Βρέθηκαν 40 μαθήματα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
agricultural sciences subject

Γενική Μικροβιολογία

Δημήτριος Γεωργακόπουλος, Γεώργιος Ζερβάκης, Αναστάσια Ταμπακάκη - Προπτυχιακό - (A-)
Επιστήμης φυτικής παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εισαγωγή στη Μικροβιολογία. Ιστορία των μικροβιολογικών ανακαλύψεων. Κυτταρική δομή και εξελικτική ιστορία. Μικροβιακή ποικιλότητα. Χημικοί δεσμοί και μόρια ύδατος στα βιολογικά συστήματα. Μακρομόρια. Κυτταρική δομή και λειτουργία (μορφολογία, μικροσκοπία, μεμβράνες και τοιχώματα, κίνηση, δομές επιφανείας και έγκλειστα προκαρυωτών). Θρέψη και εργαστηριακή καλλιέργεια μικροοργανισμών. Μικροβιακή αύξηση (θεωρία και πρακτική, περιβαλλοντικές επιδράσεις). Εισαγωγή στην Ιολογία. Βακτηριακή γενετική. Συστηματική των βακτηρίων. Τα Αρχαία (Φυλογένεση και γενικός μεταβολισμός, συστηματική). Βιολογία του ευκαρυωτικού κυττάρου και ευκαρυωτικοί μικροοργανισμοί. Οι μύκητες: μορφολογία, αναπαραγωγή, ταξινόμηση.

agricultural sciences subject

Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΡΙΑΣΟΥΛΗΣ - Προπτυχιακό - (A-)
Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Βουστάσια: Χαρακτηριστικά των ζώων. Συνθήκες περιβάλλοντος. Περιορισμένος και Ελεύθερος σταβλισμός. Οργάνωση βουστασίων. Βοηθητικοί χώροι των βουστασίων γαλακτοπαραγωγής. Σύγκριση των διαφόρων συστημάτων σταβλισμού. Άμελξη σε ιδιαίτερο χώρο - Αμελκτήρια. Πτηνοτροφεία: Χαρακτηριστικά των πτηνών. Συνθήκες περιβάλλοντος. Στέγαση ορνίθων αναπαραγωγής και παραγωγής αυτών για κατανάλωση. Στέγαση κρεοπαραγωγών ορνίθων. Εξοπλισμός ορνιθοτροφείων. Προβατοστάσια: Μεθοδολογία σχεδιασμού, εισαγωγή στο σχεδιασμό, σχεδιασμός, μοντελοποίηση του σχεδιασμού. Στοιχεία αρχιτεκτονικής σχεδίασης προβατοστασίων. Χοιροστάσια: Χαρακτηριστικά του προς στέγαση ζώου. Συνθήκες περιβάλλοντος. Εκλογή της θέσης των εκμεταλλεύσεων. Τύποι και συστήματα παραγωγής. Χοιροστάσια αναπαραγωγής. Χοιροστάσια πάχυνσης. Εξοπλισμός.

agricultural sciences subject

Βιοπληροφορική

Τριάς Θηραίου - Προπτυχιακό - (A-)
Βιοπληροφορική, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το μάθημα στοχεύει στην κατανόηση και πρακτική εφαρμογή των βασικών εννοιών, μεθόδων και εργαλείων της Βιοπληροφορικής. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να παρακολουθεί τις συνεχείς εξελίξεις του εν λόγω διεπιστημονικού πεδίου και να χρησιμοποιεί τα εργαλεία Βιοπληροφορικής για την επίλυση προβλημάτων ερευνητικού ενδιαφέροντος.

other discipline image

Μικροβιολογία Τροφίμων Ι (Θεωρία)

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥ, ΠΑΣΧ. ΤΡΥΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ - Προπτυχιακό - (A-)
Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εισαγωγή στη μικροβιολογία τροφίμων Κατηγορίες και ταξινόμηση των μικροοργανισμών που ενδιαφέρουν τα τρόφιμα Παράγοντες (ενδογενείς, εξωγενείς) που επηρεάζουν τον ρυθμό ανάπτυξης/θανάτου των μικροοργανισμών Κλασικές τεχνικές μέτρησης/προσδιορισμού των μικροοργανισμών Έλεγχος της μόλυνσης (θεωρία των εμποδίων και εφαρμογές)

other discipline image

Εκτροφή Μηρυκαστικών Ζώων (Εργαστήριο)

Μιχάλης Γκολιομύτης, Παναγιώτα Κουτσούλη - Προπτυχιακό - (A-)
Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οι φοιτητές μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος θα έχουν τις απαραίτητες γνώσεις δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για να εκτιμούν την ηλικία στα αγροτικά ζώα (βοοειδή, αιγοπρόβατα). Επίσης, θα έχουν τις απαραίτητες γνώσεις δεξιότητες και ικανότητες που αφορούν στη μηχανική άμελξη αγελάδων και αιγοπροβάτων, καθώς και τη χωλότητα των αγελάδων. Τέλος, η γνωριμία με το έριο και τα συστατικά του στο πρόβατο, τη δομή και τη σύσταση των τριχών.

agricultural sciences subject

Μικροβιολογία Τροφίμων Ι (Εργαστήριο)

Ευστάθιος Πανάγου, Πασχαλίτσα Τρυφινοπούλου, Αναστάσιος Σταματίου - Προπτυχιακό - (A-)
Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η εξοικείωση των φοιτητών με όρους που άπτονται στην επιστήμη της μοριακής βιολογίας. Η κατανόηση της δυναμικής των διαφόρων μοριακών τεχνικών με σκοπό την χρήση τους στην Μικροβιολογία τροφίμων. Η πραγματοποίηση επιλεγμένων μοριακών μεθόδων στο εργαστήριο και την επιλογή της καταλληλότερης τεχνικής που μπορεί να εφαρμοστεί για την εξυπηρέτηση του σκοπού του κάθε πειραματικού σχεδιασμού.

other discipline image

Μικροβιολογία Τροφίμων ΙΙΙ

Στέλιος Καμιναρίδης, Αναστάσιος Ακτύπης - Προπτυχιακό - (A-)
Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να: • Έχει την κριτική σκέψη για την μικροβιολογική ποιότητα και ασφάλεια του γάλακτος και των προϊόντων του, τόσο κατά την παραγωγική διαδικασία, όσο και κατά την συντήρηση και διανομή τους. • Γνωρίζει τα εργαλεία και τις τεχνικές της υγιεινής διαχείρισης και ασφάλειας των προϊόντων γάλακτος. • Να ερμηνεύει τα προβλήματα μικροβιακής υποβάθμισης της ποιότητας των προϊόντων και να αναπτύσσει άμεσους τρόπους αντιμετώπισής τους. • Να δημιουργήσει και να παρουσιάσει ένα σχέδιο ή μια μελέτη βελτίωσης της ποιότητας και ασφάλειας του γάλακτος και των προϊόντων του, συνεργαζόμενος με τους συμφοιτητές του.

agricultural sciences subject

Παραγωγή Υδρόβιων Οργανισμών

Ναυσικά Καρακατσούλη, Ελένη Μήλιου, Ευστράτιος Παπουτσόγλου - Προπτυχιακό - (A-)
Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

-

agricultural sciences subject

Υγιεινή Εγκαταστάσεων Βιομηχανιών Τροφίμων

Παναγιώτης Σκανδάμης - Προπτυχιακό - (A-)
Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

-

agricultural sciences subject

Γεωργική Εκπαίδευση

Αλέξανδρος Κουτσούρης - Προπτυχιακό - (A-)
Αγροτική Οικονομία και Ανάπτυξη, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εκπαίδευση, κατάρτιση και γεωργική εκπαίδευση,¨εισαγωγή και φιλοσοφική θεώρηση. Η γεωργική εκπαίδευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Θεωρία των αναγκών και ανάλυση εργασίας, Σχεδιασμός αναλυτικού προγράμματος σπουδών: σκοποί και στόχοι. Εκπαιδευτική ψυχολογία: θεωρίες μάθησης. Μέθοδοι διδασκαλίας και μάθησης. Αρχές τεχνικής εκπαίδευσης: δεξιότητες. Αξιολόγηση προγραμμάτων (τεχνικής) εκπαίδευσης