Τεχνολογική Οικονομική Ι


Το σύνολο των στοιχείων της οικονομικής ανάλυσης, που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική διαχείριση και εκμετάλλευση των παραγωγικών πόρων στην κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των τεχνικών έργων αναφέρεται ως τεχνολογική οικονομική. (Technological economics, engineering economy / economics). Η Τεχνολογική Οικονομική ασχολείται με τη σύγκριση και αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων και με την εφαρμογή συγκεκριμένων αρχών της οικονομίας στο πρόβλημα των τεχνολογικών κυρίως επενδύσεων. Στο μάθημα θα αναλυθούν οι κυριότερες έννοιες και το θεωρητικό υπόβαθρο της Τεχνολογικής Οικονομικής, θα παρουσιαστούν πρακτικά παραδείγματα και προβλήματα και θα επιλυθούν ασκήσεις εφαρμογής της θεωρίας


Στόχοι Μαθήματος

Η Τεχνολογική Οικονομική ασχολείται με τη σύγκριση και αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων και με την εφαρμογή συγκεκριμένων αρχών της οικονομίας στο πρόβλημα των τεχνολογικών κυρίως επενδύσεων. Στο μάθημα θα αναλυθούν οι κυριότερες έννοιες και το θεωρητικό υπόβαθρο της Τεχνολογικής Οικονομικής, θα παρουσιαστούν πρακτικά παραδείγματα και προβλήματα και θα επιλυθούν ασκήσεις εφαρμογής της θεωρίας.  


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχει προαπαιτούμενο για το μάθημα


Περιεχόμενα

Εισαγωγή στην Τεχνολογική Οικονομική. Οριακή ανάλυση κατανομής πόρων στο σύστημα παραγωγής. Η αξία των εισροών - κόστος παραγωγής πόρων. Η αξία των εκροών - Οικονομική αξιολόγηση δραστηριότητας. Προβλήματα επενδύσεων. Αναγωγή χρηματορροών. Στάδια προετοιμασίας σχεδίου επένδυσης. Συγκριτική οικονομική αξιολόγηση - Κριτήρια επιλογής επενδύσεων. Το Επενδυτικό Σχέδιο: Βασικές έννοιες και ορισμοί. Τα Επιμέρους τμήματα ενός Επενδυτικού Σχεδίου. Κατάρτιση, Προγραμματισμός και Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων. Συστημική μεθοδολογία και τεχνικά έργα. Εισαγωγή στην Ανάλυση Επικινδυνότητας.   Στα κεφάλαια του μαθήματος περιλαμβάνονται τα εξής (σε παρένθεση οι κύριες πηγές με βάση την ενδεικτική βιβλιογραφία): 1. Εισαγωγή στην τεχνολογική οικονομική, συναρτήσεις παραγωγής, οριακή ανάλυση, αξία εκροών και βέλτιστο επίπεδο παραγωγής. (κύρια πηγή: Παναγιωτακόπουλος Δ.,  κεφάλαιο 2, 2004). 2. Η αξία των εισροών και του κόστους-ευκαιριακό, βραχυπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο, σταθερό, μεταβλητό και μέσο κόστος παραγωγής, διαχρονική αξία και κόστος του  χρήματος. (κύρια πηγή: Παναγιωτακόπουλος Δ., κεφάλαιο 4, 2004 ). 3. Το Επενδυτικό Σχέδιο, Βασικές έννοιες και Ορισμοί. (κύρια πηγή: Αραβώσης Κ., κεφάλαιο 1, 2003). 4. Τα Επιμέρους Τμήματα ενός Επενδυτικού Σχεδίου (κύρια πηγή: Αραβώσης Κ.,  κεφάλαιο 2, 2003). 5. Οικονομική αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων - η αξία των εισροών. (διαχρονική ισοδυναμία και επικαιροποίηση πόρων, η έννοια της οικονομικής αξιολόγησης, κριτήρια οικονομικής αξιολόγησης δραστηριότητας). (κύρια πηγή: Παναγιωτακόπουλος Δ., κεφάλαιο 5, 2004). 6. Συγκριτική οικονομική αξιολόγηση, επιλογή επενδύσεων. (κύρια πηγή: Παναγιωτακόπουλος Δ.,  κεφάλαια 6.1, 6.2, 6.3, 2004)  7. Κατάρτιση και Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων (με βάση τα πρότυπα των επενδυτικών νόμων). (κύρια πηγή: Αραβώσης Κ.,  κεφάλαιο 6, 2003). 8. Εισαγωγή στην συστημική μεθοδολογία. (κύρια πηγή: Παναγιωτακόπουλος Δ., κεφάλαια 1.1, 1.2, 1.5, 2004). 9. Θεωρία αποφάσεων – ανάλυση επικινδυνότητας (κύρια πηγή: Παναγιωτακόπουλος Δ., κεφάλαιο 3, 2005).

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Κωνσταντίνος Αραβώσης
Τμήμα: Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών
Ίδρυμα: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Θεματική Περιοχή: Άλλο Επιστημονικό Υπο-Πεδίο
Άδεια Χρήσης: CC - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ