Η λευκοκυττάρωση είναι η παθολογική αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος η οποία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των λευχαιμιών. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται τόσο σε λοιμώξεις όσο και σε χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα. Η διαφορική διάγνωση της λευκοκυττάρωσης είναι σημαντική για τον κλινικό ιατρό και για την διάγνωση της οξείας λευχαιμίας, η οποία χρήζει άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή του φοιτητή Ιατρικής στην κλινική πράξη και συγκεκριμένα στην διαφοροδιάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της λευκοκυττάρωσης με παρουσίαση πραγματικού περιστατικού ως παραδείγματος.
|
Η προαγωγή και η πρόληψη νοσημάτων στη κοινότητα είναι η βάση της Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, αφορά δηλαδή όλο το πληθυσμό και υπερτερεί έναντι της ατομικής υγείας.
|
Αγγλική Ορολογία
Μελπομένη (Μελίνα) Νησιώτη - Προπτυχιακό -
(A-)
Λογοθεραπείας, ΤΕΙ Ηπείρου
Το μάθημα αυτό αποτελεί τη βασική εισαγωγή των φοιτητών στην αγγλική γλώσσα, σε σχέση με το επιστημονικό πεδίο της λογοπαθολογίας και των διαταραχών της επικοινωνίας. Για πρώτη φορά θα γίνει η απόδοση των αγγλικών όρων στα Ελληνικά τα οποία άπτονται της διαγνωστική διαδικασίας καθώς και της θεραπευτικής παρέμβασης και αποκατάστασης στις επικοινωνιακές διαταραχές παιδιών και ενηλίκων.
|
Το μάθημα είναι υποβάθρου στην επιστημονική περιοχή της λογοπαθολογίας.
Ή ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες της γλώσσας και της γλωσσικής ανάπτυξης. Αναλύει τα διάφορα μοντέλα τα οποία επικράτησαν ως προς την γλωσσικής ανάπτυξης και κατάκτηση ενός γλωσσικού κώδικα με σκοπό την κατανόηση αργότερα των γλωσσικών διαταραχών οι οποίες πιθανά να προκύψουν από την παιδική έως την ενήλικη ζωή.
|
Στα πλαίσια του μαθήματος γίνεται κριτική παρουσίαση ζητημάτων που αφορούν στον ορισμό, την περιγραφή, την κατανόηση και την αντιμετώπιση της αποκλίνουσας συμπεριφοράς. Παρουσιάζονται τα συστήματα ταξινόμησης και οι βασικές διαγνωστικές κατηγορίες κατά DSM καλύπτοντας όλο το φάσμα των ψυχικών διαταραχών των ενηλίκων. Δίνεται έμφαση στην κατανόηση της κλινικής εικόνας, καθώς και των ψυχολογικών και νευροβιολογικών θεωριών για την αιτιοπαθογένεια των διαταραχών αυτών. Γίνεται αναφορά στις θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπισή τους και συζητούνται η χρησιμότητα, οι περιορισμοί και οι συνέπειες που έχει η διάγνωση ως θεσμική πρακτική. Γίνεται παρουσίαση κλινικού υλικού για την καλύτερη κατανόηση της ψυχοπαθολογίας.
|
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία κάθε καλλυντικό προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά πρέπει να συνοδεύεται από τεχνικό φάκελο πληροφοριών. O τεχνικός φάκελος περιλαμβάνει την ποιοτική και ποσοτική σύσταση του προϊόντος, τις φυσικοχημικές ιδιότητες και μικροβιολογικές προδιαγραφές των α΄ υλών και του τελικού προϊόντος καθώς και τη μέθοδο του μικροβιολογικού ελέγχου, τη μέθοδο παρασκευής, την αξιολόγησης της ασφάλειας χρήσης και την απόδειξη της αποτελεσματικότητας του προϊόντος. Αν ο παραγωγός ισχυρίζεται ότι το προϊόν διαθέτει συγκεκριμένη δράση (Ισχυρισμός Δράσης Kαλλυντικού Προϊόντος, Cosmetic Claim) π.χ. αν φέρεται στο εμπόριο ως αντιρυτιδικό θα πρέπει στον τεχνικό φάκελο πληροφοριών να υπάρχει η μελέτη που υποστηρίζει τη μείωση των ρυτίδων μετά από κάποιες εφαρμογές.
Στο μάθημα αυτό περιγράφονται οι μεθοδολογίες, οργανολογικές και αισθητήριες, ex vivo, in vivo, in vitro που πρέπει να ακολουθούνται για την απόδειξη του ισχυρισμού δράσης ενός καλλυντικού προϊόντος ή των κοσμητικών συστατικών του. Αναλύονται τα πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται και τα ερωτηματολόγια στις ομάδες των εθελοντών. Στις οργανολογικές περιγράφονται αναλυτικά οι βιοφυσικές μέθοδοι που ακολουθούνται κατά COLIPA. Αναλύονται οι απεικονιστικές μέθοδοι της μικροτοπογραφίας του δέρματος που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας κυρίως αντιρυτιδικών προϊόντωνόπως η μηχανική, η οπτική περιγραμμομετρία διαπερατότητας (οptical profilometry) και η laser περιγραμμομετρία ανάκλασης (lazer profilometry). Συσχετίζονται οι παράμετροι που υπολογίζονται από την οπτική περιγραμμομετρία με την αποτελεσματικότητα αντιγηραντικής θεραπείας. Αναφέρονται η φωτογράφιση με κάμερα υψηλής ευκρίνειας (PRIMOS) και η ψηφιακή φωτογράφιση. Περιγράφεται η μέθοδος της φωτογραφίας UV με απευθείας επαφή στο δέρμα-σάρωση για την απεικόνιση της μικροτοπογραφίας του δέρματος και εξηγούνται οι παράμετροι SELS (Surface Evaluation of Living Skin) όπως ομοιογένεια, ποικιλία κπλ που υπολογίζονται.
Περιγράφονται επίσης μέθοδοι για την ποσοτική εκτίμηση λειτουργικών παραμέτρων του δέρματος. Αναλύονται οι μέθοδοι προσδιορισμού της ενυδάτωσης της κερατίνης για την αξιολόγηση των ενυδατικών θεραπειών. Εξηγούνται οι ηλεκτρικές μέθοδοι προσδιορισμού της υδάτωσης, αγωγιμομετρία και χωρητικότητα καθώς και οι έμμεσες μέθοδοι με τη χρήση ταινιών συλλογής κερατινοκυττάρων και οι μετρήσεις τριβής και η χρήση υπερήχων. Εξηγείται ο ορισμός της διαδερμικής απώλειας ύδατος και οι περιπτώσεις στις οποίες αυξάνεται όπως κατά την ατοπική δερματίτιδα ή από τη χρήση ερεθιστικών ουσιών. Εξηγούνται οι μέθοδοι ανοικτού και κλειστού θαλάμου για για τη μέτρηση της διαδερμικής απώλειας ύδατος για την αξιολόγηση των ενυδατικών καλλυντικών προϊόντων, τη διάγνωση παθήσεων όπως η ατοπική δερματίτιδα και την αξιολόγηση της ερεθιστικής δράσης ουσιών. Περιγράφονται οι εφαρμογές της μέτρησης της διαδερμικής απώλειας ύδατος καθώς και οι παράγοντες που τις επηρεάζουν. Περιγράφεται η άμεση μέθοδος για τον προσδιορισμό των επιφανειακών λιπιδίων με σμηγματόμετρο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας σμηγματορυθμιστικών προϊόντων. Περιγράφεται η μέθοδος προσδιορισμού της ελαστικότητας του δέρματος με τη μέθοδο της αναρρόφησης-επιμήκυνσης, αναλύονται οι καμπύλες επιμήκυνσης που λαμβάνονται από την επεξεργασία μέσω λογισμικού και οι ελαστικές και ιξωδοελαστικές παράμετροι που υπολογίζονται και συσχετίζονται με τη δράση αντιγηραντικών προϊόντων.
|
Συνέντευξη
Δέσποινα Κομπότη - Προπτυχιακό -
(A-)
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, ΤΕΙ Αθήνας
Ορισμός της επικοινωνιακής σχέσης και της Συνέντευξης στην Κοινωνική Εργασία. Δομή της Συνέντευξης στην Κοινωνική Εργασία Δυσκολίες, εμπόδια στην Επικοινωνία – Συνέντευξη στην Κοινωνική Εργασία Σκοποί της Συνέντευξης στην Κοινωνική Εργασία Πώς χρησιμοποιείται η Συνέντευξη σε Κ.Ε.Α, Κ.Ε.Ο., Κ.Ε.Κ. και Κοινωνική Έρευνα Αλληλεπίδραση Κοινωνικού Λειτουργού και Εξυπηρετούμενου ατόμου κατά τη Συνέντευξη Φάσεις της Συνέντευξης (αρχική, ενδιάμεση, τελική) - Δεξιότητες του Κοινωνικού Λειτουργού.
|
Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με την προσέγγιση ασθενών με παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, τον κλινικό συλλογισμό και τη λήψη αποφάσεων σε κλινικό περιβάλλον. Οι φοιτητές καλούνται να συνδέσουν τη θεωρία με την τεκμηριωμένη γνώση στην κλινική πρακτική. Η κλινική πρακτική εστιάζεται κυρίως α) στην αξιολόγηση του χρόνιου αναπνευστικού ασθενή, του ασθενή της μονάδας εντατικής θεραπείας-ΜΕΘ και του χειρουργημένου ασθενή (πνεύμονες-καρδιά-άνω κοιλία), β) στη χάραξη στόχων και εφαρμογή εξατομικευμένων παρεμβατικών προγραμμάτων σε κάθε κλινικό περιστατικό και γ) στην κλινική σημαντικότητα της επαναξιολόγησης αναφορικά με την αποτελεσματικότητα–καταλληλότητα της επιλεγμένης παρέμβασης.
|
Σκοπός του μαθήματος είναι να δοθούν στους φοιτητές οι βασικές θεωρητικές και εργαστηριακές γνώσεις Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας, με σκοπό την κατανόηση και εμπέδωση της χρήσης της επιστημονικής μεθοδολογίας και στην απόκτηση πειραματικών και αναλυτικών δεξιοτήτων.
|
Το μάθημα παρουσιάζει και αναπτύσσει τις τεχνικές και διαπροσωπικές δεξιότητες του απαιτούνται ώστε ο σπουδαστής να μπορεί να παρέχει στον ασθενή εξειδικευμένη φροντίδα ανάλογα με την περίσταση, τις ανάγκες του και το είδος της εξέτασης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί.
Αναπτύσσονται οι δεξιότητες που είναι απαραίτητες γιά υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών και αφορούν στην ασφάλεια, τη μεταφορά και τοποθέτηση, τον έλεγχο των λοιμώξεων, την αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς και πραγματοποίηση εξετάσεων υπό ειδικές συνθήκες (επείγουσες, επί κλίνης, χειρουργείο, μονάδες εντατικής θεραπείας). Επίσης γίνεται εισαγωγή στη φαρμακολογία, στις μεθόδους χορήγησης φαρμάκων, στο ηλεκτροκαρδιογράφημα και στις βασικές βιοχημικές εξετάσεις. Παρουσιάζονται ως φάρμακα τα σκιαγραφικά μέσα.
|