Το μάθημα της Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας Α΄ καλύπτει την Α΄ Περίοδο της πορείας της Εκκλησίας στον κόσμο, η οποία αρχίζει από την ημέρα της Πεντηκοστής και ολοκληρώνεται στο τέλος της εικονομαχικής έριδας (Θ΄ αιώνας). Με καίριο μεθοδολογικό κριτήριο την κανονική συνείδηση των υπευθύνων για την αντιμετώπιση των κατά περιόδους εκκλησιαστικών κρίσεων, προβάλλεται η ίδρυση της Εκκλησίας και η διάδοση του Ευαγγελικού λόγου, εξετάζεται το Πολίτευμα της Αρχαίας Εκκλησίας, αλλά και οι διάφορες απόπειρες αλλοίωσης του αποστολικού κηρύγματος και διάσπασης της ενότητας. Κυρίαρχη θέση κατέχουν οι επτά Οικουμενικές Σύνοδοι, μέσω των οποίων διατυπώθηκαν οι δογματικές αλήθειες και δόθηκαν απαντήσεις με άμεση αναφορά στη ζωή και την οργάνωση του εκκλησιαστικού σώματος. Τα επιμέρους θέματα καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα ζητημάτων συνδεδεμένων με το συνολικό διάλογο που αναπτύσσεται στα πλαίσια του μαθήματος.
|
Μετά τη Εισαγωγή, παρουσιάζονται τα σχετικά με τον ορισμό και τη διάκριση κλάδων στην Υμνολογία. Ακολούθως εκτίθενται τα σχετικά με την πρώτη περίοδο της ιστορίας της εκκλησιαστικής υμνογραφίας, με έμφαση στα αρχαιότερα ποιητικά κείμενα και στις αρχικές αντιδράσεις του Χριστιανισμού. Στη δεύτερη περίοδο αναλύεται η εμφάνιση και ακμή του Κοντακίου και στην Τρίτη περίοδο η εμφάνιση και ακμή του Κανόνα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους ποιητές Κοντακίων και Κανόνων, καθώς και στα είδη και τους κανόνες της μετρικής. Τέλος, παρουσίαζεται η ζωή και το έργο των σημαντικότερων υμνογράφων του 20ου αιώνα και αναλύονται θεολογικά θέματα των εκκλησιαστικών ύμνων (Χριστολογία/ Πνευματολογία/ Εκκλησιολογία/ Εσχατολογία).
|
Τηλεπικοινωνιακά Ψηφιακά Δίκτυα
Δημήτρης Βαρουτάς, Θωμάς Σφηκόπουλος - Προπτυχιακό -
(A-)
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δομή Δημόσιων Τηλεπικινωνιακών Δικτύων. Θεωρία κίνησης. Αρχές πολυπλεξίας. Συστήματα Αναλογικής και ψηφιακής μετάδοσης. Σύγχρονη Ψηφιακή Ιεραρχία (SDH). Αρχές μεταγωγής. Συστήματα μεταγωγής Τεχνικές μεταγωγής (διάκριση χώρου και χρόνου). Ψηφιακή Μεταγωγή. Έλεγχος Συστημάτων Μεταγωγής. Σηματοδοσία. Ευφυή Δίκτυα (IN). ISDN (υπηρεσίες, βασικά χαρακτηριστικά, αρχιτεκτονική, σηματοδοσία). Μεταγωγή Πακέτου σε Δημόσια Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα (ΑΤΜ, MPLS). Τεχνολογία Eathernet και τηλεφωνία ΙΡ. Δίκτυα Πρόσβασης Ευρείας Ζώνης (ADSL, FTTx, ασύρματα δίκτυα σταθερών τερματικών, Wi-Fi, Wi-Max κλπ.). Απελευθέρωση Τηλεπικοινωνιακής Αγοράς και Τηλεπικοινωνιακές Πολιτικές και Ρύθμιση. Αρχές τεχνοοικονομικής ανάλυσης στο σχεδιασμό τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
|
Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας
Θεοδόσιος Χριστοδουλάκης, Θεοχάρης Αποστολάτος - Προπτυχιακό -
(A+)
Τμήμα Φυσικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το μάθημα πραγματεύεται το χωρόχρονο Minkowski και τις συμμετρίες αυτού που είναι οι μετασχηματισμοί Lorentz.
Αρχικώς παρατίθενται οι βασικές προαπαιτούμενες μαθηματικές γνώσεις από τη Θεωρία Πινάκων και τον Τανυστικό Λογισμό (ορθογώνιοι πίνακες, παραμετρική μορφή καμπύλης, συναρτησοειδή) και παραδείγματα από τη Φυσική. Εν συνεχεία, εισάγεται η έννοια του αδρανειακού συστήματος κατά Γαλιλαίο και παρουσιάζεται το έναυσμα που οδήγησε στην ανάγκη εισαγωγής της έννοιας του χωροχρόνου Minkowski, δηλαδή, το πειραματικό δεδομένο της σταθερότητος της ταχύτητας του φωτός ανεξαρτήτως αδρανειακού παρατηρητή. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην ανάγκη νέας μηχανικής η οποία εδράζεται στους μετασχηματισμούς Lorentz ως βασικής συμμετρίας και είναι η ειδική θεωρία της σχετικότητας. Τα γεωμετρικά μεγέθη της θεωρίας αυτής αντιστοιχούν σε φυσικές οντότητες και οι πράξεις μεταξύ αυτών συνιστούν τον τανυστικό λογισμό. Η θεωρία του Ηλεκτρομαγνητισμού του Maxwell αναδιατυπώνεται κατά τρόπο ο οποίος κάνει προφανή την αναλλοιώτητά της κάτω από τους μετασχηματισμούς Lorentz. Η εισαγωγή της νέας αυτής ομάδας συμμετρίας παράγει επίσης μια νέα σχετικιστική δυναμική. Τέλος, αναλύονται ορισμένες βασικές εφαρμογές (διαστολή του χρόνου, συστολή του μήκους, φαινόμενο Doppler κτλ).
|
Ηλεκτρικό φορτίο και δυναμικό, ηλεκτρικό πεδίο, χωρητικότητα και διηλεκτρικά, ρεύμα, αντίσταση και ηλεκτρεγερτική δύναμη, κινούμενα φορτία και μαγνητικό πεδίο, αυτεπαγωγή-αμοιβαία επαγωγή. Κυκλώματα συνεχούς ρεύματος, εναλλασσόμενο ρεύμα, κυκλώματα R-L-C. Εξισώσεις Maxwell και βασικά μεγέθη Η/Μ, κυματική εξίσωση, διάνυσμα Poynting. Οπτική: φύση και διάδοση του φωτός, γεωμετρική οπτική (κάτοπτρα φακοί), οπτικά όργανα, συμβολή, περίθλαση. Σύγχρονη Φυσική: Σχετικότητα, Κβαντική μηχανική, Ατομική φυσική, Φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων και Κοσμολογία.
|
Αντικείμενο του μαθήματος είναι η εξοικείωση με τις κυριότερες κατευθύνσεις της αρχαιολογικής σκέψης, όπως η Ιστορία του Πολιτισμού, η Νέα ή Διαδικαστική Αρχαιολογία και η Μεταδιαδικαστική Αρχαιολογία. Στόχος του μαθήματος είναι η κριτική μελέτη του θεωρητικού πλαισίου, μέσα στο οποίο εγγράφεται κάθε είδος αρχαιολογικής έρευνας. Η πραγμάτευση θεωρητικών ζητημάτων στηρίζεται σε ενδεικτικά παραδείγματα από το προϊστορικό Αιγαίο. Η διδασκαλία εμπλουτίζεται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών (ψηφιακό εποπτικό υλικό, η-τάξη), διεξαγωγή συζήτησης επάνω σε ενδεικτικά θέματα της θεωρίας της αρχαιολογίας και επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
|
Εισαγωγή στην Περιγραφική και Επαγωγική Στατιστική
|
Εισαγωγή στις έννοιες:
της Αφαίρεσης και Απεικόνισης Δεδομένων
της Διεπαφής (τι κάνει) και της Υλοποίησης (πώς το κάνει).
του Αφαιρετικού Τύπου Δεδομένων (ΑΤΔ) - Διεπαφή και Υλοποίηση
Ορισμός ΑΤΔ, εναλλακτικές υλοποιήσεις με ενότητες της C και εφαρμογές τους. Ειδικότερα αναπτύσσονται οι ΑΤΔ
Boolean.
Γραμμικές Δομές: Στοίβα, Ουρά, Λίστα
Ιεραρχικές Δομές: Δένδρο, Δυαδικό Δένδρο Αναζήτησης, Ισοζυγισμένα Δένδρα.
Γραφήματα
Υλοποίηση των ανωτέρω ΑΤΔ με πίνακες και συνδεδεμένες δομές (πίνακες και δείκτες).
Εισαγωγή στην Αξιολόγηση Αλγορίθμων και στον συμβολισμό Ο( ).
Τεχνικές Προγραμματισμού: Αναδρομή, Δοκιμή και Εκσφαλμάτωση Προγραμμάτων.
|
Aντικείμενο του μαθήματος είναι αφενός η παρουσίαση των κυριοτέρων εννοιών και μεθόδων που συγκροτούν το ερευνητικό πεδίο της λεγόμενης “αρχαιολογίας του τοπίου” και αφετέρου η συμβολή του πεδίου αυτού στην κατανόηση της Προϊστορίας του Αιγαίου. Το μάθημα χωρίζεται σε τρεις θεματικούς κύκλους. Ο πρώτος κύκλος εστιάζει στον ορισμό της έννοιας του τοπίου και στις επιμέρους θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις: παραδοσιακή εικονογραφία, διαδικαστική έρευνα επιφανείας, μεταδιαδικαστικές και γνωσιαρχικές ερμηνευτικές μέθοδοι, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφόρησης και ανασύνθεση τοπίου. Ο δεύτερος κύκλος εξετάζει ενδεικτικά παραδείγματα από την Προϊστορία: παλαιολιθική και μεσολιθική χρήση σπηλαίων, νεολιθικές τούμπες και εκτεταμένοι οικισμοί, το πρωτοκυκλαδικό δίκτυο θαλασσίων επαφών, ταφικά μνημεία της Εποχής του Χαλκού στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, μινωικά ιερά κορυφής, τοιχογραφίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο. Ο τρίτος κύκλος εξετάζει το τοπίο ως πολιτιστικό αγαθό και σκιαγραφεί το θεσμικό πλαίσιο και τις πρακτικές προστασίας του.
|
Ακίνητη Προσθετική
Ηρακλής Γούσιας - Προπτυχιακό -
(A+)
Οδοντιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σκοπός: Η θεραπεία και η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας, ομαλής λειτουργίας και αισθητικής εμφάνισης των ασθενών χρησιμοποιώντας αποκαταστάσεις επί των φυσικών δοντιών ή και αντικαταστάσεις ελλειπόντων δοντιών και παρακειμένων στοματικών ιστών με τεχνητές προσθέσεις.
|