Συστήματα Θεματικής Πρόσβασης (Θ)


Το μάθημα στοχεύει στο να δώσει στους φοιτητές τη σημασία και την αναγκαιότητα της θεματικής πρόσβασης στην πληροφορία. Η ανάγκη αυτή είναι αυξημένη σήμερα λόγω του καταιγισμού των πληροφοριών, των τεχνολογικών μέσων και των συνθηκών της κοινωνίας της πληροφορίας στις οποίες καλούμαστε να ζήσουμε. Το μάθημα παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις στους φοιτητές ώστε να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην οιασδήποτε μορφής πληροφορία με βάση το θέμα της. Στη διαδικασία αυτή μαθαίνουν να χρησιμοποιούν ελεγχόμενα και μη λεξιλόγια και να παρουσιάζουν την πληροφορία με βάση τους κανόνες του συστήματος που εφαρμόζεται κάθε φορά. Οι εφαρμογές που γίνονται κατά τη διάρκεια του μαθήματος επιτρέπουν την εξοικείωση με: α) τη χρήση των ελεγχόμενων λεξιλογίων για τη δημιουργία θεματικής πρόσβασης στις πληροφορίες, β) τη διερεύνηση/ επέκταση των λεξιλογίων αυτών ακολουθώντας τα πρότυπα και γ) τη δημιουργία ελεγχόμενων λεξιλογίων ακολουθώντας πρότυπα και τεχνικές δ) τη χρήση των νέων τεχνολογιών για την εξασφάλιση πρόσβασης στην πληροφορία χωρίς ελεγχόμενα λεξιλόγια Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί για τη θεματική οργάνωση των πληροφοριών, η χρήση και η χρησιμότητά τους. Επισημαίνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου και σε άμεση συνεργασία και συμπληρωματικότητα με τα όσα διδάσκονται στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος κάνουμε εφαρμογές και εργασίες πάνω στη χρήση των συστημάτων θεματικής πρόσβασης για την οργάνωση πληροφοριών αλλά και πάνω στις μεθόδους ανάπτυξης και διεύρυνσης των συστημάτων αυτών.


Στόχοι Μαθήματος

Να κατανοήσουν οι φοιτητές τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της θεματικής πρόσβασης στην πληροφορία Να εξοικειωθούν οι φοιτητές με τις τεχνικές της θεματικής ανάλυσης και τη δημιουργία θεματικής πρόσβασης στα τεκμήρια. Να αποκτήσουν γνώσεις που να τους επιτρέπουν τη συστηματική ανάλυση του θεματικού περιεχομένου των τεκμηρίων και να προσδιορίζουν τους ανάλογους περιγραφείς. Να προβαίνουν στην απόδοσή τους με το καταλληλότερο κάθε φορά οργανωτικό/ συνδετικό σύστημα. Να εξοικειωθούν οι φοιτητές με τις εφαρμογές της θεματικής πρόσβασης στα συστήματα πληροφόρησης. Να μάθουν τις τεχνικές δημιουργίας μονόγλωσσων και πολύγλωσσων θησαυρών ορολογίας, να είναι σε θέση να δημιουργούν αυτοματοποιημένους θησαυρούς. Να γνωρίσουν τους σημαντικότερους διεθνείς θησαυρούς επιστημονικής ορολογίας και να εξοικειωθούν με τη χρήση τους κατά την ευρετηρίαση και αναζήτηση πληροφοριών από αυτοματοποιημένα συστήματα.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν είναι διαθέσιμα


Περιεχόμενα

Εισαγωγή Η Ιστορία της θεματικής οργάνωσης Θεματική Πρόσβαση Η θεματική επεξεργασία των απεικονιστικών τεκμηρίων Θεματική επεξεργασία: Θεωρία και πράξη Μέρος 1ο Θεματική επεξεργασία: Θεωρία και πράξη Μέρος 1ο Συστήματα Θεματικής Πρόσβασης Μέρος 1ο Συστήματα Θεματικής Πρόσβασης Μέρος 2ο Κατασκευή θησαυρού: Εφαρμογές Κατασκευή θησαυρού: Ασκήσεις Οντολογίες Οντολογίες: Εφαρμογές και Ασκήσεις Ταξινομίες και Folksonomies

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Δάφνη Κυριάκη-Μάνεση
Τμήμα: Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης
Ίδρυμα: ΤΕΙ Αθήνας
Θεματική Περιοχή: Επιστήμη της πληροφόρησης
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ