Βρέθηκαν 17 μαθήματα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
social sciences  subject

Διαχείριση αρχειακών εγγράφων (Ε)

Ευγενία Βασιλακάκη - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης, ΤΕΙ Αθήνας

Σκοπός του μαθήματος είναι να δώσει στους φοιτητές τη δυνατότητα να εντοπίζουν τους στόχους ενός οργανισμού και με βάση αυτό να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να αξιολογούν ένα αποδοτικό σύστημα διαχείρισης εγγράφων και πληροφοριών μέσα σε έναν οργανισμό.

social sciences  subject

Πληροφοριακά Συστήματα Μάρκετινγκ

Μάρω Βλαχοπούλου - Προπτυχιακό - (A+)
Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Η στρατηγική και εφαρμογή του ψηφιακού μάρκετινγκ με τη βοήθεια πληροφοριακών συστημάτων, εργαλείων και τεχνολογιών πληροφορικής και μοντέλων / εφαρμογών διαδικτύου (ηλεκτρονικό , κινητό μάρκετινγκ και μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων).Έμφαση δίνεται σε σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογίες πληροφορικής για τη διαχείριση σε ψηφιακό περιβάλλον της πληροφορίας που αφορά στη λήψη αποφάσεων μάρκετινγκ. ο στόχος είναι η εξοικείωση των φοιτητών/τριών με: (α) τις σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης πληροφοριών και διαδικτύου στο μάρκετινγκ, (β) τη χρήση πληροφοριακών συστημάτων και σύγχρονων τεχνολογιών / εργαλείων (γ) την εφαρμογή ηλεκτρονικού & κινητού μάρκετινγκ, καθώς και κοινωνικών μέσων σε δράσεις μάρκετινγκ και (δ) τη μέτρηση αποτελεσματικότητας των παραπάνω εφαρμογών.

social sciences  subject

Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στον Τουρισμό [open]

Νικόλαος Ιάσων Κουφοδόντης - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το μάθημα έχει ως αντικείμενο την εξέταση των σύγχρονων εφαρμογών των νέων τεχνολογιών στον τουρισμό. Η τεχνολογία σήμερα δεν λειτουργεί απλά ως ένα εργαλείο στη διάθεση του τουρίστα και των επιχειρήσεων, αλλά συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στη διαμόρφωση μίας νέας εμπειρίας για τον τουρίστα και επομένως επηρεάζει σημαντικά την ίδια τη φύση του τουρισμού. Μέσα από διαλέξεις, παρουσιάσεις, εργασίες, μελέτες και συζητήσεις, αναλύονται και επεξηγούνται οι νέες τεχνολογίες από τη σκοπιά των επιχειρήσεων και των φορέων αλλά και από τη σκοπιά του τουρίστα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παρουσίαση των σύγχρονων τάσεων, της έρευνας και των πιθανών μελλοντικών εξελίξεων.

social sciences  subject

Πληροφοριακά Συστήματα [open]

Ευαγγελία Καβακλή - Προπτυχιακό - (A)
Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το μάθημα προσφέρει μια συστηματική εισαγωγή στην ανάλυση και σχεδίαση πληροφοριακών συστημάτων, καλύπτοντας θεωρητικά, τεχνικά και μεθοδολογικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι σύγχρονες εφαρμογές των πληροφοριακών συστημάτων για τη διεκπεραίωση πολύπλοκων επιχειρησιακών λειτουργιών, τη συσσώρευση γνώσης και τη στήριξη διαδικασιών λήψης αποφάσεων. Γίνεται αναφορά σε κοινωνικά και ηθικά ζητήματα (ποιότητα συστημάτων, προστασία προσωπικού απορρήτου, πνευματική ιδιοκτησία). Επίσης, περιγράφεται το τεχνολογικό υπόβαθρο των πληροφοριακών συστημάτων (υλικό, βάσεις δεδομένων, τηλεπικοινωνίες). Έμφαση δίνεται στις σύγχρονες τεχνολογικές πλατφόρμες όπως είναι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, τα περιβάλλοντα νεφοϋπολογιστικής, οι κινητές τεχνολογίες. Τέλος παρουσιάζονται οι τεχνικές και μεθοδολογίες για ανάπτυξη των ΠΣ.

social sciences  subject

Βιβλιογραφία (Θ)

Ευγενία Βασιλακάκη - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης, ΤΕΙ Αθήνας

Το μάθημα Βιβλιογραφία (Θεωρία) αφορά στην πρακτική εξοικείωση με τη θεωρία και την πράξη της βιβλιογραφίας. Ειδικότερα, πραγματοποιείται μια ανασκόπηση των γενικών βιβλιογραφικών έργων από την προεπαναστατική περίοδο έως τις απόπειρες συγκρότησης εθνικής βιβλιογραφίας κατά τη σύγχρονη εποχή. Εν συνεχεία, αναλύονται οι έννοιες Βιβλιογραφία και βιβλιολογία. Γίνεται αναλυτική αναφορά στα είδη της Αναλυτικής και Περιγραφικής βιβλιογραφίας, στις απαρχές της ελληνικής βιβλιογραφίας, Ελληνική εθνική βιβλιογραφία. Επίσης, περιγράφονται τα βήματα σύνταξης μιας Βιβλιογραφίας-Καταλόγου, ενώ αναλύονται τα πρότυπα σύνταξης βιβλιογραφικών αναφορών και παρουσιάζονται τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισής τους.

social sciences  subject

Συστήματα Θεματικής Πρόσβασης (Θ)

Δάφνη Κυριάκη-Μάνεση - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, ΤΕΙ Αθήνας

Το μάθημα στοχεύει στο να δώσει στους φοιτητές τη σημασία και την αναγκαιότητα της θεματικής πρόσβασης στην πληροφορία. Η ανάγκη αυτή είναι αυξημένη σήμερα λόγω του καταιγισμού των πληροφοριών, των τεχνολογικών μέσων και των συνθηκών της κοινωνίας της πληροφορίας στις οποίες καλούμαστε να ζήσουμε. Το μάθημα παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις στους φοιτητές ώστε να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην οιασδήποτε μορφής πληροφορία με βάση το θέμα της. Στη διαδικασία αυτή μαθαίνουν να χρησιμοποιούν ελεγχόμενα και μη λεξιλόγια και να παρουσιάζουν την πληροφορία με βάση τους κανόνες του συστήματος που εφαρμόζεται κάθε φορά. Οι εφαρμογές που γίνονται κατά τη διάρκεια του μαθήματος επιτρέπουν την εξοικείωση με: α) τη χρήση των ελεγχόμενων λεξιλογίων για τη δημιουργία θεματικής πρόσβασης στις πληροφορίες, β) τη διερεύνηση/ επέκταση των λεξιλογίων αυτών ακολουθώντας τα πρότυπα και γ) τη δημιουργία ελεγχόμενων λεξιλογίων ακολουθώντας πρότυπα και τεχνικές δ) τη χρήση των νέων τεχνολογιών για την εξασφάλιση πρόσβασης στην πληροφορία χωρίς ελεγχόμενα λεξιλόγια Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί για τη θεματική οργάνωση των πληροφοριών, η χρήση και η χρησιμότητά τους. Επισημαίνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου και σε άμεση συνεργασία και συμπληρωματικότητα με τα όσα διδάσκονται στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος κάνουμε εφαρμογές και εργασίες πάνω στη χρήση των συστημάτων θεματικής πρόσβασης για την οργάνωση πληροφοριών αλλά και πάνω στις μεθόδους ανάπτυξης και διεύρυνσης των συστημάτων αυτών.

social sciences  subject

Πολιτικές Πληροφόρησης

Αλέξανδρος Κουλούρης - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης, ΤΕΙ Αθήνας

Το μάθημα Πολιτική Πληροφόρησης, πραγματεύεται σειρά νομικών, ηθικών, πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων που σχετίζονται με τη χρήση των πληροφοριών και των τεχνολογιών πληροφόρησης. Ο επιστήμονας της πληροφορίας (επιστήμονας της πληροφόρησης, σύγχρονος βιβλιοθηκονόμος), οφείλει να γνωρίζει τις κοινωνικές επιπτώσεις από τη χρήση των τεχνολογιών των πληροφοριών και τις πολιτικές πληροφόρησης που έχουν υιοθετηθεί σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Επίσης, πρέπει να γνωρίζει την επαγγελματική νομοθεσία και τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση και διαχείριση των πληροφοριών και των τεχνολογιών πληροφόρησης έτσι ώστε να είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσει. Τέλος, πρέπει να έχει εικόνα για τα ζητήματα επαγγελματικής ηθικής και να μάθει τους σχετικούς κώδικες δεοντολογίας που έχουν εκπονηθεί για τους βιβλιοθηκονόμους και επαγγελματίες πληροφόρησης.

social sciences  subject

Βιβλιογραφία (Ε)

Ευγενία Βασιλακάκη - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης, ΤΕΙ Αθήνας

Το μάθημα Βιβλιογραφία (Εργαστήριο) αφορά στην πρακτική εξοικείωση του φοιτητή με τη χρήση των εισαγωγικών, της παράφρασης και της περίληψης για την παράθεση ορισμών, την παρουσίαση οργανισμών και φορέων, αλλά και για το σχολιασμό του σκοπού, των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων των επιστημονικών ερευνών.

social sciences  subject

Πηγές πληροφόρησης

Στέλλα Κορομπίλη - Προπτυχιακό - (A-)
Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, ΤΕΙ Αθήνας

Σκοπός του μαθήματος είναι να ορίσει την έννοια της πληροφοριακής πηγής, της αξίας της και της χρήσης της σε συνδυασμό με την εκτίμηση των εκπεφρασμένων πληροφοριακών αναγκών του κοινού και την ικανοποίηση των αναγκών αυτών με τη βοήθεια της χρήσης των πηγών. Επίσης, κύριο μέλημα του μαθήματος είναι η εκμάθηση από τους φοιτητές του τρόπου αξιολόγησης των πηγών πληροφόρησης. Τέλος, αποσκοπεί να ορίσει την έννοια της πληροφοριακής συμπεριφοράς των χρηστών σε σχέση με τις πηγές αναλύοντας συγκεκριμένα μοντέλα συμπεριφοράς.

social sciences  subject

Διαχείριση αρχειακών εγγράφων (Θ)

Ευγενία Βασιλακάκη - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης, ΤΕΙ Αθήνας

Σκοπός του μαθήματος είναι να δώσει στους φοιτητές τη δυνατότητα να εντοπίζουν τους στόχους ενός οργανισμού και με βάση αυτό να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να αξιολογούν ένα αποδοτικό σύστημα διαχείρισης εγγράφων και πληροφοριών μέσα σε έναν οργανισμό.