Φυσιολογία στοματογναθικού συστήματος – Συγκλεισιολογία


Φυσιολογία Νευρικού και Μυϊκού συστήματος. Η κατανόηση των μηχανισμών συνεργασίας των διαφόρων συστημάτων του Στοματογναθικού Συστήματος για την εκτέλεση των πολύπλοκων λειτουργιών του, απαιτεί την ενδελεχή γνώση τόσο του νευρικού και μυϊκού συστήματος όσο και του νευρομυϊκού συντονισμού. Γενικά στοιχεία ανατομίας: Οστά και μυς της τραχηλοπροσωπικής χώρας. Περιγράφονται τα οστά και οι μυς της τραχηλοπροσωπικής χώρας με έμφαση στην δραστηριότητα κάθε μυ, έτσι ώστε να γίνεται σύνδεση με την κινησιολογία της κάτω γνάθου. Στοματική κοιλότητα. Στο κεφάλαιο αυτό αναλύονται τα επιμέρους τμήματα της στοματικής κοιλότητας: Δόντια, περιοδόντιο, βλεννογόνος κ.τ.λ. Κροταφογναθική Διάρθρωση. Η κατανόηση της λειτουργικής δραστηριότητας του Στοματογναθικού Συστήματος απαιτεί την γνώση της ιδιαίτερης ανατομίας που παρουσιάζουν οι Κροταφογναθικές Διαρθρώσεις. Βασικές Θέσεις κάτω γνάθου. Αναλύονται βασικές θέσεις της κάτω γνάθου, όπως η Κεντρική Σχέση, η θέση ανάπαυσης, η θέση Μέγιστης Συναρμογής-Κεντρικής Σύγκλεισης των δοντιών. Γίνεται αναφορά στην σπουδαιότητα των θέσεων αυτών σαν θέσεις κατασκευής μιας προσθετικής εργασίας, ή θέσεις διαγνωστικής αξίας. Ακραίες Θέσεις κάτω γνάθου. Περιγράφονται οι ακραίες θέσεις της κάτω γνάθου στην προολίσθηση και στην πλαγιολίσθηση. Κινησιολογία κάτω γνάθου. Σκοπός του κεφαλαίου είναι η εξοικείωση του σπουδαστή με τις κινήσεις που μπορεί να εκτελέσει η κάτω γνάθος. Γίνεται σύνδεση με τους υπεύθυνους μυς της κάθε κίνησης. Μάσηση, Κατάποση, Ομιλία. Οι τρεις κύριες λειτουργίες του Στοματογναθικού Συστήματος περιγράφονται λεπτομερώς. Θέσεις κάτω γνάθου και Σύγκλειση. • Μορφή και λειτουργία των οδοντικών φραγμών. Οι οδοντικοί φραγμοί αναλύονται στο οριζόντιο, προσθιοπίσθιο και κάθετο επίπεδο. Όμορα σημεία επαφής των δοντιών, ανωμαλίες θέσης δοντιών, μορφή και θέση των οδοντικών επαφών. • Θεωρίες ιδανικής σύγκλεισης - Τύποι Σύγκλεισης σε ενόδοντες και σε νωδά άτομα. Επιλογή συγκλεισιακού σχήματος για ακίνητη και κινητή προσθετική. • Σχέση μορφολογίας δοντιών και των στοιχείων που απαρτίζουν το Στοματογναθικό Σύστημα - Αλληλεπίδραση. Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται η σύνδεση της ανατομίας των επιμέρους στοιχείων που απαρτίζουν το στοματογναθικό σύστημα, με την μορφολογία των συγκλεισιακών επιφανειών των δοντιών και κατ' επέκταση των προσθετικών εργασιών. • Τεχνικές δημιουργίας συγκλεισιακών επιφανειών. Περιγράφονται οι τεχνικές Thomαs και Payne Linden για την δημιουργία συγκλεισιακών επιφανειών στις ακίνητες προσθετικές εργασίες. • Αναφορά στα μηχανικά ανάλογα των κινήσεων της κάτω γνάθου, τους "αρθρωτήρες". Ο αρθρωτήρας αναλύεται στην κάθε περιοχή του και συνδέεται με την αντίστοιχη περιοχή του Στοματογναθικού Συστήματος την οποία εξομοιώνει.


Στόχοι Μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος "Φυσιολογία του Στοματογναθικού Συστήματος-Συγκλεισιολογία", είναι να γνωρίσει ο φοιτητής τα επιμέρους συστήματα που απαρτίζουν το Στοματογναθικό Σύστημα και τον τρόπο που συνεργάζονται μεταξύ τους, έτσι ώστε να εκτελούνται οι κύριες και δευτερεύουσες λειτουργίες του συστήματος. Επίσης ο φοιτητής κατανοεί τη σχέση της "Οδοντικής Μορφολογίας" που έχει προηγηθεί σαν μάθημα με την Οδοντική Προσθετική γενικότερα, έτσι ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια το Στοματογναθικό Σύστημα. Στόχος του μαθήματος είναι: H περιγραφή των μερών που απαρτίζουν το ΣΓΣ και η κατανόηση των μηχανισμών λειτουργίας τους. Η εκμάθηση της κινησιολογίας της κάτω γνάθου. Η διδασκαλία των μηχανισμών λειτουργίας της μάσησης, της κατάποσης και της ομιλίας. Η σύνδεση των γνώσεων που έχει αποκτήσει ο φοιτητής από το μάθημα της "Οδοντικής Μορφολογίας" με την κατασκευή προσθετικών εργασιών. Να αποκτήσει ο φοιτητής την πρώτη επαφή του με τους "Αρθρωτήρες", έτσι ώστε να είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσει στην συνέχεια της εκπαίδευσής του.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Προαπαιτούμενες γνώσεις της "Οδοντικής Μορφολογίας" που έχει προηγηθεί σαν μάθημα με την Οδοντική Προσθετική γενικότερα. Κωδικοί και σύνδεσμοι προαπαιτούμενων μαθημάτων: Οδοντική Μορφολογία ΟΔ104(ΜΕΥ,Υ,Θ,8). Βασικές Αρχές Οδοντοτεχνικής(ΜΕΥ,Υ,Θ,5).


Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή 2. Ανατομικά στοιχεία του στοματογναθικού συστήματος (οστά) 3. Κροταφογναθική διάρθρωση 4. Ανατομικά στοιχεία στοματογναθικού συστήματος (μύες) 5. Ανατομικά στοιχεία της περιστοματικής περιοχής και της στοματικής κοιλότητας 6. Κύρια Στοματική κοιλότητα (δόντια και περιβάλλοντες ιστοί) 7. Φυσιολογία Μυϊκού και Νευρικού Συστήματος 8. Κύριες λειτουργίες Στοματογναθικού Συστήματος 9. Κινησιολογία  της κάτω γνάθου 10. Συγκλεισιολογία 11. Συγκλεισιακές σχέσεις φυσικών φραγμών 12. Δημιουργία συγκλεισιακών επιφανειών στο εργαστήριο

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Παναγιώτα Τσόλκα
Τμήμα: Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας
Ίδρυμα: ΤΕΙ Αθήνας
Θεματική Περιοχή: Επαγγέλματα Υγείας
Άδεια Χρήσης: CC - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ