μαθήματος θα αφιερωθεί στον Λογικό Προγραμματισμό (Logic Programming) και σε Συστήματα Αυτομάτων Αποδείξεων (Automated Theorem-Proving Systems).