Εισαγωγή στις Εικαστικές Τέχνες


Στο μάθημα γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η τέχνη στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιό της, αλλά και η εξάρτησή της από εξελίξεις στη χρήση των υλικών (π.χ. καμβάς αντί για ξύλο στη ζωγραφική).


Στόχοι Μαθήματος

Στο τέλος του μαθήματος ο φοιτητής/ η φοιτήτρια θα μπορεί να: 1. Αντιληφθεί τις σχέσεις σημείου, γραμμής, επιπέδου και στερεού. 2. Γνωρίζει τα στοιχεία του ζωγραφικού κώδικα. 3. Αναγνωρίζει τα βασικά στοιχεία της γλυπτικής και αρχιτεκτονικής δομής. 4. Διακρίνει τους όρους: προϊστορικός, πρωτόγονος, μεσαιωνικός, αναγεννησιακός, κλασικός, κλασικισμός, νεοκλασικισμός, μοντερνισμός και τις ιστορικές συνθήκες διαμόρφωσής τους. 5. Διακρίνει τους βασικούς ρυθμούς: ρομανικός, γοτθικός, μπαρόκ, μανιερισμός, ροκοκό. 6. Αναγνωρίζει δημιουργούς και έργα. 7. Ανανωρίζει τη βασική βιβλιογραφία που καλύπτει τις διαφορετικές εποχές της ιστορίας της τέχνης. Στο τέλος του μαθήματος ο φοιτητής/ η φοιτήτρια θα έχει αναπτύξει τις εξής δεξιότητες: 1. Θα έχει διαμορφώσει μια συνολική εικόνα της ιστορικής διαδρομής της τέχνης από τις βραχογραφίες έως την εμφάνιση του μοντερνισμού. 2. Θα αναγνωρίζει όρους και ρυθμούς. 3. Θα χειρίζεται τη βασική βιβλιογραφία.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Η επιτυχής εξέταση του σ συγκεκριμένου μαθήματος προϋποτίθεται για την εγγραφή σε οποιοδήποτε άλλο σχετικό μάθημα με την ιστορία της τέχνης 2ου, 3ου, 4ου έτους.


Περιεχόμενα

Το μάθημα καλύπτει την περίοδο από την «τέχνη» των σπηλαίων των λαών-κυνηγών έως και τις πρώτες εμφανίσεις αστικών καλλιτεχνικών κινημάτων στον αιώνα του Διαφωτισμού και της γαλλικής Επανάστασης. Δομείται γύρω από τις βασικές έννοιες της ζωγραφικής, γλυπτικής και αρχιτεκτονικής τέχνης και στηρίζεται σε οπτικό υλικό. Λέξεις Κλειδιά: Ιστορία. Τέχνη. Αρχιτεκτονική. Γλυπτική. Ζωγραφική.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Μάρτιν Κρέεμπ
Τμήμα: Θεατρικών Σπουδών
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Πατρών
Θεματική Περιοχή: Τέχνες
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ