Φυσιολογία


Περιγράφονται οι φυσιολογικές λειτουργίες και οι ομοιοστατικοί μηχανισμοί του ανθρώπινου οργανισμού κατά συστήματα, οι γενικοί κανόνες που διέπουν την πολύπλευρη και πολύπλοκη λειτουργική αλληλεξάρτησή τους, οι φυσιολογικές παράμετροι λειτουργίας τους και ενδεχόμενες φυσιολογικές αποκλίσεις σε επίπεδο κυττάρου, ιστού, οργάνου και λειτουργικού συστήματος.


Στόχοι Μαθήματος

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση : Να γνωρίζουν και να περιγράφουν τις φυσιολογικές λειτουργίες και τους μηχανισμούς αλληλορύθμισης του ανθρώπινου οργανισμού σε επίπεδο κυττάρου, ιστού, οργάνου και λειτουργικού συστήματος και να οριοθετούν τις ενδεχόμενες αποκλίσεις.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Προαπαιτείται η βασική γνώση της βιολογίας, χημείας, φυσικής καθώς και γνώσεις ανατομίας


Περιεχόμενα

1. Κύτταρο και υγρά του οργανισμού 2. Αίμα 3. Κυκλοφορικό σύστημα 4. Ενδοκρινικό σύστημα-Γενικές εισαγωγικές γνώσεις περί των ορμονών 5. Ενδοκρινικό σύστημα-Υποθάλαμος 6. Ενδοκρινικό σύστημα-Επίφυση 7. Ενδοκρινικό σύστημα-Υπόφυση 8. Ενδοκρινικό σύστημα-Όρχεις-Ωοθήκες 9. Φυσιολογία παγκρέατος-Διαβήτης, Παχυσαρκία, Μεταβολικό Σύνδρομο 10. Φυσιολογία του θυρεοειδή αδένα 11. Φυσιολογία πρόσληψης τροφής, κορεσμού και λιπώδους ιστού 12. Πεπτικό σύστημα 13. Φυσιολογία της εφηβείας 14. Αναπνευστικό σύστημα 15. Νευρικό σύστημα (α μέρος) 16. Νευρικό σύστημα (β μέρος) 17. Νευρικό σύστημα (γ μέρος) 18. Μυΐκό σύστημα 19. Απεκκριτικό (ουροποιητικό) σύστημα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Μαρία Βενετίκου
Τμήμα: Τμήμα Ιατρικών Εργατηρίων
Ίδρυμα: ΤΕΙ Αθήνας
Θεματική Περιοχή: Βασική Ιατρική
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ