Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα


Το μάθημα αυτό αποτελείται από τρεις ενότητες, τη θεωρητική, την εργαστηριακή ενότητα και την ενότητα μιας υποχρεωτικής εργασίας. Στη θεωρητική ενότητα του μαθήματος, αναλύονται αρχικά οι έννοιες των πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και η σημασία αυτών και της πληροφορίας για την επιστημονική περιοχή της «οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων». Αναλύονται σε βάθος τα στοιχεία που συνιστούν ένα πληροφοριακό σύστημα. Στη συνέχεια αναλύεται η έννοια της πληροφορικής τεχνολογία με τα συνιστώντα αυτής στοιχεία να παρουσιάζονται κατά την κλασσική ταξινόμηση: υλικό πληροφορικής τεχνολογίας (hardware), λογισμικό (software), δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών (networks). Έμφαση δίνεται στις βασικές αρχές των στοιχείων αυτών αλλά και στις νεότερες εξελίξεις που εκάστοτε παρουσιάζονται στις τρεις αυτές κατηγορίες στοιχείων. Στην κατηγορία των δικτύων περιλαμβάνεται και η μελέτη των τεχνολογιών του Διαδικτύου και του Παγκόσμιου Ιστού. Τέλος παρουσιάζονται ποικιλία παραδειγμάτων πληροφοριακών συστημάτων και αναλύονται με βάση τα προηγούμενα. Στην εργαστηριακή ενότητα του μαθήματος παρουσιάζονται βασικά εργαλεία λογισμικού που χρησιμοποιούνται στον προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή για την επίτευξη βασικών λειτουργιών διαχείρισής του ηλεκτρονικού υπολογιστή, τη συγγραφή κειμένων, τη κατασκευή λογιστικών φύλλων, τη πλοήγηση και χρήση υπηρεσιών του Παγκόσμιου Ιστού. Για το μέρος που αφορά την υποχρεωτική εργασία, μικρές ομάδες φοιτητών κατασκευάζουν ένα ιστολόγιο με διάφορα είδη περιεχομένου. Ζητείται επίσης να χρησιμοποιήσουν κάποια εργαλεία λογισμικού (π.χ.google apps, dropbox, skype, etc). Το τελευταίο μέρος της εργασίας αφορά την παραμετροποίηση ενός πληροφοριακού συστήματος ανθρώπινου δυναμικού για μια υποθετική επιχείρηση.


Στόχοι Μαθήματος

Οι μαθησιακοί στόχοι της θεωρητικής ενότητας του μαθήματος αφορούν • τη κατανόηση του ρόλου των πληροφοριακών συστημάτων για έναν φοιτητή της επιστήμης της «οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων» καθώς και της σημασίας της πληροφορίας που αυτά παράγουν. • τη κατανόηση των βασικών αρχών λειτουργίας των στοιχείων της πληροφορικής τεχνολογίας • τη κατανόηση της σημασίας των στοιχείων πληροφορικής τεχνολογίας τόσο γενικά αλλά ιδιαίτερα για το περιβάλλον μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού. • τη γνώση των νέων εξελίξεων στη πληροφορική τεχνολογία. Ο μαθησιακός στόχος της εργαστηριακής ενότητας του μαθήματος είναι η δυνατότητα ευχερούς χρήσης του προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή και ειδικότερα • η εκτέλεση βασικών ενεργειών διαχείρισης του ηλεκτρονικού υπολογιστή • η χρήση βασικών εργαλείων του για τη συγγραφή κειμένων, τη κατασκευή λογιστικών φύλλων, την πλοήγηση και χρήση υπηρεσιών του Παγκόσμιου Ιστού. Ο μαθησιακός στόχος της ενότητας της εργασίας είναι η ανάπτυξη πλατφόρμας σε παγκόσμιο ιστό με χρήση έτοιμων εργαλείων λογισμικού (π.χ. google blogger, google apps, OrangeHRM, dropbox, κλπ).καθώς και η ανάπτυξη της δεξιότητας εργασίας σε ομάδες.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

κανένα


Περιεχόμενα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα- Βασικές Έννοιες Η έννοια και η σημασία της πληροφορίας Η πληροφορική τεχνολογία- Βασικές έννοιες και νέες τάσεις Ανάλυση των επιμέρους στοιχείων ενός πληροφοριακού συστήματος Ανάλυση παραδειγμάτων πληροφοριακών συστημάτων

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Κωνσταντίνος Ταραμπάνης
Τμήμα: Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Υπολογιστών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών
Άδεια Χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή CC BY-SA

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ