Ανοσοβιολογία


Η δομή του μαθήματος Ανοσοβιολογίας περιλαμβάνει την περιγραφή του ανοσοποιητικού συστήματος, τις βασικές του λειτουργίες, τη ρύθμισή του και την εμπλοκή του σε παθολογικές καταστάσεις. Ειδικότερα αναπτύσσονται τα παρακάτω κεφάλαια: Kύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος: Περιγραφή των μονοπατιών διαφοροποίησης μυελικών κυττάρων και Β λεμφοκυττάρων. Όργανα του Aνοσοποιητικού συστήματος: Δομή και λειτουργία των πρωτογενών και δευτερογενών λεμφικών οργάνων. Διαφοροποίηση Τ Λεμφοκυττάρων: Ωρίμανση και διαφοροποίηση των Τ λεμφοκυττάρων στα μικροπεριβάλλοντα του θύμου αδένα. Θετική και αρνητική επιλογή Τ λεμφοκυττάρων. Bιοχημεία και Γενετική ανοσοσφαιρινών. Ισότυπος, αλλότυπος, ιδιότυπος. Περιγραφή των χαρακτηριστικών και του ρόλου των διαφόρων ισοτύπων των ανοσοσφαιρινών. Περιγραφή των γονιδίων των ανοσοσφαιρινών και μηχανισμοί ανάκτησης πολυμορφισμού. Aνοσολογία μοσχεύματος/ Κύριο Σύμπλοκο Ιστοσυμβατότητας (ΚΣΙ): Η ανακάλυψη του Κύριου και Ελάχιστου Συμπλόκου Ιστοσυμβατότητας. Περιγραφή του ΚΣΙ στο ποντίκι και τον άνθρωπο. Ανάλυση των τάξης Ι και τάξης ΙΙ αντιγόνων συμβατότητας. Δομή πρωτεϊνών και γονιδίων. Χυμική Ανοσία: Κύτταρα που λαμβάνουν μέρος στη χυμική ανοσία, αντιγονοπαρουσίαση, πρωτογενής και δευτερογενής απόκριση. Kυτταρομεσολαβητική ανοσία. Κύτταρα που λαμβάνουν μέρος στην κυτταρική ανοσία, αντιγονοπαρουσίαση, πρωτογενής και δευτερογενής απόκριση. Αλλεργίες: Ταξινόμηση των αλλεργιών κατά Gell-Coombs, μηχανισμοί και παραδείγματα των διαφόρων τύπων αλλεργιών. Yποδοχέας T Λεμφοκυττάρων (TCR): Περιγραφή των TCRαβ και TCRγδ υποδοχέων, μηχανισμοί ανάκτησης πολυμορφισμού. Περιγραφή της ανοσολογικής σύναψης. Ανοσολογική παρεμπόδιση: T παρεμποδιστές/ Τ ρυθμιστές. Η κυτταρική και η βιοχημική φύση της παρεμπόδισης. Iδιότυπα: Περιγραφή της ιδιοτυπικής πλεκτάνης και των μηχανισμών ρύθμισης των ιδιοτύπων. Ανοσολογική ανοχή. Μηχανισμοί που διέπουν την ανάπτυξη και την κατάργηση της ανοσολογικής ανοχής. Aυτοανοσία- ανοσοελλείψεις: ασθένειες που οφείλονται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ανοσολογία του Kαρκίνου: ανοσολογική επαγρύπνηση, μηχανισμοί που οδηγούν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ανεπιτυχή απομάκρυνση των καρκινικών κυττάρων.


Στόχοι Μαθήματος


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Η Ανοσοβιολογία είναι ο κλάδος της επιστήμης που μελετά τους μηχανισμούς άμυνας των οργανισμών ενάντια σε εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες, ενώ παράλληλα ρυθμίζει όλα τα λειτουργικά συστήματα ενός οργανισμού και συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη και επιβίωση των ειδών. Η μελέτη του ανοσοποιητικού συστήματος γίνεται σε επίπεδο οργανισμού, οργάνου/ιστού, κυττάρου, βιοχημείας και μοριακής βιολογίας και απαιτεί γνώσεις φυσιολογίας, κυτταρικής βιολογίας, βιοχημείας και μοριακής βιολογίας.


Περιεχόμενα

- Kύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος - Όργανα του Aνοσοποιητικού συστήματος - Διαφοροποίηση Τ Λεμφοκυττάρων - Bιοχημεία και Γενετική ανοσοσφαιρινών - Aνοσολογία μοσχεύματος/ Κύριο Σύμπλοκο Ιστοσυμβατότητας (ΚΣΙ) - Χυμική Ανοσία - Kυτταρομεσολαβητική ανοσία - Αλλεργίες - Ανοσολογική παρεμπόδιση - Iδιότυπα - Ανοσολογική ανοχή - Aυτοανοσία- ανοσοελλείψεις - Ανοσολογία του Kαρκίνου

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Ειρήνη Αθανασάκη
Τμήμα: Τμημα Βιολογίας
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Κρήτης
Θεματική Περιοχή: Βιολογικές Επιστήμες
Άδεια Χρήσης: CC Αναφορά – Μη εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγο Έργο v.3.0

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ