Βρέθηκαν 98 μαθήματα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
humanities and arts subject

Εισαγωγή στην αρχαιολογία του αρχαίου θεάτρου

Μάρτιν Κρέεμπ - Προπτυχιακό - (A+)
Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών

Το εισαγωγικό αυτό μάθημα ασχολείται με τη γένεση και την εξέλιξη του αρχιτεκτονικού τύπου του αρχαίου (ελληνικού και ρωμαϊκού) θεάτρου. Η γένεση συζητείται με παράδειγμα το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα, η εξέλιξη με την παρουσίαση επιλεγμένων θεάτρων του μεσογειακού χώρου.

humanities and arts subject

Βυζαντινή Ιστορία

Νικόλαος Χαραλαμπόπουλος - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Οι παραδόσεις του μαθήματος αποσκοπούν στην εξοικείωση των φοιτητών με τα βασικά εξελικτικά στάδια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας κατά την υπερχιλιόχρονη ιστορία της. Με βάση μια στοιχειώδη χρονολογική αφήγηση, συνοδευομένη από τον εκλεκτικό σχολιασμό των καταλλήλων κατά περίπτωση πηγών (διαταγμάτων, ιστορικών αφηγήσεων, επιγραμμάτων, νομισμάτων, μνημείων), επιδιώκεται η κατανόηση των θεμελιωδών δομών και αρχών οι οποίες επέτρεψαν την επιβίωση και τον μετασχηματισμό ενός κράτους από Χριστιανικό υστερορρωμαικό σε Ελληνορθόδοξο μεσαιωνικό και, τέλος, σε Ελληνικό πρωτο-νεωτερικό.

humanities and arts subject

Αρχαία Ελληνική Ιστοριογραφία: Ηρόδοτος

Νικόλαος Χαραλαμπόπουλος - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Οι παραδόσεις περιλαμβάνουν ανάλυση επιλεγμένων χωρίων από τρία βιβλία των Ιστοριών του Ηροδότου με στόχο την πληρέστερη κατανόηση της ηροδοτείου αφηγήσεως και άξονα αναφοράς τις προδοκίες του αρχικού αναγνωστικού του κοινού (τρίτο τέταρτο του 5ου αι. π.Χ.). Κεντρικοί αφηγηματικοί άξονες τρεις μεγάλες μάχες των Μηδικών Πολέμων (Μαραθώνας, Θερμοπύλες, Σαλαμίνα) ερμηνευμένες ως ιστορικά γεγονότα και ως αφηγηματικά σύνολα.

humanities and arts subject

Αρχαία Ελληνική Ιστορία

Αγγελική Σύρκου - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Στο μάθημα αναλύονται τα σημαντικότερα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα από τον 8ο π.Χ. αιώνα έως το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου: η δηµιουργία της πόλης κράτους, οι σχέσεις των πόλεων καθώς και η ανάπτυξη των πολιτειακών δοµών τους κατά αυτή την περίοδο. Επιλεκτικά θα μελετηθούν ιστορικές πηγές (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Ξενοφώντας, Αρριανός) και αρχαίες Ελληνικές επιγραφές.

humanities and arts subject

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μάθημα εισαγωγικό (παράδοση) στην επιστήμη της Ιστορίας του Βυζαντινού Κράτους. Aποτελείται από δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος κάθε τρίωρου παρουσιάζονται συγκεκριμένα θέματα από τον διδάσκοντα και στο δεύτερο θα γίνεται επεξεργασία και ιστορική ανάλυση γραπτής ή άλλης ιστορικής πηγής σε συνεργασία με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Το μάθημα συμπληρώνει εκπαιδευτική εκδρομή σε Άρτα και Νικόπολη.

Θεωρία της Αρχαιολογικής Επιστήμης: Κύρια Ρεύματα και Σχολές.

Γιώργος Βαβουρανάκης - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αντικείμενο του μαθήματος είναι η εξοικείωση με τις κυριότερες κατευθύνσεις της αρχαιολογικής σκέψης, όπως η Ιστορία του Πολιτισμού, η Νέα ή Διαδικαστική Αρχαιολογία και η Μεταδιαδικαστική Αρχαιολογία. Στόχος του μαθήματος είναι η κριτική μελέτη του θεωρητικού πλαισίου, μέσα στο οποίο εγγράφεται κάθε είδος αρχαιολογικής έρευνας. Η πραγμάτευση θεωρητικών ζητημάτων στηρίζεται σε ενδεικτικά παραδείγματα από το προϊστορικό Αιγαίο. Η διδασκαλία εμπλουτίζεται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών (ψηφιακό εποπτικό υλικό, η-τάξη), διεξαγωγή συζήτησης επάνω σε ενδεικτικά θέματα της θεωρίας της αρχαιολογίας και επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αρχαιολογία του τοπίου: Θεωρητικές και Ερμηνευτικές Προσεγγίσεις

Γιώργος Βαβουρανάκης - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Aντικείμενο του μαθήματος είναι αφενός η παρουσίαση των κυριοτέρων εννοιών και μεθόδων που συγκροτούν το ερευνητικό πεδίο της λεγόμενης “αρχαιολογίας του τοπίου” και αφετέρου η συμβολή του πεδίου αυτού στην κατανόηση της Προϊστορίας του Αιγαίου. Το μάθημα χωρίζεται σε τρεις θεματικούς κύκλους. Ο πρώτος κύκλος εστιάζει στον ορισμό της έννοιας του τοπίου και στις επιμέρους θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις: παραδοσιακή εικονογραφία, διαδικαστική έρευνα επιφανείας, μεταδιαδικαστικές και γνωσιαρχικές ερμηνευτικές μέθοδοι, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφόρησης και ανασύνθεση τοπίου. Ο δεύτερος κύκλος εξετάζει ενδεικτικά παραδείγματα από την Προϊστορία: παλαιολιθική και μεσολιθική χρήση σπηλαίων, νεολιθικές τούμπες και εκτεταμένοι οικισμοί, το πρωτοκυκλαδικό δίκτυο θαλασσίων επαφών, ταφικά μνημεία της Εποχής του Χαλκού στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, μινωικά ιερά κορυφής, τοιχογραφίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο. Ο τρίτος κύκλος εξετάζει το τοπίο ως πολιτιστικό αγαθό και σκιαγραφεί το θεσμικό πλαίσιο και τις πρακτικές προστασίας του.

Προϊστορική Αρχαιολογία Β' - (Μινωϊκός Πολιτισμός)

Ελένη Μαντζουράνη - Προπτυχιακό - (A+)
Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εξετάζονται όλες οι περίοδοι ανάπτυξης του Μινωικού πολιτισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και των τεχνών (κεραμική, λιθοτεχνία, ελεφαντουργία, φαγεντιανουργία, τοιχογραφία κ.ά.), από την Προανακτορική μέχρι και την Τελική Ανακτορική περίοδο.

Εισαγωγή στην Παγκόσμια Ιστορία

Μαρία Ευθυμίου - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πρόκειται για μία περιήγηση στα κύρια σημεία της Παγκόσμιας Ιστορίας, στις μεγάλες τομές που άλλαξαν τις δομές των κοινωνιών της γης και επέφεραν την γένεση νέων θρησκειών, τεχνολογιών , ιδεολογιών, θεσμών καθώς και οικονομικών και κοινωνικών πραγματικοτήτων.

Θεωρία της Ιστορίας

Αντώνης Λιάκος - Προπτυχιακό - (A-)
Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το μάθημα αφορά τη συγκρότηση της ιστορίας και των βασικών Θεωριών και μεθοδολογιών που χρησιμοποιεί. Πώς το παρελθόν μετατρέπεται σε ιστορία; Πώς από τα άπειρα συμβάντα και φαινόμενα του παρελθόντος χρόνου δημιουργούμε συνεκτικές ιστορίες, ιστορίες με νόημα; Είναι η ιστορία ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο οι σύγχρονες κοινωνίες σχετίζονται με το παρελθόν; Ποιός είναι ο ρόλος του μύθου, της μνήμης, της τέχνης; Τί ονομάζουμε δημόσια ιστορία; Τί είναι η ιστορική εμπειρία; Τα μεγάλα ρεύματα στην ιστορική σκέψη: Ιστορισμός και κοινωνική ιστορία, οι μεγάλες διάρκειες και ο δομισμός, από την κουλτούρα στην πολιτισμική ιστορία, μικροϊστορία και κοινωνική ανθρωπολογία, μνημονικές σπουδές, προφορική ιστορία και ψυχανάλυση, φεμινισμός και έμφυλη ιστορία, μετα-ιστορία και γλωσσική στροφή. Μεταμοντερνισμός και το πρόβλημα της αλήθειας. Δια-εθνική ιστορία και ιστοριογραφία. Tί σημαίνει το τέλος της Ιστορίας, και ποιό το μέλλον των ιστορικών σπουδών και των ιστορικών;