Βρέθηκαν 62 μαθήματα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
natural sciences subject

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ

Γεώργιος Τσιάμης - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Η Μικροβιολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των μικροοργανισμών, μιας μεγάλης ομάδας μικροσκοπικών οργανισμών. Η μικροβιολογία είναι από τις πλέον σημαντικές βιολογικές επιστήμες αφού: (α) παρέχει χρήσιμα εργαλεία για την εξέταση των φαινομένων της ζωής, και (β) ασχολείται με την επίλυση σημαντικών προβλημάτων, και (γ) με την υλοποίηση εφαρμογών της ιατρικής, του περιβάλλοντος, της γεωργίας, και της βιομηχανίας. Μερικές από τις πιο διαδομένες ασθένειες των ανθρώπων, ζώων, και φυτών προκαλούνται από μικροοργανισμούς. Επίσης συμβάλλουν στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και στην προστασία του από δυσμενείς επιδράσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

natural sciences subject

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΙΙ

Γεώργιος Κεχαγιάς - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Το μάθημα 'ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΙΙ' είναι υποχρεωτικό μάθημα που διδάσκεται στο πέμπτο εξάμηνο του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών. Η διδασκαλία περιλαμβάνει μόνο θεωρητικές παραδόσεις. Η τελική βαθμολογία των φοιτητών θα προκύψει από τον βαθμό της εξέτασης τους, η οποία είναι γραπτή.

natural sciences subject

ΓΕΝΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Δημήτριος Ματθόπουλος - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Περί ζωής. Δομή και λειτουργίες των κυττάρων. Οργάνωση και ροή της γενετικής πληροφορίας. Αρχές της γενετικής. Εξέλιξη. Γενικά στοιχεία περί φυτών και ζώων. Γενικά περί ιών.

natural sciences subject

Βιοπληροφορική

Κωνσταντίνος Παπαλουκάς - Προπτυχιακό - (A-)
Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Διαχείριση βιολογικών βάσεων δεδομένων, ανάλυση ακολουθιών DNA και πρωτεϊνών, κατασκευή φυλογενετικών δένδρων, σχεδιασμός και ανάλυση δικτύων γονιδίων, εκμάθηση υπολογιστικών εργαλείων Βιοπληροφορικής

natural sciences subject

Ζωολογία Ι

Άρτεμις Νικολαΐδου, Αναστάσιος Λεγάκις, Σκαρλάτος Ντέντος - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το μάθημα Ζωολογία Ι εισάγει τους φοιτητές στις έννοιες της ανάπτυξης, της εξέλιξης, ταξινόμησης και φυλογένεσης των ζωϊκών ειδών και στις έννοιες της οργάνωσης και πολυπλοκότητας του σώματος των ζώων. Η διδακτέα ύλη επικεντρώνεται στα ασπόνδυλα ζώα και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την κατανόηση περαιτέρω εξειδικευμένων μαθημάτων στα επόμενα έτη σπουδών. Η διδασκαλία του μαθήματος βασίζεται σε σειρά διαλέξεων και εργαστηριακών ασκήσεων διάρκειας 13 εβδομάδων. Οι εξετάσεις γίνονται και με δύο γραπτές προόδους (προαιρετικές). Οι εργαστηριακές ασκήσεις συμμετέχουν κατά 40% στον τελικό βαθμό του μαθήματος. Ο βαθμός του εργαστηρίου προκύπτει από ξεχωριστές πρακτικές εξετάσεις. Απαιτείται προβιβάσιμος βαθμός και στις πρακτικές εξετάσεις.

natural sciences subject

Ζωολογία ΙΙ

Παναγιώτης Παφίλης, Σκαρλάτος Ντέντος, Ρόζα - Μαρία Τζαννετάτου – Πολυμένη, Περσεφόνη Μεγαλοφώνου - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στο μάθημα της Ζωολογίας ΙΙ η διδακτέα ύλη επικεντρώνεται στο φύλο των Χορδωτών : Εξωτερική και εσωτερική μορφολογία, αναπαραγωγή, ανάπτυξη, ειδικές προσαρμογές και Συστηματική των ομάδων: Γενικά περί Χορδωτών, Ουροχορδωτά – Κεφαλοχορδωτά, Ιχθύες, Αμφίβια, Ερπετά, Πτηνά, Θηλαστικά. Επίσης παρουσιάζονται οι Λειτουργίες των Zώων: Στήριξη - Κίνηση, Ανοσία, Εσωτερικά υγρά, Αναπνοή, Ομοιόσταση, Νευρικός συντονισμός, Χημικός συντονισμός, Πέψη – Διατροφή, Συμπεριφορά ζώων, Βιόσφαιρα και κατανομή ζώων, Οικολογία των ζώων, Πανίδα της Ελλάδος. Τα εργαστήρια του μαθήματος περιλαμβάνουν τις ασκήσεις:1. Χαιτόγναθα, Ουροχορδωτά & Κεφαλοχορδωτά (ανατομή) 2. Οστεϊχθύες (ανατομή) 3. Ιχθύες (Συστηματική) 4. Αμφίβια (ανατομή) 5. Αμφίβια - Ερπετά: Συστηματική 6. Πτηνά (ανατομή) 7. Θηλαστικά (ανατομή) 8. Πτηνά - Θηλαστικά: Συστηματική 9. Δομή αισθητηρίων οργάνων. Σε κάθε εργαστήριο δίνονται στοιχεία Συστηματικής, χαρακτηριστικά εξωτερικής και εσωτερικής μορφολογίας (συστήματα: πεπτικό, κυκλοφορικό, γενετικό, κ.λπ.), στοιχεία του βιολογικού κύκλου, στοιχεία Οικολογίας και στοιχεία αναγνώρισης (Κλείδες). Επίσης παρουσιάζονται οι σημαντικότεροι αντιπρόσωποι της κάθε ομάδας. Η διδασκαλία του μαθήματος βασίζεται σε σειρά διαλέξεων και εργαστηριακών ασκήσεων διάρκειας 13 εβδομάδων. Οι εξετάσεις γίνονται και με δύο γραπτές προόδους (προαιρετικές). Οι εργαστηριακές ασκήσεις συμμετέχουν κατά 40% στον τελικό βαθμό του μαθήματος. Ο βαθμός του εργαστηρίου προκύπτει από ξεχωριστές πρακτικές εξετάσεις. Απαιτείται προβιβάσιμος βαθμός και στις πρακτικές εξετάσεις.

natural sciences subject

Αναπτυξιακή Μοριακή Βιολογία Φυτών (Εργαστηριακές Ασκήσεις)

Κοσμάς Χαραλαμπίδης - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τα φυτά συνιστούν ένα εκπληκτικό βασίλειο στην ύπαρξη του οποίου οφείλει τη ζωή του ο πλανήτης μας. Τα φυτά μας τρέφουν, μας επιτρέπουν να αναπνέουμε, ρυθμίζουν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και η βιομάζα τους προμηθεύει με ενέργεια την πλειονότητα των οικοσυστημάτων της γης. Η μελέτη και κατανόηση της βιολογίας ανάπτυξης και φυσιολογίας των φυτών, αποτελεί κατ’ αυτό τον τρόπο πρωταρχικής σημασίας στόχο των ερευνητών ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις απειλούν να διαταράξουν μη αντιστρεπτά την ισορροπία ολόκληρου του πλανητικού οικοσυστήματος. Ένα από τα εκπληκτικότερα βιολογικά φαινόμενα είναι η σταδιακή ανάπτυξη και διαφοροποίηση του γονιμοποιημένου ωαρίου σε έναν σύνθετο πολυκύτταρο οργανισμό. Ο όρος «ανάπτυξη» περιλαμβάνει το σύνολο των μορφολογικών και λειτουργικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός ατόμου. Σε αντίθεση με τα ζώα, όπου τα έμβρυα αποτελούν ουσιαστικά μία μικρογραφία των ενήλικων ατόμων, τα έμβρυα των φυτών συνίστανται από μία σειρά βασικών μόνο δομών. Η δημιουργία επιπρόσθετων ιστών και οργάνων, όπως είναι ο βλαστός, η ρίζα, τα φύλλα και τα άνθη, συντελείται σε μετα-εμβρυακό επίπεδο με συντονισμένες και υψηλά ελεγχόμενες πορείες κυτταρικές διαιρέσεις και διαφοροποιήσεις. Μία σειρά από σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις βασίστηκαν σε παρατηρήσεις πειραμάτων με φυτά, όπως η Μεντελική κληρονομικότητα των γονιδίων, τα μεταθετά DNA στοιχεία και η γονιδιακή σίγηση (αρχικά ονομαζόμενη «συγκαταστολή»). Από τότε μέχρι σήμερα, οι κλάδοι της Μοριακής Βιολογίας και Μοριακής Γενετικής Φυτών έχουν εξελιχθεί ραγδαία και οι μεθοδολογίες τους έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην κατανόηση πολλών παραμέτρων της Βιολογίας Ανάπτυξης των Φυτών. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε η ολοκλήρωση της DNA αλληλούχισης και δημοσίευσης του πρώτου φυτικού γονιδιώματος το 1999. Πολλές διεργασίες των φυτών, όπως η κυτταρική διαίρεση, η ανάπτυξη, ο μεταβολισμός, αλλά και τα επιγενετικά φαινόμενα, προσεγγίζονται πλέον με αναλύσεις διαγονιδιακών και μεταλλαγμένων σειρών που παρουσιάζουν αποκλίνοντες του φυσιολογικού προτύπου φαινότυπους. Το Μάθημα της «Αναπτυξιακής και Μοριακής Βιολογίας Φυτών» σκοπό έχει να μεταδώσει στους φοιτητές όλη τη σύγχρονη γνώση και πληροφορία που αφορά στους μηχανισμούς ανάπτυξης και διαφοροποίησης των φυτών σε μοριακό επίπεδο. Επεξεργάζεται μία σειρά σύνθετων και ταυτόχρονα συναρπαστικών μοριακών μηχανισμών αλληλεπίδρασης, επίστασης, ιστοειδικής και επιγενετικής γονιδιακής ρύθμισης, οι οποίοι διέπουν τόσο τη δημιουργία των επιμέρους ιστών και οργάνων, όσο και την ορθή μορφογένεση ολόκληρου του φυτικού σώματος.

natural sciences subject

Ιχθυολογία

Περσεφόνη Μεγαλοφώνου - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το μάθημα της Ιχθυολογίας εισάγει τους φοιτητές στις έννοιες της Γενικής Μορφολογίας των Ιχθύων και της Συστηματικής τους, της Βιολογίας Αναπαραγωγής, της Ανάπτυξης και της Διατροφής τους, καθώς και στην Οικολογία και Ηθολογία των Ιχθύων, τη μελέτη των Ιχθυοπληθυσμών και τέλος την Αλιεία και τη Διαχείριση Αποθεμάτων. Το μάθημα είναι επιλεγόμενο και διδάσκεται στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Βιολογίας, στο Ζ' εξάμηνο, με προαπαιτούμενο γνωστικικό υπόβαθρο τα υποχρεωτικά μαθήματα της Ζωολογίας Ι και της Ζωολογίας ΙΙ. Η διδασκαλία του μαθήματος βασίζεται σε διαλέξεις θεωρίας και σε εργαστηριακές ασκήσεις. Οι διαλέξεις της θεωρίας είναι διάρκειας δύο ωρών την εβδομάδα κα οι εργαστηριακές ασκήσεις είναι τρίωρες, με δύο ασκούμενα τμήματα φοιτητών την εβδομάδα. Οι εργαστηριακές ασκήσεις είναι δέκα συνολικά, συμπεριλαμβανομένης και της επίσκεψης των φοιτητών στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Οι φοιτητές αξιολογούνται στο μάθημα με γραπτές εξετάσεις σε θεωρία και εργαστήριο, με εργασίες που παραδίδονται μετά το τέλος κάθε εργαστηριακής άσκησης και με παρουσιάσεις σεμιναρίων. Οι εργαστηριακές ασκήσεις συμμετέχουν κατά 50% στον τελικό βαθμό του μαθήματος.

natural sciences subject

Ανοσοβιολογία

Ειρήνη Αθανασάκη - Προπτυχιακό - (A+)
Τμημα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η δομή του μαθήματος Ανοσοβιολογίας περιλαμβάνει την περιγραφή του ανοσοποιητικού συστήματος, τις βασικές του λειτουργίες, τη ρύθμισή του και την εμπλοκή του σε παθολογικές καταστάσεις. Ειδικότερα αναπτύσσονται τα παρακάτω κεφάλαια: Kύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος: Περιγραφή των μονοπατιών διαφοροποίησης μυελικών κυττάρων και Β λεμφοκυττάρων. Όργανα του Aνοσοποιητικού συστήματος: Δομή και λειτουργία των πρωτογενών και δευτερογενών λεμφικών οργάνων. Διαφοροποίηση Τ Λεμφοκυττάρων: Ωρίμανση και διαφοροποίηση των Τ λεμφοκυττάρων στα μικροπεριβάλλοντα του θύμου αδένα. Θετική και αρνητική επιλογή Τ λεμφοκυττάρων. Bιοχημεία και Γενετική ανοσοσφαιρινών. Ισότυπος, αλλότυπος, ιδιότυπος. Περιγραφή των χαρακτηριστικών και του ρόλου των διαφόρων ισοτύπων των ανοσοσφαιρινών. Περιγραφή των γονιδίων των ανοσοσφαιρινών και μηχανισμοί ανάκτησης πολυμορφισμού. Aνοσολογία μοσχεύματος/ Κύριο Σύμπλοκο Ιστοσυμβατότητας (ΚΣΙ): Η ανακάλυψη του Κύριου και Ελάχιστου Συμπλόκου Ιστοσυμβατότητας. Περιγραφή του ΚΣΙ στο ποντίκι και τον άνθρωπο. Ανάλυση των τάξης Ι και τάξης ΙΙ αντιγόνων συμβατότητας. Δομή πρωτεϊνών και γονιδίων. Χυμική Ανοσία: Κύτταρα που λαμβάνουν μέρος στη χυμική ανοσία, αντιγονοπαρουσίαση, πρωτογενής και δευτερογενής απόκριση. Kυτταρομεσολαβητική ανοσία. Κύτταρα που λαμβάνουν μέρος στην κυτταρική ανοσία, αντιγονοπαρουσίαση, πρωτογενής και δευτερογενής απόκριση. Αλλεργίες: Ταξινόμηση των αλλεργιών κατά Gell-Coombs, μηχανισμοί και παραδείγματα των διαφόρων τύπων αλλεργιών. Yποδοχέας T Λεμφοκυττάρων (TCR): Περιγραφή των TCRαβ και TCRγδ υποδοχέων, μηχανισμοί ανάκτησης πολυμορφισμού. Περιγραφή της ανοσολογικής σύναψης. Ανοσολογική παρεμπόδιση: T παρεμποδιστές/ Τ ρυθμιστές. Η κυτταρική και η βιοχημική φύση της παρεμπόδισης. Iδιότυπα: Περιγραφή της ιδιοτυπικής πλεκτάνης και των μηχανισμών ρύθμισης των ιδιοτύπων. Ανοσολογική ανοχή. Μηχανισμοί που διέπουν την ανάπτυξη και την κατάργηση της ανοσολογικής ανοχής. Aυτοανοσία- ανοσοελλείψεις: ασθένειες που οφείλονται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ανοσολογία του Kαρκίνου: ανοσολογική επαγρύπνηση, μηχανισμοί που οδηγούν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ανεπιτυχή απομάκρυνση των καρκινικών κυττάρων.

natural sciences subject

Ζωϊκή Ποικιλότητα

Αναστάσιος Λεγάκις, Ρόζα - Μαρία Τζαννετάτου - Πολυμένη, Παναγιώτης Παφίλης - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στο μάθημα δίνονται οι βασικές έννοιες σχετικά με: τα συστατικά της ζωικής ποικιλότητας, τη συγκριτική θεώρηση της δομής και λειτουργίας των ζωικών οργανισμών, την κατανομή των ζωικών οργανισμών στο χώρο και στο χρόνο, την σημασία και τη διατήρηση των ζωικών ειδών και την ζωική ποικιλότητα του ελλαδικού χώρου.