Βρέθηκαν 31 μαθήματα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
social sciences  subject

Επιχειρησιακή Στρατηγική και Πολιτική

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Η Επιχειρησιακή Στρατηγική ασχολείται με την εναρμόνιση και το συντονισμό όλων των τμημάτων της επιχείρησης για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης κοινής προσέγγισης με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του αβέβαιου μέλλοντος. Η διαμόρφωση των στρατηγικών αποφάσεων υποστηρίζεται από την ανάλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος στο οποίο η επιχείρηση δραστηριοποιείται όπως και από τον εντοπισμό των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της ίδιας της επιχείρησης. Τα ζητήματα που θα αναλυθούν στα πλαίσια του μαθήματος θα υποστηρίξουν τους φοιτητές έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνουν μελλοντικά αποφάσεις σχετικά με τις πιθανές εναλλακτικές στρατηγικές που έχει μία επιχείρηση, την ανάπτυξη και διατήρηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, την κατανομή των πόρων της και την ελκυστικότητα των αγορών που μπορεί να διεισδύσει.

social sciences  subject

Δεοντολογία Επαγγέλματος

Χρήστος - Προπτυχιακό - (A-)
Μηχανικών Πληροφορικής, ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Στα πλαίσια του μαθήματος θα εξεταστούν θέματα όπως: Καθολικοί και ειδικοί κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας, κώδικας δεοντολογίας της ACM, κώδικας δεοντολογίας των μηχανικών λογισμικού της IEEE, προσανατολισμός στις ανθρώπινες σχέσεις, κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, παρουσίαση εργασής, σύνταξη βιογραφικού, παρουσίαση pattent office, δομή εργασίας σε διεθνές περιοδικό ή διεθνές συνέδριο.

social sciences  subject

Ηλικωμένα και ανάπηρα άτομα. Παρεμβάσεις Κοινωνικής Εργασίας

Κλειώ Κούτρα - Προπτυχιακό - (A-)
Κοινωνικής Εργασίας, ΤΕΙ Κρήτης

-

social sciences  subject

Στατιστική επιχειρήσεων - Θ

Ευστάθιος Δημητριάδης - Προπτυχιακό - (A-)
Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Οι στατιστικές τεχνικές είναι απαραίτητες για την επιτυχή λειτουργία κάθε επιχείρησης γιατί παρέχουν στην Διοίκηση όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν την ίδια την επιχείρηση αλλά και τους ανταγωνιστές της.

social sciences  subject

Αττική Ρητορεία

Σταμάτης Μερσινιάς - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Στη διάρκεια των δεκατριών διδακτικών εβδομάδων (δ.ε.) η προσοχή μας εστιάζεται στον τρόπο που χρησιμοποιείται η ρητορική στην Αθήνα την εποχή αυτή και θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα κοινωνικά και προσωπικά χαρακτηριστικά που κυριαρχούν στους δικανικούς λόγους. Εξετάζεται επίσης η πολιτική κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Αθήνα κατά το δεύτερο μισό του 4ου αι. π. Χ., τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον Δημοσθένη και τους πολιτικούς του αντιπάλους και τις αιτίες της παρακμής της Β΄ αθηναϊκής συμμαχίας. Οι ρητορικοί λόγοι της αρχαιότητας μας προσφέρουν πλήθος στοιχείων από καταστάσεις και λεπτομέρειες, που μπορούμε να υποθέσουμε ότι προξενούσαν το ενδιαφέρον του αθηναίου ακροατή. Στόχος του ρήτορα ήταν να πείσει το ακροατήριό του καθώς οτιδήποτε έλεγε θα έπρεπε να φαίνεται αληθινό ακόμη και αν δεν ήταν. Μάλιστα αν εξετάσουμε λόγους χαρισματικών πολιτικών του περασμένου αιώνα, όχι μόνον ελλήνων αλλά κυρίως ξένων, θα εντοπίσουμε μηχανισμoύς πειθούς που χρησιμοποιούσαν ήδη οι ρήτορες στην αρχαία Αθήνα.

social sciences  subject

Εισαγωγή στην Ιστορία [open]

Χαρίλαος Εξερτζόγλου - Προπτυχιακό - (A-)
Tμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το μάθημα εισάγει τους φοιτητές/τριες στην Ιστορία παρουσιάζοντας το ζητήματα με τα οποία συνδέεται η ιστορική έρευνα, τη θέση της Ιστορίας στις κοινωνικές επιστήμες. αλλά και τους τρόπους οργάνωσης της ιστορικής σκέψης σε σχέση με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Το μάθημα χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη εξετάζονται θεματικές όπως η Ιστορία και παρελθόν, μνήμη και ιστορία, χρόνος και ιστορικότητα. Παρουσιάζεται επίσης η εξέλιξη της ιστοριογραφίας από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα τόσο μέσα από τις βασικές ιστορικές σχολές όσο και μέσα από τις περιοχές ιστορικής έρευνας. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί μια εισαγωγή στο πεδίο της ιστορικής έρευνας παρουσιάζοντας τους τρόπους με τους οποίους δουλεύουν οι ιστορικοί καθώς το υλικό με το οποίο εργάζονται. Η τρίτη ενότητα επιχειρεί να εισάγει τους φοιτητές/τριες σε επιστημολογικά και μεθοδολογικά ζητήματα που αφορούν την ιστορία, όπως, η σχέση ιστορίας και κοινωνικών επιστημών, οι διαφορετικοί τρόποι ιστορικής ερμηνείας, το ζήτημα της αντικειμενικότητας και η ματιά του ιστορικού, το γεγονός ως επιστημολογικό ζήτημα.

social sciences  subject

Μουσείο - Επικοινωνία - Εκπαίδευση [open]

Αναστασία Χουρμουζιάδη - Προπτυχιακό - (A+)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Συνήθως σκεφτόμαστε το μουσείο ως έναν περιποιημένο χώρο φύλαξης μιας συλλογής πραγμάτων υλικών και άυλων, ζωντανών ή άψυχων, οικείων ή περίεργων, του απώτατου ή του πολύ πρόσφατου παρελθόντος που οργανώνονται και παρουσιάζονται στο κοινό. Αν θέλουμε, όμως, να επιχειρήσουμε μια λιγότερο περιγραφική προσέγγιση, θα πρέπει να μας απασχολήσει το μουσείο ως θεσμοθετημένη, οργανωμένη και ελεγχόμενη επικοινωνιακή σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές του μουσειακού εκθέματος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τον επικοινωνιακό ρόλο των ίδιων των μουσειακών πραγμάτων. Όταν οι επισκέπτες του μουσείου έρχονται αντιμέτωποι με τα μουσειακά αντικείμενα και τις ερμηνευτικές προτάσεις των ειδικών που τα πλαισιώνουν, συνειδητά ή ασυνείδητα, σχηματίζουν τη δική τους άποψη γι’ αυτά, και, κατ’ επέκταση, συγκροτούν τη δική τους αντίληψη για το παρελθόν, την τέχνη, την τεχνολογία, τη φύση κτλ. Μπορούμε, επομένως, να προσεγγίσουμε το μουσείο και ως έναν χώρο μη τυπικής εκπαίδευσης που λειτουργεί ανάλογα με τις προθέσεις και τις μεθοδολογικές επιλογές των εκθετών και, φυσικά, ανάλογα με την ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των επισκεπτών. Στο μάθημα θα εξετάσουμε τους μηχανισμούς ανάπτυξης της μουσειακής επικοινωνίας δίνοντας έμφαση στην εκπαιδευτική της διάσταση. Συγκεκριμένα θα μας απασχολήσουν: Οι παράγοντες που καθορίζουν την μουσειακή επικοινωνιακή σχέση Τα μέσα και οι πρακτικές που αξιοποιούνται για την υποστήριξή της Η ανάγκη ενός μουσείου να γνωρίσει αυτούς που το επισκέπτονται και αυτούς που το αποφεύγουν Ο ρόλος ενός μουσείου στη συγκρότηση της ατομικής και συλλογικής γνώσης Τα εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά του μουσείου και το πώς αυτά διαφοροποιούνται παράλληλα με τη διαφοροποίηση των μουσειολογικών αντιλήψεων, από τη μια, και των παιδαγωγικών θεωριών, από την άλλη.

Με τον όρο «ΜΟ.ΔΙ.Π.» αναφέρεται συγκεκομμένα το κεντρικό υπεύθυνο όργανο (Μoνάδα Διασφάλιση Ποιότητας) κάθε εκπαιδευτικού Ιδρύματος, που προβαίνει στο συντονισμό και την υποστήριξη των διαδικασιών που απαιτούνται για την διασφάλιση της ποιότητας ενός έργου με την πραγματοποίηση (μέσω) της αξιολόγησης. Ο ρόλος που διαδραματίζει μεταφράζεται σε αρμοδιότητες όπως π.χ. σύλληψη, κατάστρωση, σχεδιασμό και υλοποίηση ενός ενδεδειγμένου συστήματος διασφάλισης της ποιότητας, τόσο του διδακτικού, όσο και του ερευνητικού έργου, που συντελείται στην πληρότητά του στα πλαίσια του Ιδρύματος του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Προς ευχερέστερη επιτέλεση της ευθύνης αυτής, προκρίνεται η αρμονική συνεργασία με την Α.ΔΙ.Π. (Αρχή διασφάλισης ποιότητας), υπό τον ασφαλή γνώμονα την ισοτιμία και την αλληλεγγύη στο τριτοβάθμιο επίπεδο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως λεπτομερώς διαλαμβάνεται στον ιστότοπο: http://www.adip.gr.

social sciences  subject

Σχεδιασμός Ψηφιακών Εφαρμογών Παιγνιώδους Μάθησης [open]

ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΔΑΚΗ - Προπτυχιακό - (A-)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το μάθημα αυτό αφορά στη μελέτη και κατανόηση βασικών μεθοδολογιών για τη σχεδίαση, την υλοποίηση και την αξιολόγηση ψηφιακών εκπαιδευτικών περιβαλλόντων που κινητοποιούν το μαθητή όπως, παιχνίδια, μικρόκοσμοι και ψηφιακές ιστορίες.

social sciences  subject

Κινητές Τεχνολογίες [open]

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ - Προπτυχιακό - (A+)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το μάθημα εξετάζει το ρόλο των ασύρματων τεχνολογιών και του κινητού υπολογισμού στο σύγχρονο τοπίο των επικοινωνιών και εφαρμογών πολυμέσων. Γίνεται επισκόπηση των τεχνολογιών ασύρματων επικοινωνιών, αρχών λειτουργίας και σχεδιασμού δικτύων κινητής τηλεφωνίας, εργαλεία ανάπτυξης κινητών εφαρμογών, κινητής προσβασιμότητας, υπηρεσιών με επίγνωση θέσης και πλαισίου και θεμάτων κινητού και ασύρματου επιχειρείν. Υλοποιούνται εφαρμογές ιστού για κινητές συσκευές (mobile web applications) καθώς και εγγενείς εφαρμογές (στην πλατφόρμα Android).