Το μάθημα φιλοδοξεί να εφοδιάσει το φοιτητή με ένα σύνολο γνώσεων και εργαλείων Πληροφορικής που θα τον βοηθήσουν να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις, όχι μόνο των μαθημάτων, αλλά και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του.
|
Το μάθημα εισάγει τις βασικές αρχές διαδικαστικού προγραμματισμού Η/Υ, κάνοντας χρήση της γλώσσας C. Η επιλογή της C βασίστηκε στην ευρεία διάδοσή της, καθώς και την ευελιξία της κατά την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη πραγματικών εφαρμογών. Μετά από μια σύντομη επισκόπηση της γλώσσας, δίνεται έμφαση στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη αρθρωτών (modular) προγραμμάτων, τους τύπους δεδομένων, τις δομές ελέγχου ροής προγράμματος, τις συναρτήσεις, και τη διαχείριση αρχείων. Επίσης, το μάθημα καταπιάνεται με βασικά θέματα αλγορίθμων και δομών δεδομένων, ενώ γίνεται μια πρώτη εισαγωγή στη φιλοσοφία του αντικειμενοστραφούς (object-oriented) προγραμματισμού.
|
ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΥΣΟΛΟΥΡΗΣ - Προπτυχιακό -
(A+)
Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών
4. Τεχνολογικός προγραμματισμός παραγωγής
5. Σχεδιασμός συστημάτων παραγωγής
6. Λειτουργία Συστημάτων Παραγωγής
|
Το μάθημα εισάγει το φοιτητή στον Αριθμητικό Έλεγχο Εργαλειομηχανών και παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα και της εφαρμογές του στη σύγχρονη βιομηχανία. Περιγράφεται η δομή μίας CNC εργαλειομηχανής καθώς και διάφοροι τύποι συστημάτων ελέγχου και εργαλείων. Γίνεται εισαγωγή στον προγραμματισμό CNC τόρνου και φρέζας. Τέλος, γίνεται ανασκόπηση των μαθηματικών εργαλείων που χρειάζονται στις εφαρμογές CNC.
|
ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Ι
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΥΣΟΛΟΥΡΗΣ - Προπτυχιακό -
(A+)
Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών
1. Συστήματα Παραγωγής
2. Παραγωγικές διεργασίες
3. Εργαλειομηχανές και εξοπλισμός παραγωγής
|
Ρομποτική [Open]
Ηλίας Ξυδιάς - Προπτυχιακό -
(A)
Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή στη ρομποτική και κυρίως όσον αφορά στην ανάλυση και τον έλεγχο των βιομηχανικών ρομπότ.
|
Η σύνθεση Ενεργειακών Συστημάτων γίνεται για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών που
καθορίζονται από κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Η σύνθεση του συστήματος
μετατροπών ενεργειακών πόρων γίνεται με βάση ενεργειακά-τεχνολογικά και οικονομικά
κριτήρια με στόχο την βέλτιστη, οικονομικά και τεχνολογικά, διαχείριση των
διατιθέμενων ενεργειακών πόρων. Στο εργαστήριο-φροντιστήριο γίνονται μελέτες
συγκεκριμένων περιπτώσεων
|
|
Βιομηχανικά Συστήματα Ελέγχου
Κωνσταντίνος Γαύρος - Προπτυχιακό -
(A-)
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών & Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σκοπός του συγκεκριμένου μαθήματος είναι η παροχή προς τον φοιτητή μιας εμπεριστατωμένης εισαγωγής στην θεωρία και στις εφαρμογές των Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου με έμφαση στην ανάλυση.
|
Συστήματα μετρήσεων
Κωνσταντινος Ταρχανίδης - Προπτυχιακό -
(A+)
Μηχανολογίας, ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Γενικά σύστημα μέτρησης. Αισθητήρια – μετατροπείς. Στατική συμπεριφορά.Δυναμική συμπεριφορά. ΜΕΤΡΗΣΗ ΘΕΣΗΣ Ποτενσιόμετρα. Γραμμικοί μεταβλητοί διαφορικοί μετασχηματιστές (ΓΜΔΜ). Κωδικοποιητές. Άλλοι μετατροπείς. ΜΕΤΡΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΡΟΠΗΣ. Μετατροπέας πιεζοαντίστασης. Μετατροπείς δύναμης με πιεζοαντίσταση. 'Αλλοι μετατροπείς δύναμης. Μέτρηση ροπής. Προσαρμογή μετατροπέων δύναμης. ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ Μέτρηση Μέτρηση επιτάχυνσης Επιταχυνσιόμετρα ανοικτού βρόχου Επιταχυνσιόμετρα κλειστού βρόχου Μετρήσεις ταλαντώσεων ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ Μανόμετρα και διατάξεις ζύγισης Ελαστικά μηχανικά στοιχεία Το πιεζοηλεκτρικό στοιχείο Μετατροπείς πίεσης ΜΕΤΡΗΣΗ ΡΟΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΗΣ Μετρητές παροχής διαφορικού τύπου Ηλεκτρομαγνητικοί μετρητές παροχής Μετρητές παροχής με υπερήχους Αλλοι μετρητές ροής Μέτρηση στάθμης ΜΕΤΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ Θερμόμετρα διαστολής Θερμοζεύγη Κατασκευή και προσαρμογή θερμοζεύγους Αισθητήρια θερμοκρασίας με αντίσταση Θερμίστορ Ημιαγωγικοί μετατροπείς θερμοκρασίας ΑΛΛΟΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ Ανιχνευτές αντικειμένων Μέτρηση ισχύος με μετατροπέα Hall Φωτομετατροπείς ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ Ενισχυτές Μετάδοση σήματος Μετατροπείς A/D Μετατροπείς D/A
|