Βρέθηκαν 148 μαθήματα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
humanities and arts subject

Αγγλική Τεχνική Ορολογία

, - Προπτυχιακό - (A-)
Μηχανικών Πληροφορικής, ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης

humanities and arts subject

Αγγλικά IV - Βασικές Αρχές Προφορικών Παρουσιάσεων στον Ακαδημαϊκό Χώρο

Ιφιγένεια Μαχίλη - Προπτυχιακό - (A+)
Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το μάθημα απαρτίζεται από ένα σύντομο θεωρητικό μέρος πάνω στις βασικές αρχές και τεχνικές του δημόσιου προφορικού λόγου στην Αγγλική γλώσσα και ένα πιο εκτενές πρακτικό μέρος επεξεργασίας και παρουσίασης ομιλιών. Έμφαση δίνεται στη διαλογική φύση της δημόσιας ομιλίας, την συμβολή του κοινού στην επιτυχία της, και τα χαρακτηριστικά του προφορικού έναντι του γραπτού λόγου στην Αγγλική στο πλαίσιο μιας προφορικής παρουσίασης. Αναλύονται οι τεχνικές με τις οποίες ομιλητές Αγγλικής γλώσσας τραβούν την προσοχή του κοινού, επιχειρηματολογούν με αξιοπιστία, προσαρμόζουν αυτά που λένε και τον τρόπο που μιλάνε στο κοινό τους, και γίνονται εύκολα κατανοητοί και ευχάριστοι. Οι φοιτητές καλούνται να κατανοήσουν την σημαντικότητα του δημόσιου λόγου, να μάθουν να αναγνωρίζουν τις διάφορες τεχνικές που συνήθως χρησιμοποιούνται από επιτυχημένους ομιλητές και να κάνουν τις δικές τους προφορικές παρουσιάσεις στα Αγγλικά με την καθοδήγηση της διδάσκουσας.

humanities and arts subject

Εισαγωγή στη Θεωρητική Γλωσσολογία

Αλέξης Καλοκαιρινός - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το μάθημα αυτό είναι μια γενική εισαγωγή στη θεωρητική γλωσσολογία και προορίζεται κυρίως για τους φοιτητές που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την επιστημονική μελέτη της γλώσσας. Στις τέσσερις πρώτες συναντήσεις συζητάμε βασικά ζητήματα που έχουν γίνει αντικείμενο πολύ διαδεδομένων παρεξηγήσεων. Τα ζητήματα αυτά στρέφονται γύρω από το ερώτημα «Τι είναι η γλώσσα;». Τα επόμενα μαθήματα προσφέρουν μια εισαγωγική επισκόπηση των επί μέρους πεδίων που συνθέτουν τη θεωρητική γλωσσολογία: Της φωνητικής και φωνολογίας, της μορφολογίας, της σύνταξης (με έμφαση στη θεωρία της γενετικής – μετασχηματιστικής γραμματικής), της σημασιολογίας και της πραγματολογίας.

humanities and arts subject

Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας: Ποίηση Ι

Αθηνά Βογιατζόγλου - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μελετάται η εξελικτική πορεία της πρωτονεοελληνικής και νεοελληνικής ποίησης μέχρι το 1930. Αρχικά σχολιάζονται ζητήματα όπως η φύση και η λειτουργία του ποιητικού λόγου, η διαμάχη αναφορικά με τις απαρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας, το γλωσσικό ζήτημα, η έννοια του λογοτεχνικού κανόνα κλπ. Στο κύριο μέρος του μαθήματος εξετάζεται τεχνοτροπικά και ιδεολογικά το έργο μεμονωμένων ποιητών αλλά και ποιητικών γενιών και σχολών, σε συνάρτηση με τις κοινωνικές, πολιτικές, πολιτισμικές και ιστορικές συνθήκες της εποχής τους . Γίνεται πολυεπίπεδη ανάλυση ποιημάτων από όλο το χρονολογικό φάσμα της υπό εξέταση περιόδου.

humanities and arts subject

Ζητήματα νεοελληνικής λογοτεχνίας ΙΙ

Δέσποινα Παπαστάθη - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Στο μάθημα μελετάμε ζητήματα που αφορούν στη δεύτερη μεταπολεμική ποιητική γενιά. Οι ποιητές στρέφονται σε παραδοσιακά λογοτεχνικά θέματα όπως η μοναξιά, ο θάνατος, η αλλοτρίωση, ο έρωτας, ο χρόνος και η ανθρώπινη ευθύνη, προσπαθώντας να αποδώσουν την οδύνη του μεταπολεμικού ανθρώπου. Η συζήτηση για τη δεύτερη μεταπολεμική ποιητική γενιά υποστηρίζεται από αυτή για την εξέλιξη, ανανέωση και ανατροπή των χαρακτηριστικών της ποίησης του πένθους κατά τους 20ό και 21o αι. Η προσωδία του θανάτου εκφράζεται μέσω της ειρωνείας, της μετωνυμίας, της αμφισημίας, του ελλειπτικού λόγου, της χρήσης αντιθετικών εννοιών, της ανατροπής των καθιερωμένων κανόνων της σύνταξης και της γραμματικής. Ειδικότερα, μας απασχολεί η ποίηση και η ποιητική της Κικής Δημουλά, από την πρώιμη συλλογή Έρεβος (1956) έως και τη συλλογή Τα εύρετρα (2010), που αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπό το πρίσμα μιας συνεχούς διεργασίας πένθους. Ο ποιητικός της λόγος διεξάγει έναν ασταμάτητο θρήνο για το εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης, τη φθορά που επιφέρει ο χρόνος, την καταλυτική κυριαρχία του θανάτου, δημιουργώντας την αίσθηση πως – όπως έχει ειπωθεί – η κοινή των θνητών μοίρα είχε ως μόνο αποδέκτη την Κική Δημουλά. Πρόκειται για ποίηση που διακρίνεται από ελεγειακή τονικότητα και εκφράζει με τρόπο δημιουργικό την ποίηση του πένθους, την ποίηση της απώλειας.

humanities and arts subject

Εισαγωγή στη Γλωσσολογία Ι

Μαρία Λεκάκου, Μαρία Μαστροπαύλου - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Tο μάθημα εισάγει τους διδασκόμενους στην επιστημονική μελέτη της γλώσσας. Μετά από μια σύντομη ιστορία της γλωσσική επιστήμης, παρουσιάζονται οι στόχοι και οι μέθοδοι της θεωρητικής γλωσσολογίας. Σε επιμέρους ενότητες εξετάζονται τα διάφορα επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης: φωνητική, φωνολογία, μορφολογία, σύνταξη, σημασιολογία και πραγματολογία.

humanities and arts subject

Εισαγωγή στη Γλωσσολογία ΙΙ

Μαρία Λεκάκου, Μαρία Μαστροπαύλου - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το μάθημα αποτελεί συνέχεια του μαθήματος Εισαγωγή στη Γλωσσολογία Ι, και προσφέρει μια διευρυμένη θεώρηση της επιστήμης της Γλωσσολογίας, καλύπτοντας θέματα όπως η τυπολογία γλωσσών, η σχέση μεταξύ γραπτών και προφορικών γλωσσικών συστημάτων και η γλωσσική αλλαγή. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις διεπιστημονικές προσεγγίσεις του φαινομένου της γλωσσικής επικοινωνίας (Κοινωνιογλωσσολογία, Νευρογλωσσολογία, Ψυχογλωσσολογία, Κλινική Γλωσσολογία).

humanities and arts subject

Σέρβικα ΙΙΙ

Γεώργιος Μπορόβας - Προπτυχιακό - (A+)
Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Στο Γ΄ εξάμηνο δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να κατανοήσουν περισσότερο σύνθετα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους: κύριες και δευτερεύουσες προτάσεις, σύνδεση προτάσεων, παραγωγή λέξεων, ευθύς και πλάγιος λόγος, δεικτικές, ερωτηματικές, οριστικές και αόριστες αντωνυμίες, εμβάθυνση στη χρήση των πτώσεων.

humanities and arts subject

Σέρβικα ΙΙ

Γεώργιος Μπορόβας - Προπτυχιακό - (A+)
Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

1η Διάλεξη: Στην πρώτη συνάντηση διδάσκονται διάλογοι σχετικοί με αγορά πραγμάτων, την ένδυση. Στη γραμματική διδάσκεται ο Ενεστώτας των ρημάτων NOSITI, PROBATI καθώς και του SVIĐATI SE, γίνεται επανάληψη της Αιτιατικής και Δοτικής καθώς και η χρήση της πρόθεσης ZA με την Αιτιατική 2η Διάλεξη: Στη δεύτερη συνάντηση διδάσκονται διάλογοι σχετικοί με την αγορά προϊόντων από λαϊκές αγορές και καταστήματα τροφίμων. Τέλος στη γραμματική διδάσκεται η κλίση των ουσιαστικών ουδετέρου γένους καθώς και των ουσιαστικών VOĆE, POVRĆE, CVEĆE όπως και η γενική μερισματική. 3η Διάλεξη: Στην Τρίτη συνάντηση διδάσκονται κείμενα σχετικά με την επίσκεψη στον Γιατρό αλλά και στο Νοσοκομείο και το Φαρμακείο. Στη γραμματική διδάσκονται κλήσεις του ρήματος BOLETI στον Ενεστώτα και στον Παρακείμενο. 4η Διάλεξη: Στην τέταρτη συνάντηση διδάσκονται κείμενα σχετικά με τον αθλητισμό και τα αθλήματα. Στη γραμματική διδάσκεται η κλίση του ρήματος BAVITI SE τέλος γίνεται επανάληψη της Οργανικής και διδάσκεται η χρονική της χρήση. 5η Διάλεξη: Στην πέμπτη συνάντηση διδάσκονται διάλογοι για την κυκλοφορία. Στη γραμματική διδάσκονται η δυνητική καθώς και ο συνδυασμός της Γενικής με την κατάφαση και την άρνηση του ρήματος IMA. 6η Διάλεξη: Στην έκτη συνάντηση διδάσκονται κείμενα σχετικά με την εκπαίδευση. Στη γραμματική διδάσκονται η κλίση του ρήματος TRAJATI, ουσιαστικού DECA, και του επιθέτου SLIČAN, -A, -O καθώς και τα εξακολουθητικά και στιγμιαία ρήματα. ΠΡΟΟΔΟΣ - 7η συνάντηση Στην επόμενη από την έκτη συνάντηση θα διενεργηθεί γραπτή εξέταση της μέχρι του σημείο αυτού διδαχθείσας ύλης ο βαθμός της οποίας θα προσμετρηθεί στο τελικό βαθμό του εξαμήνου. 7η Διάλεξη: Στην όγδοη συνάντηση οι εποχές του έτους. Στην γραμματική διδάσκονται τα θηλυκά ουσιαστικά, τα παράγωγα επίθετα σε -OV και -IN, οι αντωνυμίες ČIJI, -A, -E και SVOJ, -A, -E καθώς η προστακτική. 8η Διάλεξη: Στην ένατη συνάντηση διδάσκονται κείμενα σχετικά με το ζωικό βασίλειο. Στη γραμματική διδάσκονται η κλίση του ουσιαστικού DETE και ο συνδυασμός του με τα αριθμητικά, η χρήση των καταλήξεων -IĆ i -ICA, ο σχηματισμός της συγκριτικής με το OD καθώς και τα ουσιαστικά με κατάληξη σε - LAC. 9η Διάλεξη: Στην δέκατη συνάντηση διδάσκονται τρόποι με τους οποίους κάνουμε περιγραφή ενός τόπου. Στη γραμματική διδάσκεται η μετοχή ενεστώτα, γίνεται επανάληψη της χρήσης των προθέσεων U, NA, SA και των θηλυκών ουσιαστικών που έχουν κατάληξη σε σύμφωνο. 10η Διάλεξη: Στην ενδέκατη συνάντηση διδάσκονται κείμενα για την παρουσίαση βιογραφιών σημαντικών Σέρβων επιστημόνων. Στη γραμματική διδάσκεται η παθητική αντωνυμία SEBE SE καθώς και ο σχηματισμός της παθητικής φωνής. 11η Διάλεξη: Στην δωδέκατη συνάντηση διδάσκονται κείμενα σχετικά με θρησκευτικέ εορτές. Στη γραμματική διδάσκεται η χρήση του SE στη παθητική φωνή καθώς και ο συνδυασμός στις προτάσσεις επιθέτων και ουσιαστικών. Στη συνάντηση που απομένει μέχρι την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου θα διενεργηθεί επανάληψη.

humanities and arts subject

Αγγλική Γλώσσα ΙV

Θεοδώρα Τσελίγκα - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Εξοικείωση με γλωσσικές δομές και έννοιες της Αγγλικής ακαδημαϊκής και επιστημονικής ορολογίας που χρησιμοποιείται στην επιστήμη της Φιλολογίας. Το εκπαιδευτικό υλικό σχετίζεται με θεματικές ενότητες, όπως: ανάλυση λογοτεχν. κειμένων, αρχαία ελληνική τραγωδία, αρχαία ελληνική κωμωδία, ο ρόλος της γυναίκας στην αρχαιότητα, ποίηση, κ.α. Επίσης, οι φοιτητές εξασκούνται στη χρήση γραμματικοσυντακτικών φαινομένων, όπως: πλάγιος λόγος, εμφαντικές δομές, συγκριτικά επίθετα, προθέσεις, κ.α. καθώς και σε γραπτές δεξιότητες που αφορούν την συγγραφή παραγράφων, περιλήψεων, κλπ.