Ζωϊκή Ποικιλότητα


Στο μάθημα δίνονται οι βασικές έννοιες σχετικά με: τα συστατικά της ζωικής ποικιλότητας, τη συγκριτική θεώρηση της δομής και λειτουργίας των ζωικών οργανισμών, την κατανομή των ζωικών οργανισμών στο χώρο και στο χρόνο, την σημασία και τη διατήρηση των ζωικών ειδών και την ζωική ποικιλότητα του ελλαδικού χώρου.


Στόχοι Μαθήματος

Οι στόχοι του μαθήματος Ζωική Ποικιλότητα είναι: Η απόκτηση γνώσεων για τη ζωική ποικιλότητα της Γης αλλά και της Ελλάδας ειδικότερα, για τους παράγοντες που τη διαμορφώνουν, για την κατανομή της στο χώρο και το χρόνο, για τις απειλές που δέχεται και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται ώστε η ποικιλότητα αυτή να διατηρηθεί. Η απόκτηση δεξιοτήτων για τη μελέτη της ζωικής ποικιλότητας τόσο στο εργαστήριο όσο και στο πεδίο. Για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτών των στόχων είναι απαραίτητο, οι φοιτητές να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς είτε το θεωρητικό, είτε το εργαστηριακό μέρος των μαθημάτων  Ζωολογία Ι και Ζωολογία ΙΙ.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Γενικές προαπαιτούμενες γνώσεις και πιθανή προετοιμασία για παρακολούθηση του μαθήματος:   -  Ζωολογία Ι (102) http://eclass.uoa.gr/courses/BIOL106/  -  Ζωολογία ΙΙ (203) http://eclass.uoa.gr/courses/BIOL114/


Περιεχόμενα

Θεωρία Εισαγωγή : Ορισμός. Τα συστατικά της ζωικής ποικιλότητας. Η μέτρηση της ζωικής ποικιλότητας στο γεωγραφικό χώρο. Συγκριτική θεώρηση της δομής και λειτουργίας των ζωικών οργανισμών: Διαφοροποίηση των σωματικών σχεδίων. Δομικές και φυσιολογικές προσαρμογές. Η κατανομή των ζωικών οργανισμών στο χώρο και στο χρόνο : Η κατανομή των ζωικών οργανισμών στο χώρο. Ζωογεωγραφικές περιοχές. Ενδημισμός. Περιοχές υψηλής ποικιλότητας και ενδημισμού. Νησιωτική ζωογεωγραφία. Η διαφοροποίηση της ζωικής ποικιλότητας στο χρόνο. Η σημασία και η διατήρηση των ζωικών ειδών:Οι απειλές προς τους ζωικούς οργανισμούς. Η διατήρηση των ζωικών ειδών. Η ζωική ποικιλότητα του ελλαδικού χώρου: Είδη, γνωρίσματα, στρατηγικές διαβίωσης, συμπεριφορά, γεωγραφική κατανομή, απειλές, μέτρα διατήρησης. Εργαστήρια Συγκριτική μελέτη άκρων και κίνησης Σπονδυλοζώων. Μορφολογικές προσαρμογές Εντόμων. Νησιωτική βιογεωγραφία. Πανιδικές ομοιότητες, ιστορική βιογεωγραφία, φυλογεωγραφία. Υποδειγματικές περιπτώσεις διατήρησης των ζώων. Μέθοδοι συλλογής και μελέτης. Αναγνώριση Εντόμων. Τεχνικές και μέθοδοι δειγματοληψίας, αναγνώριση και ποικιλότητα των Αμφιβίων και των Ερπετών της Ελλάδας. Μέθοδοι μελέτης, βιογεωγραφία και μετανάστευση των Πτηνών της Ελλάδας. Τεχνικές σύλληψης και αναγνώριση των Θηλαστικών της Ελλάδας. Άσκηση υπαίθρου: παρατήρηση, καταγραφή, συλλογή και μελέτη ζωικών ομάδων, προσδιορισμός δειγμάτων και αναλύσεις ποικιλότητας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Αναστάσιος Λεγάκις, Ρόζα - Μαρία Τζαννετάτου - Πολυμένη, Παναγιώτης Παφίλης
Τμήμα: Τμήμα Βιολογίας
Ίδρυμα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Θεματική Περιοχή: Βιολογικές Επιστήμες
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ