Βρέθηκαν 23 μαθήματα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
social sciences  subject

Γνωστική Ψυχολογία Ι

Ελένη Ζιώρη - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το μάθημα στοχεύει στην παρουσίαση βασικών εννοιών, θεωριών και ερευνητικών δεδομένων από τον κλάδο της Γνωστικής Ψυχολογίας. Πιο συγκεκριμένα, το μάθημα αυτό καλύπτει τις βασικές γνωστικές διεργασίες της αντίληψης, της προσοχής, της μνήμης και της επίλυσης προβλημάτων.

social sciences  subject

Θεωρίες ανάλυσης λόγου στην Κοινωνική Ψυχολογία

Νικόλαος Μποσαντζής - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η κοινωνική ψυχολογία , κυρίως στις ευρωπαϊκές εστίες παραγωγής της και σε σύμπνοια με αντίστοιχες εξελίξεις στα πλαίσια άλλων κοινωνικών επιστημών , βιώνει από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 τη δική της ‘ στροφή στον λόγο ’. Μάλιστα , η ‘ στροφή ’ αυτή κρίνεται , κατά τεκμήριο , επιτυχημένη στο βαθμό που , όπως διαπιστώνεται , στην σύγχρονη κοινωνιο - επιστημονική γραμματεία συχνά κοινωνικοί επιστήμονες άλλων κλάδων στρέφονται , δανείζονται και χρησιμοποιούν θεωρίες και μεθοδολογίες που αναπτύχθηκαν στα πλαίσιά της . Ωστόσο , θα ήταν λάθος να υποτεθεί ότι η ‘ στροφή ’ αυτή στους κόλπους της κοινωνικής ψυχολογίας χαρακτηρίζεται από ομοιογένεια και ‘ μονοφωνικότητα ’. Οι κοινωνικοί ψυχολόγοι που εντάσσονται στο ρεύμα αυτό εκκινούν συχνά από πολύ διαφορετικές αφετηρίες στο χώρο της κοινωνική θεωρίας με συνέπεια , συχνά , οι μεθοδολογικές τους προτάσεις να διαφέρουν σημαντικά.

social sciences  subject

Μεθοδολογικές προσεγγίσεις στην ψυχολογική έρευνα

Ελένη Ζιώρη - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Μεθοδολογικές Προσεγγίσεις στην Ψυχολογική Έρευνα» αναπτύσσονται οι βασικοί τρόποι μελέτης της ανθρώπινης ανάπτυξης, νόησης και συμπεριφοράς. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται αναλυτικά τα βασικά σχέδια έρευνας (περιγραφική, συσχετιστική και πειραματική) και τα μεθοδολογικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ψυχολόγος που διεξάγει έρευνα στους διαφορετικούς κλάδους ψυχολογίας. Επίσης, το μάθημα καλύπτει τις βασικές αρχές δεοντολογίας στην ψυχολογική έρευνα, και εξοικειώνει τους φοιτητές με τους κανόνες συγγραφής και παρουσίασης μιας επιστημονικής έρευνας σε ειδικευμένο και μη ειδικευμένο κοινό.

social sciences  subject

Eφαρμογές Σχολικής Ψυχολογίας

Βασιλική Γιαννούλη - Προπτυχιακό - (A-)
Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το μάθημα Εφαρμογές Σχολικής Ψυχολογίας επιδιώκει μια καλύτερη κατανόηση - κατάρτιση μέσω κλινικών εμπειριών των θεμάτων που διαπραγματεύεται η σχολική ψυχολογία μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα -σχολείο

social sciences  subject

Εκπαιδευτική Ψυχολογία

Βασιλική Γιαννούλη - Προπτυχιακό - (A-)
Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Είναι ένας επιστημονικός κλάδος που γεφυρώνει δύο τομείς την εκπαίδευση και την ψυχολογία. Ενδιαφέρεται κυρίως για την εφαρμογή των ψυχολογικών μεθόδων στη μελέτη και στην πρακτική της διδασκαλίας και της μάθησης

social sciences  subject

Ψυχολογία της Υγείας

Ευάγγελος Καραδήμας - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το μάθημα αυτό αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στο εφαρμοσμένο πεδίο της Ψυχολογίας της Υγείας. Η Ψυχολογία της Υγείας ασχολείται με την προαγωγή, διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας τόσο στον υγιή πληθυσμό όσο και στους χρόνιους πάσχοντες. Στην εισαγωγή στις έννοιες και τις αντίστοιχες πρακτικές στοχεύει το παρόν μάθημα. Ειδικότερο στόχο αποτελεί η παρουσίαση σημαντικών κεφαλαίων στην Ψυχολογία της Υγείας, όπως η έννοια της υγείας και της ασθένειας, οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που τις καθορίζουν και ο τρόπος της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης, η εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης σε ατομικό και κοινοτικό επίπεδο, καθώς και οι ψυχοκοινωνικές παράμετροι και οι επιπτώσεις της χρόνιας ασθένειας.

social sciences  subject

Γνωστική Ψυχολογία Ι: Μάθηση, Γλώσσα, Σκέψη

Ελένη Ορφανίδου - Προπτυχιακό - (A-)
ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Επιτυχημένη ολοκλήρωση του μαθήματος θα πρέπει να εξασφαλίζει στους φοιτητές τη δυνατότητα να έχουν μία γενική θεώρηση της μάθησης, της γλώσσας και της σκέψης, και των αντίστοιχων θεωριών που ερμηνεύουν τη λειτουργία τους. Επίσης οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση να ερμηνεύουν εμπειρικά δεδομένα ερευνών σε σχέση με τις υπάρχουσες θεωρίες, αλλά και να μπορούν να σχεδιάζουν απλές πειραματικές μελέτες που να απαντούν σε θεωρητικά ερωτήματα των αντίστοιχων πεδίων.

social sciences  subject

Νευροψυχολογία

Στέλλα Γιακουμάκη - Προπτυχιακό - (A-)
ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η επιτυχής ολοκλήρωση του μαθήματος θα επιτρέψει στους φοιτητές να έχουν ένα θεωρητικό υπόβαθρο για βασικές λειτουργίες (π.χ. μνήμη, γλώσσα, εκτελεστικές λειτουργίες) και των κυριότερων σχετικών θεωριών. Επίσης, οι φοιτητές θα μπορούν να κατανοούν τη συμπτωματολογία που παράγεται μετά από βλάβες του εγκεφάλου και να σχηματίζουν αδρές διαγνωστικές εντυπώσεις.

social sciences  subject

Γνωστική Ψυχολογία 3 (Μνήμη, Κατηγοριοποίηση, Αναπαραστάσεις)

Ηλίας Οικονόμου - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το μάθημα καλύπτει τα πεδία της γνωστικής ψυχολογίας που αφορούν τη Μνήμη, την Κατηγοριοποίηση και τις Αναπαραστάσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σύνδεση των θεωρητικών μοντέλων και υποθέσεων για τη λειτουργία της μνήμης, της κατηγοριοποίησης και των αναπαραστάσεων με κλασσικά και σύγχρονα πειραματικά δεδομένα.

social sciences  subject

Αναπτυξιακή ψυχοπαθολογία

Ευθύμιος Κάκουρος - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Προσχολικής Αγωγής, ΤΕΙ Αθήνας

• Η έννοια του φυσιολογικού και του παθολογικού στην ανθρώπινη συμπεριφορά. • Η αναπτυξιακή προσέγγιση στην ψυχοπαθολογία -βασικές αρχές. • Συστήµατα ταξινόµησης των διαταραχών συμπεριφοράς. • Η αιτιολογία της προβληµατικής συμπεριφοράς. (Η συµβολή οργανικών και περιβαλλοντικών επιδράσεων στην παθογένεση των διαταραχών συµπεριφοράς). • Η γνωσιακή-συµπεριφορική προσέγγιση στην ψυχοπαθολογία και η συµβολή της ψυχανάλυσης στην κατανόηση και αντιµετώπιση των διαταραχών συµπεριφοράς. • Περιπτώσεις παιδιών µε περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαταραχές συµπεριφοράς. Πρόληψη. • Θεραπευτικές προσεγγίσεις στην Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία. • Αντικοινωνική συµπεριφορά, (αίτια, η επίδραση της τιµωρίας και της αµοιβής στον έλεγχο της αντικοινωνικής συµπεριφοράς). • ∆ιαταραχή Προκλητικής Εναντίωσης • ∆ιαταραχή Διαγωγής. (Επιδηµιολογία, συννοσηρότητα, η αναπτυξιακή πορεία των διαταραχών διαγωγής.) • ∆ιαταραχές ∆ιατροφής (αναπτυξιακό µοντέλο, αίτια, αντιµετώπιση) • ∆ιαταραχές απέκκρισης (αίτια, αντιµετώπιση) • Τραυλισµός (επιδηµιολογία, θεωρητικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις) • ∆ιαταραχή Ελλειµµατικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (∆ΕΠ-Υ). Η αναπτυξιακή πορεία του παιδιού µε ∆ΕΠ-Υ. • Διαταραχές Άγχους (Το ιστορικό ερµηνείας και θεραπευτικής αντιµετώπισης των νευρωσικών εκδηλώσεων στα παιδιά). • Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (επιδηµιολογία, θεωρητικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις) • Νοητική καθυστέρηση (διάγνωση, αιτιολογία, ταξινόµηση, δυνατότητες παιδιών µε νοητική καθυστέρηση).