Αμπελουργία


Η καλλιέργεια της αμπέλου αποτελεί μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της χώρας μας και η παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία των αμπελουργικών προϊόντων είναι από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της αγροτικής παραγωγής. Στο μάθημα αυτό περιγράφονται και αναλύονται οι βασικές αρχές της καλλιεργητικής τεχνικής της αμπέλου. Δίνονται στοιχεία της βιολογίας της αμπέλου και αναλύονται οι προϋποθέσεις για την επιτυχή εγκατάσταση ενός αμπελώνα. Αναπτύσσονται θέματα που αφορούν τον πολλαπλασιασμό της αμπέλου και αναλύονται οι καλλιεργητικές παρεμβάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση του αμπελώνα. Περιγράφονται οι κυριότερες ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στην χώρα μας και οι κυριότεροι εχθροί και ασθένειες.


Στόχοι Μαθήματος

1. Γνωρίζει την μορφολογία της αμπέλου και πως αυτή επιδρά στην αμπελοκομική τεχνική. 2. Αξιολογεί την επίδραση του περιβάλλοντος στην καλλιέργεια της αμπέλου. 3. Γνωρίζει τις αρχές και την πρακτική εφαρμογή των μεθόδων και καλλιεργητικών τεχνικών της αμπελοκαλλιέργειας 4. Γνωρίζει πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της αμπέλου και το πολλαπλασιαστικό υλικό που χρησιμοποιείται στην αμπελοκαλλιέργεια (υποκείμενα και ποικιλίες παραγωγής) 5. Γνωρίζει τις προϋποθέσεις για την επιτυχή εγκατάσταση ενός αμπελώνα 6. Γνωρίζει τους κυριότερους εχθρούς και ασθένειες της αμπέλου. 7. Κατανοεί την ιδιαίτερη σημασία και την επίδραση των καλλιεργητικών επεμβάσεων στην ποσότητα και την ποιότητα των παραγόμενων αμπελοκομικών προϊόντων.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υφίστανται τυπικά προαπαιτούμενα.


Περιεχόμενα

1. Η καλλιέργεια της αμπέλου στην Ελλάδα και στον κόσμο. 2. Μορφολογία της αμπέλου. 2.1. Ρίζα (μορφολογία, ανατομία ρίζας, ιδιότητες ριζικού συστήματος). 2.2. Βλαστός (μορφολογία, ανατομία βλαστού, ιδιότητες). 3. Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις 4. Πολλαπλασιασμός της αμπέλου 5. Εγκατάσταση αμπελώνα 6. Καλλιεργητικές φροντίδες (καλλιέργεια εδάφους, λίπανση, άρδευση). 7. Κλαδεύματα της αμπέλου 7.1. Χειμερινό κλάδεμα 7.2. Χλωρά κλαδέματα 8. Τρυγητός 9. Φυτοπροστασία 10. Στοιχεία αμπελογραφίας

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: ,
Τμήμα: Τμήμα Χημείας
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Θεματική Περιοχή: Χημεία
Άδεια Χρήσης: cc

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ