Το μάθημα αποσκοπεί στην παρουσίαση βασικών μακροοικονομικών θεμάτων, η επιλογή και αναλυτική προσέγγιση των οποίων προσαρμόζεται στις ανάγκες - και το γενικότερο πρόγραμμα σπουδών - των φοιτητών της πολιτικής επιστήμης. Ειδικότερα, συζητούνται οι έννοιες και η μέθοδος μελέτης των φαινομένων της συνολικής οικονομίας, επιχειρείται η εξήγηση των τελευταίων και επισημαίνεται η σημασία τους για την ευημερία των κοινωνιών και των κοινωνικών ομάδων. Η οικονομική μεγέθυνση, η ανεργία, οι εγχώριοι εισοδηματικοί περιορισμοί και ο εξωτερικός εισοδηματικός περιορισμός του κράτους, η ζήτηση και η προσφορά χρήματος, ο πληθωρισμός και οι επιχειρηματικοί κύκλοι τίθενται στο επίκεντρο της διερεύνησης και, σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύονται, επίσης, οι διαφορές μεταξύ αντιμαχόμενων (μακρο-)οικονομικών θεωριών και ρευμάτων οικονομικής σκέψης. Σημαντικό μέρος του μαθήματος, τέλος, αφιερώνεται στη συζήτηση της οικονομικής, ιδίως μακροοικονομικής πολιτικής (της λογικής, των στόχων, των μέσων πολιτικής), καθώς και των σχετικών με αυτήν αντιπαραθέσεων. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες και, μεταξύ αυτών, περισσότερο η ελληνική οικονομία προσφέρουν τα παραδείγματα εμπειρικής συζήτησης.
|
Αρχές και Θεσμοί Δικαίου
Νικόλαος-Κομνηνός Χλέπας, Γεωργία Γιαννακούρου - Προπτυχιακό -
(A-)
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Έννοια-διακρίσεις, πηγές δικαίου, ορισμός, δικαιολογητικός λόγος, το δίκαιο ως νομικό, πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο, δίκαιο και ηθική, θετικό και φυσικό δίκαιο, βασικές έννοιες ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου.
|
Διοικητική Επιστήμη
Κωνσταντίνος Μανασάκης - Προπτυχιακό -
(A+)
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Το μάθημα στοχεύει στην κατανόηση βασικών εννοιών της διοικητικής επιστήμης και εισάγει τους φοιτητές στη μέθοδο, τις τεχνικές, τα εργαλεία και τον τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων που επιλύει η διοικητική επιστήμη.
|
Στο πλαίσιο του μαθήματος αυτού, οι φοιτητές καθοδηγούνται: να γνωρίσουν την ιστορική εξέλιξη των κρατών της ανατολικής Ευρώπης και της πρώην ΕΣΣΔ από τη στιγμή της επικράτησης του κομμουνισμού. Στόχος του μαθήματος είναι η παρουσίαση και η ανάλυση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη και την πρώην ΕΣΣΔ. Στο μάθημα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία, την ιδεολογία και την δομή των κομμουνιστικών πολιτικών συστημάτων. Επίσης εξετάζονται η φάση της κατάρρευσης και της εξόδου προς τη δημοκρατία.
|
H οικονομική ιστορία μας διδάσκει ότι οι οικονομικές κρίσεις είναι αναπόσπαστο στοιχείο του καπιταλιστικού συστήματος. Ιδιαίτερα η διεθνής οικονομική πραγματικότητα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, φανερώνει ότι οι οικονομικές κρίσεις εκδηλώνονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση, με όλο και πιο καταστρεπτικές συνέπειες για τις οικονομίες και τις κοινωνίες που τις υφίστανται. Σκοπός του μαθήματος είναι η διερεύνηση αυτής της τάσης, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε κυρίαρχο χαρακτηριστικό του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος.
Η ύλη του μαθήματος, εκτός του συγγράμματος, συνίσταται σε παρουσιάσεις του διδάσκοντα για κάθε διάλεξη, οι οποίες είναι ανηρτημένες στην ηλεκτρονική τάξη, καθώς και σε βιβλιογραφία για κάθε θεματική που θα δίνεται στους φοιτητές και η οποία επίσης είναι ανηρτημένη στην ηλεκτρονική τάξη. Σημειώνεται ότι η αναρτώμενη βιβλιογραφία είναι κυρίως αγγλόφωνη.
|
Αντικείμενο του μαθήματος αποτελούν οι αποφάσεις με τις οποίες η κυβέρνηση, επηρεάζει την υλική και άυλη υπόσταση συλλογικών και ατομικών υποκείμενων που δρουν στα όρια της δικαιοδοσίας της. Έμφαση δίδεται στην κατανόηση του φαινομένου της αλλαγής στο πεδίο των δημοσίων πολιτικών.
Στα ζητήματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται: Γιατί και κάτω από ποιες συνθήκες κάποια ζητήματα καταφέρνουν να γίνουν θέματα προτεραιότητας προς αντιμετώπιση και κάποια όχι; Γιατί κάποιες εναλλακτικές επίλυσης των ζητημάτων προτιμώνται από τις κυβερνήσεις σε σχέση με άλλες που αγνοούνται; Τι χαρακτηρίζεται ως δημόσιο πρόβλημα και πώς συγκροτείται η κυβερνητική ατζέντα; Γιατί οι νέες πολιτικές σπάνια υλοποιούνται όπως σχεδιάστηκαν; Με ποιο τρόπο αξιολογούνται στόχοι και αποτελέσματα; Με ποιο τρόπο οι μεταρρυθμίσεις, ως εμπρόθετη κυβερνητική δράση, έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς έκβασης; Για να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα εξετάζεται, με την βοήθεια εργαλείων από το πεδίο της ανάλυσης δημοσίων πολιτικών με ποιο τρόπο συμφέροντα, εναλλακτικές προτάσεις και θεσμικοί παράγοντες της πολιτικής διαδικασίας (πολιτικοί, διοίκηση) αλληλεπιδρούν και οδηγούν σε αλλαγές στις ασκούμενες δημόσιες πολιτικές.
|
Γιατί μελετώνται τα πολιτικά φαινόμενα; Ποιο το αντικείμενο της πολιτικής επιστήμης; Τι ορίζουμε ως επιστήμη; Ποιά είναι η σχέση εμπειρικών δεδομένων με την ερμηνεία τους και την διατύπωση γενικών υποθέσεων και θεωριών: επαγωγική και απαγωγική προσέγγιση. Με ποιους τρόπους δημιουργούνται και ελέγχονται οι θεωρητικές υποθέσεις για την εγκυρότητα τους: πείραμα και παρατήρηση. Ποιοτικές και ποσοτικές προσεγγίσεις: στατιστική ανάλυση, περιπτωσιολογική ανάλυση. Οδηγίες για την συγγραφή επιστημονικής εργασίας.
|
Ο σκοπός αυτού του υποχρεωτικού µαθήµατος είναι η κατανόηση βασικών δεικτών περιγραφικής στατιστικής, και η εργαστηριακή χρήση βασικών στατιστικών εργαλείων, όπως για παράδειγµα η ANOVA, για την εξαγωγή συµπερασµάτων, στο όνοµα των Κοινωνικών Επιστηµών, µε πραγµατικά δεδοµένα. Ακόµη, σκοπός του µαθήµατος είναι η συστηµατική εκµάθηση στατιστικών πακέτων λογισµικού διεθνούς εµβέλειας, όπως για παράδειγµα το SPSS και το STATA. Τέλος, σκοπός του µαθήµατος είναι η κατανόηση των µεθοδολογικών αφετηριών µιας έρευνας, η οικοδόµηση του Ερωτηµατολογίου Έρευνας, και η εκµάθηση τεχνικών ∆ειγµατοληψίας, και προσοµοίωσης.
|
Η εξοικείωση με τον σύγχρονο προβληματισμό που αναπτύσσεται αναφορικά με το πολυδιάστατο φαινόμενο της πολιτικής επικοινωνίας αποτελεί το αντικείμενο του εν λόγω μαθήματος. Στόχος είναι να αναπτυχθούν γνωστικές ικανότητες που να επιτρέπουν την κατανόηση, κριτική προσέγγιση και ανάλυση της πολιτικής επικοινωνίας στις σύγχρονες συνθήκες. Η εισαγωγή στο εν λόγω σύνθετο και δυναμικό πεδίο έρευνας διενεργείται με γνώμονα την ιστορικότητα των σχετικών διεργασιών και επιμερίζεται σε επιμέρους, αλλά συναφείς μεταξύ τους, θεματικές ενότητες. Ενδεικτικά, εξετάζονται α) τεχνολογικές, οργανωτικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν το σύγχρονο διεθνοποιημένο περιβάλλον των ΜΜΕ και τις νέες μορφές δικτύωσης, αλληλόδρασης και επικοινωνίας, β) διασυνδέσεις οι οποίες αναπτύσσονται ιστορικά ανάμεσα στα ΜΜΕ και στην πολιτική διαδικασία σε συγκριτική προοπτική, γ)πολιτικές και ιδεολογικές λειτουργίες των ΜΜΕ και επιδράσεις τους στη σύγχρονη πολιτική-κομματική αντιπαράθεση και στη δημοκρατία, δ) κρατικές πολιτικές ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού περιβάλλοντος και συνέπειές τους στη διαμόρφωση του επικοινωνιακού περιβάλλοντος, καθώς και ε) εξελίξεις που σημειώνονται στην επιστημονική μελέτη της πολιτικής επικοινωνίας και στα προτεινόμενα θεωρητικά υποδείγματα και μοντέλα ανάλυσης. Πεδίο ειδικότερης ενασχόλησης, αλλά και εμπειρικού ελέγχου των εν λόγω προβληματισμών, αποτελεί η εγχώρια μεταπολιτευτική εμπειρία κατά τη διάρκεια της οποίας μεταβάλλεται δραστικά το επικοινωνιακό περιβάλλον, το πολιτικό-κομματικό σύστημα και οι χρήσεις των Μέσων στην πολιτική αντιπαράθεση και στον κομματικό ανταγωνισμό.
|
Οικονομική Ανάλυση ΙΙ
Κωνσταντίνος Μανασάκης - Προπτυχιακό -
(A+)
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Το μάθημα στοχεύει στην κατανόηση βασικών εννοιών της οικονομικής θεωρίας και εισάγει τους φοιτητές στη μέθοδο, τις τεχνικές, τα εργαλεία και τον τρόπο προσέγγισης της οικονομικής ανάλυσης στα πεδία της μικροοικονομίας, οργάνωσης αγορών και μακροοικονομίας.
|