Η ιδέα του σημαντικού ιστού (semantic web). Περιγραφή αρχείων παγκόσμιου ιστού με XML. Απόδοση σημασιολογίας με RDF και RDF Schema. Οντολογίες (ορισμός, βασικά στοιχεία, κατασκευή). Λογική και Συμπερασματική-Κανόνες. Περιγραφικές Λογικές. Γλώσσα OWL. Γλώσσα RuleML. Εφαρμογές.
|
Το μάθημα αυτό διδάσκεται ως Μάθημα Επιλογής Χειμερινού Εξαμήνου στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Το αντικείμενο του μαθήματος είναι βασικές έννοιες δικτύων όπως μεταγωγή, δρομολόγηση, ασφάλεια, διαχείριση, συσκευές και πρωτόκολλα.
|
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΛΥΓΕΡΟΥΔΗΣ - Προπτυχιακό -
(A-)
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, Πανεπιστήμιο Πατρών
Το μάθημα ασχολείται κυρίως με δύο βασικές κατευθύνσεις της τεχνητής νοημοσύνης: επίλυση προβλημάτων με αναζήτηση, αναπαράσταση γνώσης και συλλογισμός. Στην πρώτη κατεύθυνση διαπραγματεύεται τους βασικούς αλγορίθμους ευρετικής αναζήτησης. Στη δεύτερη διαπραγματεύεται κατηγορίες γλωσσών αναπαράστασης, όπως λογική πρώτης τάξεως (και η υλοποίησή της στη γλώσσα Prolog), οι κανόνες παραγωγής, τα σημασιολογικά δίκτυα και τα πλαίσια. Επίσης, διαπραγματεύεται την αναπαράσταση αβέβαιης και ασαφούς γνώσης. Στα παραπάνω θέματα, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να αποκτήσουν δεξιότητες σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο.
|
Η ανάπτυξη εκπαιδευτικού λογισμικού εδράζεται σε μια συγκροτημένη διεπιστημονική προσέγγιση που τοποθετείται στο σημείο σύγκλισης διαφόρων επιστημών και τεχνολογιών (επιστήμες της εκπαίδευσης, διδακτική, γνωστικές επιστήμες, πληροφορική, τεχνολογία λογισμικού, πολυμέσων, τεχνητή νοημοσύνη, κλπ.). Έμφαση στη σχεδίαση λογισμικού που στηρίζεται σε συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς, μαθησιακούς και διδακτικούς στόχους, προτεραιότητες και απαιτήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών. Παιδαγωγική και τεχνολογική αξιολόγηση εκπαιδευτικού λογισμικού. Μέσα από τα επιλεγμένα παραδείγματα λογισμικών προσεγγίζεται το θέμα της σχεδίασης εκπαιδευτικού μαθησιακού περιβάλλοντος που αφορά: Αξιολόγηση αναγκών και καθορισμός απαιτήσεων χρήστη - Διδακτικές και παιδαγωγικές προδιαγραφές - Οργανικός και λειτουργικός σχεδιασμός - Σχεδιασμός διεπιφάνειας χρήσης εκπαιδευτικής εφαρμογής, σχεδιασμός οθονών - Ανάπτυξη σεναρίων με βάση τη διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση - Ζητήματα ένταξης στο σχολικό περιβάλλον - Θέματα παιδαγωγικής, διδακτικής και τεχνικής αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισμικού.
|
Το μάθημα Ανάλυση της Απόδοσης Πληροφοριακών Συστημάτων ανήκει στον τομέα Λογικού των Υπολογιστών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και διδάσκεται κατά το χειμερινό εξάμηνo.
|
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Παύλος Κλεπετσάνης - Προπτυχιακό -
(A-)
Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
Εξοικείωση των φοιτητών στη χρήση υπολογιστή. Εκμάθηση βασικών λειτουργιών των Windows, εγγραφή κειμένων, επεξεργασία λογιστικού φύλλου. Επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, εντοπισμός και αποθήκευση πληροφοριών.
|
Στο πλαίσιο του μαθήματος διδάσκονται τα ακόλουθα βασικά θέματα: συναρτησιακός Προγραμματικός - Γλώσσα Προγραμματισμού Lisp, Επίλυση Προβλημάτων με χρήση της Lisp, Προγραμματισμός Βασισμένος σε Κανόνες, Ευφυή Συστήματα Βασισμένα σε Κανόνες, Ανάπτυξη Ευφυών Συστημάτων, Περιβάλλον Προγραμματισμού CLIPS. Το μάθημα δίνει την δυνατότητα στους φοιτητές να αποκτήσουν δεξιότητες τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο πάνω στην υλοποίηση ευφυών συστημάτων με χρήση γλωσσών και εργαλείων ευφυούς προγραμματισμού.
|
Σκοπός του μαθήματος αυτού είναι το να αποκτήσουν οι φοιτητές γνώσεις σχετικές με βασικές έννοιες της πληροφορικής, να αναπτύξουν δεξιότητες στη χρήση ενός υπολογιστικού συστήματος και των βασικών εφαρμογών που αφορούν στην επεξεργασία και στη μετάδοση δεδομένων και να εξοικειωθούν με τις Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.
|
Σκοπός: η γνωριμία των φοιτητών με προηγμένες εφαρμογές των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών και η ανάπτυξη δεξιοτήτων χρήσης των εφαρμογών αυτών για την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν στον επαγγελματικό τους χώρο. Ειδικότερα, οι φοιτητές θα αναπτύξουν δεξιότητες οργάνωσης προσωπικού αρχείου και σχολικής μονάδας, ψηφιοποίησης και επεξεργασίας εικόνας και δημιουργίας πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού πολυμέσων και υπερμέσων.
Περιεχόμενο: Ο υπολογιστής προσεγγίζεται ως το μέσο που παρέχει πρόσβαση στις προηγμένες ΤΠΕ. Το μάθημα οργανώνεται γύρω από τα εξής βασικά πεδία εφαρμογής των ΤΠΕ στην εκπαίδευση:
Οργάνωση: αξιολόγηση αναγκών και καταγραφή απαιτήσεων σχετικών με τη λειτουργία και τη διοίκηση της σχολικής μονάδας, οργάνωση σχολικής μονάδας, οργάνωση προσωπικού αρχείου
Επεξεργασία πρωτογενούς υλικού: σάρωση και ψηφιοποίηση υλικού, επεξεργασία και προσαρμογή πρωτογενούς υλικού
Σύνθεση εκπαιδευτικού υλικού: σχεδίαση και ανάπτυξη απλού πολυμεσικού εκπαιδευτικού υλικού
|
Βασικός στόχος του μαθήματος είναι μια εισαγωγή στον οντοκεντρικό (ή αντικειμενοστρεφή) προγραμματισμό. Σαν εργαλεία χρησιμοποιούνται οι γλώσσες Java και C++.
|