Το μάθημα αποσκοπεί στην παροχή γνώσεων, ώστε να είναι σε θέση οι φοιτητές μέσα από τις διδασκόμενες μεθοδολογίες και κλείδες να αναγνωρίζουν εύκολα τόσο το αίτιο του παθογόνου που προσβάλλει τα καλλιεργούμενα φυτά όσο και τις προκαλούμενες ζημιές σε αυτά και να προτείνουν τις πλέον κατάλληλες μεθόδους για την αντιμετώπισή του, στη συμβατική και στην ολοκληρωμένη διαχείριση της φυτικής παραγωγής.
|
Το μάθημα αποσκοπεί στην παροχή γνώσεων, ώστε να είναι σε θέση οι φοιτητές μέσα από τις διδασκόμενες μεθοδολογίες και κλείδες να αναγνωρίζουν εύκολα τόσο το αίτιο του παθογόνου που προσβάλλει τα καλλιεργούμενα φυτά όσο και τις προκαλούμενες ζημιές σε αυτά και να προτείνουν τις πλέον κατάλληλες μεθόδους για την αντιμετώπισή του, στη συμβατική και στην ολοκληρωμένη διαχείριση της φυτικής παραγωγής.
|
Το μάθημα αυτό αναφέρεται στους φυσικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους οι οποίοι επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή.
|
Το μάθημα αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών με την αναγνώριση των εχθρών της παραγωγής και τις μεθόδους για την αντιμετώπισή τους στην πράξη με φιλοπεριβαλλοντικά μέσα καθώς και στην απόφαση λήψης μέτρων την κατάλληλη στιγμή (αναγκαιότητα λήψης μέτρων).
|
Το μάθημα αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών με την αναγνώριση των εχθρών της παραγωγής και τις μεθόδους για την αντιμετώπισή τους στην πράξη με φιλοπεριβαλλοντικά μέσα καθώς και στην απόφαση λήψης μέτρων την κατάλληλη στιγμή (αναγκαιότητα λήψης μέτρων).
|
Το παρόν μάθημα αποτελεί το εργαστηριακό μέρος του μαθήματος Καλλωπιστικά δέντρα και θάμνοι του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Ηπείρου. Στόχος του παρόντος εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε καλλωπιστικού φυτικού υλικού, τις καλλιεργητικές του φροντίδες και τους εχθρούς και τις ασθένειές του, για την εφαρμογή τους σε αστικά τοπία.
|
Γενική Λαχανοκομία (Θεωρία)
Δημήτριος Σάββας, Χάρολντ Πάσσαμ - Προπτυχιακό -
(A-)
Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Eισαγωγή. Η υφιστάμενη κατάσταση των λαχανικών σε διεθνές επίπεδο, στις χώρες της Ε.Ε. και στην Ελλάδα. Σημασία των λαχανικών γα τη διατροφή του ανθρώπου. Μορφές κατανάλωσης λαχανικών. Μέθοδοι ταξινόμησης λαχανικών. Τύποι λαχανοκομικών εκμεταλλεύσεων. Τα λαχανικά και το φυσικό τους περιβάλλον. Η επίδραση της θερμοκρασίας αέρος και εδάφους, της υγρασίας, των βροχοπτώσεων, της ηλιοφάνειας, του ανέμου, του υψομέτρου, της κλίσης του εδάφους κ..λπ. Επιλογή περιοχών καλλιέργειας. Σχεδιασμός και οργάνωση επιχειρήσεων. Eδαφος. Τύποι εδαφών, ιδιότητες, δομή, βάθος, pΗ στράγγιση, προτιμήσεις λαχανικών σε ορισμένους τύπους εδάφους. Λίπανση. Διατροφή λαχανικών, θρεπτικά στοιχεία, ανάλυση εδάφους, φυλλοδιαγνωστική, πρόγραμμα λίπανσης, τύποι και ποσότητες χημικών λιπασμάτων, χρόνος και μέθοδοι εφαρμογής. Οργανική ουσία, κοπριά, χλωρή λίπανση. Πολλαπλασιασμός λαχανικών. Eγγενής πολλαπλασιασμός, σπόρος, βλάστηση σπόρου, λήθαργος. Σπορεία και τεχνική ανάπτυξης νεαρών φυτών, υποστρώματα, συνθήκες στα σπορεία. Eγκατάσταση φυτών. Απευθείας σπορά, βάθος σποράς, μεταφύτευση, μέθοδοι φύτευσης, αραίωμα φυτών, περιποιήσεις μετά τη μεταφύτευση. Μελέτη πληθυσμού και προγραμματισμός καλλιεργειών. Σχέσεις πληθυσμών και ύψους παραγωγής, μεγέθους φυτών, χρόνου ωρίμανσης. Αμειψισπορά, διαδοχή καλλιεργειών, επαναληπτική σπορά ή φύτευση, συγκαλλιέργεια. Άρδευση λαχανικών. Υπολογισμός αναγκών σε νερό, μέθοδοι άρδευσης, ποιότητα νερού. Συγκομιδή, Ημερομηνία συγκομιδής, μεταχειρίσεις πριν και μετά τη συγκομιδή, συγκομιδή με το χέρι, μηχανική συγκομιδή, διαλογή, τυποποίηση, συσκευασία. Αποθήκευση και Eμπορία λαχανικών. Ανάγκη αποθήκευσης, μεταχειρίσεις πριν και μετά την αποθήκευση, συνθήκες αποθήκευσης, αποθήκευση στο χωράφι, κοινές αποθήκες, αποθήκες ψυγεία. Eμπορία και οικονομική σημασία των λαχανικών. Μηχανοποίηση καλλιέργειας λαχανικών. Μηχανήματα καλλιέργειας εδάφους, σπορείων, μεταφυτευτικές μηχανές, Ψεκαστήρες, συλλεκτικές μηχανές, μηχανές διαλογής και συσκευασίας. Εισαγωγή στη Βιολογική Γεωργία. Καλλιέργεια κηπευτικών εκτός εδάφους (υδροπονικές καλλιέργειες). Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί κηπευτικών
|
Το μάθημα αποσκοπεί στην παροχή γνώσεων, ώστε να είναι σε θέση οι φοιτητές μέσα από τις διδασκόμενες μεθοδολογίες και κλείδες να αναγνωρίζουν εύκολα τόσο το ζωικό εχθρό που προσβάλλει τα καλλιεργούμενα φυτά όσο και τις προκαλούμενες ζημιές σε αυτά και να προτείνουν τις πλέον κατάλληλες μεθόδους για την αντιμετώπισή του, στη συμβατική και στην ολοκληρωμένη διαχείριση της φυτικής παραγωγής.
|
Το μάθημα αποσκοπεί στην παροχή γνώσεων, ώστε να είναι σε θέση οι φοιτητές μέσα από τις διδασκόμενες μεθοδολογίες και κλείδες να αναγνωρίζουν εύκολα τόσο το ζωικό εχθρό που προσβάλλει τα καλλιεργούμενα φυτά όσο και τις προκαλούμενες ζημιές σε αυτά και να προτείνουν τις πλέον κατάλληλες μεθόδους για την αντιμετώπισή του, στη συμβατική και στην ολοκληρωμένη διαχείριση της φυτικής παραγωγής.
|
Eισαγωγή. Η υφιστάμενη κατάσταση των λαχανικών σε διεθνές επίπεδο, στις χώρες της Ε.Ε. και στην Ελλάδα. Σημασία των λαχανικών γα τη διατροφή του ανθρώπου. Μορφές κατανάλωσης λαχανικών. Μέθοδοι ταξινόμησης λαχανικών. Τύποι λαχανοκομικών εκμεταλλεύσεων. Τα λαχανικά και το φυσικό τους περιβάλλον. Η επίδραση της θερμοκρασίας αέρος και εδάφους, της υγρασίας, των βροχοπτώσεων, της ηλιοφάνειας, του ανέμου, του υψομέτρου, της κλίσης του εδάφους κ..λπ. Επιλογή περιοχών καλλιέργειας. Σχεδιασμός και οργάνωση επιχειρήσεων. Eδαφος. Τύποι εδαφών, ιδιότητες, δομή, βάθος, pΗ στράγγιση, προτιμήσεις λαχανικών σε ορισμένους τύπους εδάφους. Λίπανση. Διατροφή λαχανικών, θρεπτικά στοιχεία, ανάλυση εδάφους, φυλλοδιαγνωστική, πρόγραμμα λίπανσης, τύποι και ποσότητες χημικών λιπασμάτων, χρόνος και μέθοδοι εφαρμογής. Οργανική ουσία, κοπριά, χλωρή λίπανση. Πολλαπλασιασμός λαχανικών. Eγγενής πολλαπλασιασμός, σπόρος, βλάστηση σπόρου, λήθαργος. Σπορεία και τεχνική ανάπτυξης νεαρών φυτών, υποστρώματα, συνθήκες στα σπορεία. Eγκατάσταση φυτών. Απευθείας σπορά, βάθος σποράς, μεταφύτευση, μέθοδοι φύτευσης, αραίωμα φυτών, περιποιήσεις μετά τη μεταφύτευση. Μελέτη πληθυσμού και προγραμματισμός καλλιεργειών. Σχέσεις πληθυσμών και ύψους παραγωγής, μεγέθους φυτών, χρόνου ωρίμανσης. Αμειψισπορά, διαδοχή καλλιεργειών, επαναληπτική σπορά ή φύτευση, συγκαλλιέργεια. Άρδευση λαχανικών. Υπολογισμός αναγκών σε νερό, μέθοδοι άρδευσης, ποιότητα νερού. Συγκομιδή, Ημερομηνία συγκομιδής, μεταχειρίσεις πριν και μετά τη συγκομιδή, συγκομιδή με το χέρι, μηχανική συγκομιδή, διαλογή, τυποποίηση, συσκευασία. Αποθήκευση και Eμπορία λαχανικών. Ανάγκη αποθήκευσης, μεταχειρίσεις πριν και μετά την αποθήκευση, συνθήκες αποθήκευσης, αποθήκευση στο χωράφι, κοινές αποθήκες, αποθήκες ψυγεία. Eμπορία και οικονομική σημασία των λαχανικών. Μηχανοποίηση καλλιέργειας λαχανικών. Μηχανήματα καλλιέργειας εδάφους, σπορείων, μεταφυτευτικές μηχανές, Ψεκαστήρες, συλλεκτικές μηχανές, μηχανές διαλογής και συσκευασίας. Εισαγωγή στη Βιολογική Γεωργία. Καλλιέργεια κηπευτικών εκτός εδάφους (υδροπονικές καλλιέργειες). Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί κηπευτικών
|