Κοινωνιολογία της Τεχνολογίας και του Πολιτισμού


Γενικά στο μάθημα συζητείται το τεχνολογικό φαινόμενο ως αντικείμενο της κοινωνιολογικής επιστήμης˙ γίνεται αναφορά στους θεωρητικούς στοχαστές της και στους μηχανισμούς της Παράδοσης και της Νεοτερικότητας. Εστιάζουμε σε θέματα παγκοσμιοποίησης και στην στην οικολογική- περιβαλλοντική κρίση που βιώνει η νεοτερική κοινωνία. Στο ίδιο πλαίσιο συζητείται η σχέση της τεχνολογίας με την παγκοσμιοποίηση. Περιλαμβάνονται ειδικότερα ζητήματα της «Κοινωνιολογίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας», όπως η τεχνολογία ως συστατικό της νεοτερικότητας, η τεχνοκρατία κτλ. Εξετάζονται προσεγγίσεις ζητημάτων ταυτότητας και πολυπολιτισμικών αστικών χώρων και η θέση του Eric Hobsbawm για την παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας και της γνώσης. Το μάθημα εστιάζει στην κοινωνιολογία της τεχνολογίας και στην πολλαπλή εννοιολόγηση του τεχνολογικού φαινομένου. Κατ' επέκταση μελετά τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στις κοινωνικές, ηθικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις του κόσμου. Εξετάζει τις έννοιες τις τεχνολογίας και του πολιτισμού. Εξετάζει επίσης την επίδραση της τεχνολογίας στο περιβάλλον με σκοπό την κατανόηση και αποτίμηση των τεχνολογικών επιπτώσεων. Επιδιώκεται η περιγραφή της οπτικής, της απτικής και βεβαίως της μουσικής εμπειρίας που συνοδεύει διάφορα είδη τεχνολογικού και μαθηματικού έργου, λαμβάνοντας ακόμα υπόψη και όσα λένε οι ψυχολόγοι για την ερμηνεία της.


Στόχοι Μαθήματος

Επιδιώκεται η περιγραφή της οπτικής, της απτικής, και βεβαίως, της μουσικής εμπειρίας που συνοδεύει διάφορα είδη τεχνολογικού και μαθηματικού έργου, λαμβάνοντας ακόμη υπόψη και όσα λένε οι ψυχολόγοι για την ερμηνεία της. Η μελέτη της τεχνολογίας υπό το πρίσμα της κατασκευασιοκρατικής θεωρίας και της πολιτικής οικονομίας έχει συνεισφέρει σημαντικά με τις ενοράσεις της. Αυτές οι προσεγγίσεις πολύ συχνά συνδέονται με μια άρνηση να αναγνωριστεί ο προσωπικός ή ευφάνταστος τρόπος με τον οποίο αποκρινόμαστε στην τεχνολογία και τούτο περιορίζει εξαιρετικά το φάσμα ερμηνείας ως προς τον τρόπο με τον οποίο βιώνονται οι καινοτομίες, αποκρίνονται οι καταναλωτές και εκπαιδεύονται οι σπουδαστές της τεχνολογίας.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για το μάθημα.


Περιεχόμενα

Το μάθημα αναπτύσσεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει τα γενικά ‐ εισαγωγικά θέματα της  Κοινωνιολογίας. Συζητείται περιεκτικά το αντικείμενο της, γίνεται αναφορά στους θεωρητικούς στοχαστές της. Διατρέχουμε εννοιολογικά τους μηχανισμούς  της παράδοσης, του μοντερνισμού και του μεταμοντερνισμού. Αναφερόμαστε στη σχέση κοινωνίας‐πολιτισμού και τεχνικής, καθώς εστιάζουμε στην παγκόσμια μεταβολή και στην οικολογική‐περιβαλλοντικη κρίση, που βιώνει η νεοτερική παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.  Συζητείται η σχέση της τεχνολογίας με την παγκοσμιοποίηση. Στην παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας και της γνώσης βασίζει ο Hobsbawm την αρχή της παγκοσμιοποίησης. Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει: την τεχνολογία ως συστατικό της νεοτερικότητας, την Κοινωνιολογία της Τεχνολογίας με πεδίο εφαρμογής τις  σπουδές  και  το  επάγγελμα  του μηχανικού, την νεοτερικότητα και τις μετανεοτερικές προσεγγίσεις ζητημάτων ταυτότητας και πολυπολιτισμικών αστικών χώρων. Τα περιεχόμενα απαρτίζονται από κείμενα και άλλων συγγραφέων  προσφέροντας μια πολυπρισματική ματιά σε διάφορα θέματα που εμπλουτίζουν αυτές τις σημειώσεις. Περιλαμβάνει επίσης ζητήματα εννοιολόγησης του τεχνολογικού φαινομένου με διδασκαλία κεφαλαίων του διανεμόμενου βιβλίου: «Τα πολαπλά  νοήματα  της  Τεχνολογίας»  [Pacey  Arnold,  2001,  Μeaning in Technology, Cambridge MA: MIT Press, στα ελληνικά 2011].

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Κώστας Θεολόγου
Τμήμα: Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών
Ίδρυμα: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Θεματική Περιοχή: Άλλο Επιστημονικό Υπο-Πεδίο
Άδεια Χρήσης: CC - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ