Εισαγωγή στην Ιστορία της Μικροβιολογίας. Αξιώματα Κοch. Tαξινόμηση Μικροοργανισμών. Προκαρυωτικά και Ευκαρυωτικά Κύτταρα. Περιγραφή του Βακτηριακού Κυττάρου. Διατροφή των Μικροοργανισμών. Ανάπτυξη της Μικροβιακής Καλλιέργειας. Βακτηριακός Μεταβολισμός. Μέθοδοι Καταστροφής των Μικροοργανισμών. Ορισμοί: Aποστείρωση, Απολύμανση και Αντιμικροβιακών Μέσων. Ζυμώσεις των Μικροοργανισμών, Γαλακτικά Βακτήρια, και Χρήσεις Αυτών. Εισαγωγή στη Μικροχλωρίδα του Ανθρώπου. Μικροβιολογία του Υδάτινου Περιβάλλοντος. Εισαγωγή στη Μικροβιολογία Τροφίμων.
Ο στόχος του μαθήματος είναι η εκμάθηση της σημασίας των Μικροοργανισμών στην Υγεία του Ανθρώπου, στο Περιβάλλον και στα Τρόφιμα. Επιπλέον, επιδιώκεται οι προπτυχιακοί φοιτητές να έχουν πλήρη εξοικείωση και απόκτηση τόσο γενικών όσο και ειδικών γνώσεων στη Γενική Μικροβιολογία, με την ολοκλήρωση του μαθήματος.
Δεν υπάρχουν.
• Ιστορία της Μικροβιολογίας. • Ταξινόμηση των μικροοργανισμών • Το προκαρυωτικό κύτταρο και δομή αυτού • Μεταβολισμός των βακτηρίων • Διατροφή και ανάπτυξη των μικροοργανισμών • Μέσα καταστροφής των μικροοργανισμών • Σχέση μικροβίων και ανθρώπου • Οικολογία μικροβίων • Γενική μυκητολογία. • Μικροοργανισμοί και τρόφιμα.
Βαθμίδα:
Τύπος:
Προπτυχιακό
(A-)
Επισκεφτείτε το μάθημα
Σοφία Μιτκίδου ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
Απόστολος Ρίζος Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Χημείας
Βασίλειος Μελισσάς Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Χημείας
Εμμανουήλ Παπαμιχαήλ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Χημείας
Γεώργιος Κ. Παπαδόπουλος ΤΕΙ Ηπείρου Τεχνολόγων Γεωπόνων
Mαρία Τασιούλα Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Χημείας