Στο μάθημα αυτό οι φοιτητές έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη διαδικασία της αξιολόγησης, ανίχνευσης και διάγνωσης στις διαταραχές της επικοινωνίας παιδιών και ενηλίκων.
Ειδικότερα, το μάθημα εισάγει τους φοιτητές στα μοντέλα αξιολόγησης (Ιατρικό/Αιτιολογικό μοντέλο, Περιγραφικό-Αναπτυξιακό μοντέλο, Συστημικό-Συλλογικό μοντέλο) και καταρτίζει τους σπουδαστές στη μεθοδολογία της αξιολόγησης και εκτίμησης ενός μεγάλου αριθμού διαταραχών λόγου ομιλίας, όπως είναι οι διαταραχές άρθρωσης και φωνολογίας, γλωσσικές εξελικτικές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, δυσρυθμία ομιλίας, διαταραχές φωνής, ακοής, νευρογενείς επίκτητες διαταραχές ενηλίκων (αφασία, απραξία, δυσαρθρία).
Γίνεται αναφορά στην εναλλακτική/ανεπίσημη αξιολόγηση καθώς και σε ένα πλήθος διαγνωστικών τεστ-εργαλείων σταθμισμένων ή μη που είναι προσαρμοσμένα στην Ελληνική πραγματικότητα και σε αυτά που χρησιμοποιούνται διεθνώς.
|
Διαταραχές Φωνής
Μελπομένη (Μελίνα) Νησιώτη - Προπτυχιακό -
(A-)
Λογοθεραπείας, ΤΕΙ Ηπείρου
Στο μάθημα αυτό οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τις έννοιες της πρόληψης, αξιολόγησης, διάγνωσης και θεραπευτικής παρέμβασης στις διαταραχές της φωνής.
Γίνεται ανασκόπηση της ανατομίας και φυσιολογίας του λάρυγγα και του αναπνευστικού συστήματος. Στη συνέχεια, οι φοιτητές εισάγονται σε μεθόδους λογοθεραπευτικής αξιολόγησης της αναπνοής και των παραμέτρων της φωνής (συχνότητα, ένταση, διάρκεια, αντήχηση) καθώς και σε διεθνώς εφαρμοσμένα διαγνωστικά τεστ αξιολόγησης των χαρακτηριστικών της φωνής.
Παρουσιάζεται η ταξινόμηση των διαταραχών φωνής με βάση την αιτιολογία τους (μη οργανικές / οργανικές) και περιγράφεται διεξοδικά ένας μεγάλος αριθμός διαταραχών φωνής σε κάθε κατηγορία (λειτουργικές, ψυχογενείς, οργανικές, νευρογενείς, ενδοκρινολογικές) καθώς και περιπτώσεις λαρυγγεκτομής.
Εξετάζονται θεραπευτικές μέθοδοι φωνητικής αποκατάστασης των ασθενών, ανάλογα με το είδος της διαταραχής και την ηλικία του ασθενούς (παιδιά, ενήλικες).
Διεπιστημονική προσέγγιση / παρέμβαση (φωνίατρου, λογοπαθολόγου) στον φωνασθενή με τη βοήθεια τεχνολογικών, μηχανικών και κλινικών πρωτοκόλλων.
|
Αγγλική Ορολογία
Μελπομένη (Μελίνα) Νησιώτη - Προπτυχιακό -
(A-)
Λογοθεραπείας, ΤΕΙ Ηπείρου
Το μάθημα αυτό αποτελεί τη βασική εισαγωγή των φοιτητών στην αγγλική γλώσσα, σε σχέση με το επιστημονικό πεδίο της λογοπαθολογίας και των διαταραχών της επικοινωνίας. Για πρώτη φορά θα γίνει η απόδοση των αγγλικών όρων στα Ελληνικά τα οποία άπτονται της διαγνωστική διαδικασίας καθώς και της θεραπευτικής παρέμβασης και αποκατάστασης στις επικοινωνιακές διαταραχές παιδιών και ενηλίκων.
|
Στο μάθημα αυτό οι φοιτητές έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη διαδικασία της θεραπευτικής παρέμβασης και αποκατάστασης στις επικοινωνιακές διαταραχές παιδιών και ενηλίκων.
Ειδικότερα το μάθημα εισάγει τους φοιτητές στις μεθόδους ανάλυσης των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης/διάγνωσης καθώς και στην διατύπωση της στοχοθεσίας και την οργάνωση του πλάνου της λογοθεραπευτικής παρέμβασης, σε ένα μεγάλο αριθμό διαταραχών λόγου και ομιλίας, όπως είναι οι αρθρωτικές και φωνολογικές διαταραχές, οι γλωσσικές εξελικτικές διαταραχές, οι μαθησιακές δυσκολίες, η δυσρυθμία ομιλίας, οι διαταραχές φωνής, ακοής, κατάποσης οι νευρογενείς επίκτητες διαταραχές ενηλίκων (αφασία, απραξία, δυσαρθρία).
Γίνεται αναφορά σε βασικές θεραπευτικές μεθόδους, σε κλινικές και συμβουλευτικές δεξιότητες του θεραπευτή (σχέσεις θεραπευτή-ασθενή και κλινικό απόρρητο).
Ακόμα, γίνεται αναφορά στη διεπιστημονική προσέγγιση/παρέμβαση στον ασθενή καθώς και στην ολιστική μέθοδο αποκατάστασης.
Αναφέρεται ο τρόπος συγγραφής της έκθεσης αξιολόγησης και προόδου του ασθενούς (SOAP-ΥΑΑΠ).
|
Σκοπός του μαθήματος αυτού είναι να διδάξει αναλυτικά τις θεμελιώδεις έννοιες και τις τεχνικές της χρηματοοικονομικής των επιχειρήσεων σε ανώτερο επίπεδο , καλύπτοντας μια σειρά σύγχρονων μεθόδων εταιρικής χρηματοδότησης και προχωρημένων θεμάτων χρηματοοικονομικής διοίκησης . Αναλυτικότερα ο σκοπός του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές τις διαδικασίες και τη μεθοδολογία λήψης αποφάσεων της χρηματοδότησης , τις προβλέψεις και τις μεθόδους αξιολόγησης επενδύσεων , καθώς και τις πηγές και τις διαδικασίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
|
Μακροοικονομική
Κωνσταντίνος Καραμάνης - Προπτυχιακό -
(A-)
Χρηματοοικονομικής & Λογιστικής, ΤΕΙ Ηπείρου
Σκοπός του μαθήματος είναι να δοθούν στους φοιτητές εισαγωγικές γνώσεις σχετικά με τη μέτρηση και τον τρόπο προσδιορισμού των βασικών μεγεθών μιας οικονομίας, όπως επίσης και σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της.
|
Βασικές έννοιες και ορισμοί, ορόσημα στην αρχιτεκτονική υπολογιστών, αρχές
σχεδιασμού των σημερινών επεξεργαστών, μνήμες, δίαυλοι υπολογιστών, σχεδίαση και
οργάνωση κεντρικής μονάδας επεξεργασίας, καταχωρητές, βασικοί τύποι εντολών
επεξεργαστή, τρόποι διευθυνσιοδότησης, ροή ελέγχου, περιφερειακές συσκευές και
σύνδεση με την κεντρική μονάδα επεξεργασίας, ανάλυση σύγχρονων επεξεργαστών.
|
Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στη μελέτη των διαταραχών της ροής με έμφαση στον τραυλισμό και τον βατταρισμό. Ο/η φοιτητής/τρια θα έχει μία σφαιρική αντίληψη των θεωρητικών προσεγγίσεων στο μηχανισμό δημιουργίας διαταραχών ροής καθώς και την διαφοροποίηση και το όριο μεταξύ των ατόμων με φυσιολογικές δυσρυθμίες από τις διαταραχές της ροής. Επίσης στον ρόλο τον οποίο παίζει η κληρονομικότητα, οι αναπτυξιακές και περιβαλλοντολογικές επιδράσεις στην εκδήλωση του τραυλισμού.
Τέλος, στόχο του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση από τους φοιτητές της σημασίας της διαχείρισης των διαταραχών διαγνωστικά αλλά και θεραπευτικά, βασισμένα σε επιστημονική τεκμηρίωση (evidence based clinical practice).
|
Προγραμματισμός Ι
Αλέξανδρος Τζάλλας - Προπτυχιακό -
(A+)
Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., ΤΕΙ Ηπείρου
Το μάθημα επιχειρεί να εισάγει τους «νεοφώτιστους» της πληροφορικής στις βασικές έννοιες του προγραμματισμού (υπολογιστής, αλγόριθμος, δεδομένα), και στις τεχνικές κατασκευής αλγορίθμων και προγραμμάτων σε γλώσσα Pascal/C. Στην κατανόηση της έννοια της μηχανής και η χρήση της στην επίλυση προβλημάτων. Στην παρουσίαση των βασικών συστατικών ενός αλγορίθμου και των κανόνων σύνθεσής τους. Στις τεχνικές κατασκευής αλγορίθμων και σύνθεσης τους για την επίλυση προβλημάτων που απαιτούν τη σειριακή επεξεργασία των δεδομένων. Στις έννοιες της σειριακής και της απ’ ευθείας πρόσβασης στα δεδομένα. Στην κατανόηση της ανάγκης χρήσης γλώσσας προγραμματισμού.
|
Η εκμάθηση της γλώσσας προγραμματισμού Java, έτσι ώστε οι φοιτητές να σχεδιάζουν και να δομούν εφαρμογές με σύνθετα χαρακτηριστικά, να εκμεταλλεύονται έτοιμες βιβλιοθήκες και δομές δεδομένων, να χρησιμοποιούν σχεδιαστικά πρότυπα, να επεξεργάζονται σύνθετες δομές και πηγές δεδομένων.
|