Ανοσολογία (Ε)


Το μάθημα διδάσκει τις βασικές εργαστηριακές μεθόδους που αφορούν το ανοσολογικό εργαστήριο αλλά και άλλα ιατρικά εργαστήρια που χρησιμοποιούν αντισώματα ως αντιδραστήρια για πλήθος εξετάσεων. Γίνεται αναφορά σε παλιές και νέες τεχνικές, διαγνωστικές και ερευνητικές καθώς και στις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση των ανοσολογικών νόσων.


Στόχοι Μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την επιστήμη της εργαστηριακής ανοσολογίας. Να γνωρίσουν σύγχρονες όπως είναι οι ανοσοχημικές τεχνικές, ο ανοσοφθορισμός, η ανοσοαποτύπωση, η ανοσοκαθήλωση, η κυτταρομετρία αλλά και παλαιότερες τεχνικές όπως είναι η ανοσοδιάχυση, η ανοσοηλεκτροφόρηση, τεχνικές που βαίνουν προς αντικατάσταση όπως είναι η δοκιμασία μικρολεμφοκυτταροτοξικότητας, το αιμολυτικό συμπλήρωμα, τεχνικές που γίνονται με το χέρι και τεχνικές που γίνονται σε αυτόματους αναλυτές.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Προαπαιτούμενες γνώσεις:  Βιοχημεία, Μικροβιολογία Προαπαιτούμενα μαθήματα: Δεν υπάρχουν.


Περιεχόμενα

Λεμφικό σύστημα. Εισαγωγή στις ανοσολογικές αναλύσεις. Συγκολλητινοαντιδράσεις Αιμοσυγκόλληση Δοκιμασίες ανοσοδιάχυσης Ανοσοηλεκτροφόρηση Νεφελομετρία - θολωσιμετρία Κυτταρομετρία ροής Ανοσοφθορισμός Ανοσοφθορισμός Ανοσοχημικοί προσδιορισμοί Ανοσοαποτύπωση - Ανοσοχρωματογραφία Αιμολυτικό συμπλήρωμα Τυποποίηση HLA

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Πέτρος Καρκαλούσος
Τμήμα: Τμήμα Ιατρικών Εργατηρίων
Ίδρυμα: ΤΕΙ Αθήνας
Θεματική Περιοχή: Βασική Ιατρική
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ