ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ 1 & 2


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 1 - ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Η ύλη περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος του μαθήματος «Αρχιτεκτονική και Οπτική Επικοινωνία 1» και αφορά στην περιοχή των «Αναπαραστάσεων». Επιγραμματικά είναι η εξής: 1.Γενικά περί προβολών: Κεντρική Προβολή. Τυχαία Παράλληλη Προβολή. Ορθή Προβολή. 2. Βασικές αρχές Μεθόδων Παραστάσεων: α. Παράσταση σε δύο επίπεδα προβολής (Μέθοδος Monge). β. Αξονομετρία. γ. Προοπτική. δ. Παράσταση σε ένα επίπεδο προβολής με υψόμετρο (Υψομετρία ή Τοπογραφική Μέθοδος). 3. Παράσταση αντικειμένων του τρισδιάστατου χώρου σε επίπεδο με έμφαση σε θέματα αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. 4. Βασικές αρχές Προβολικής Γεωμετρίας. α. Βασικές αρχές Προβολικής Γεωμετρίας, οι οποίες εφαρμόζονται σε γεωμετρικά θέματα ορθών προβολών, Αξονομετρίας, Προοπτικής και Σκιαγραφίας. β. Ανάλυση αρχιτεκτονικών θεμάτων τα οποία τις εμπεριέχουν.


Στόχοι Μαθήματος

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ   Α. Να εξασφαλίσει στους φοιτητές τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις και να καλλιεργήσει τις κατάλληλες τεχνικές  δεξιότητες ώστε: 1.Να σχεδιάζουν σε επίπεδο, με τη βοήθεια των «Μεθόδων Παραστάσεων», αντικείμενα του τρισδιάστατου χώρου, λαμβάνοντας την εκάστοτε «Παράσταση» των αντικειμένων. 2.Να αντιλαμβάνονται την υπάρχουσα αντιστοιχία μεταξύ ενός τρισδιάστατου  αντικειμένου  και  των  δισδιάστατων  παραστάσεών του και αντιστρόφως. 3.Να μετασχηματίζουν με τις κατάλληλες γεωμετρικές πράξεις την παράσταση ενός αντικειμένου, η οποία έχει προκύψει από την εφαρμογή μίας Μεθόδου στο αντικείμενο, στην  αντίστοιχη παράσταση που δημιουργείται για το ίδιο αντικείμενο με την εφαρμογή μιας άλλης Μεθόδου. 4.Να είναι σε θέση να κατανοούν τις αντίστοιχες αρχιτεκτονικές αντιλήψεις, τις οποίες εκφράζουν οι Μέθοδοι Παραστάσεων, αναγνωρίζοντας το είδος της Μεθόδου που επιλέχθηκε για την παρουσίαση του θέματος και  να μπορούν να δικαιολογήσουν την εκάστοτε συγκεκριμένη επιλογή. 5.Να μπορούν να ερμηνεύουν τη γεωμετρική δομή των  ιδίων των σχεδίων. 6.Να καλλιεργηθεί  στους φοιτητές η  έννοια  της  «Αναπαράστασης»  των  αντικειμένων δηλαδή να καλλιεργηθεί  η ικανότητά  τους  να  αντιλαμβάνονται  -αναπλάθοντας νοητά- το τρισδιάστατο αντικείμενο, με τη θέαση του απαραίτητου αριθμού παραστάσεών  του. 7.Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι φοιτητές να μπορούν, στα διάφορα μαθήματα των σπουδών τους, να χρησιμοποιούν τις εκάστοτε κατάλληλες Μεθόδους Παράστασης, ιδιαίτερα όταν θα σχεδιάζουν παραστάσεις με την βοήθεια των CAD προγραμμάτων. Διότι, τελικός στόχος είναι οι Μηχανικοί να γνωρίζουν όχι μόνο εμπειιρικές μεθόδους σχεδίασης, ή να σχεδιάζουν μηχανικά, αλλά να αξιοποιούν δημιουργικά τα σχεδιαστικά προγράμματα και ταυτόχρονα να έχουν πλήρη και σαφή γνώση όλων των Μεθόδων Παράστασης οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα, καθώς και τις  μεταξύ τους υφιστάμενες σχέσεις, κατά την μελέτη των αντικειμένων στις εργασίες τους.   Β. Επιπλέον στόχοι του μαθήματος, οι οποίοι σχετίζονται με την διαπιστωμένη έλλειψη απαραίτητων βασικών γεωμετρικών γνώσεων των φοιτητών, είναι: 1.Να αποκτήσουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται  τις  γεωμετρικές  ιδιότητες του τρισδιάστατου χώρου, συνεισφέροντας με τα μαθήματα αυτά στην ανάπτυξη της απαραίτητης  γνωστικής υποδομής των φοιτητών. 2.Να είναι σε θέση  να μελετούν, αποκτώντας τις αναγκαίες βάσεις κάθε Μηχανικού:      α. Γενικές γεωμετρικές έννοιες του χώρου. β. Τις γεωμετρικές ιδιότητες των κωνικών και άλλων καμπύλων. γ. Τις επιφάνειες δευτέρου βαθμού ή  άλλες  όπως την σπείρα κ.λ.π. 3.Να αντιλαμβάνονται τα γεωμετρικά αντικείμενα από τα οποία συνίσταται το εκάστοτε θέμα μελέτης του Μηχανικού και ιδιαίτερα αυτά αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος..    


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Ευκλείδειος Γεωμετρία και ιδιαίτερα η Ευκλείδειος Γεωμετρία του Χώρου.


Περιεχόμενα

Η ύλη περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος του μαθήματος «Αρχιτεκτονική και Οπτική Επικοινωνία 1» και αφορά στην περιοχή των «Αναπαραστάσεων». Επιγραμματικά είναι η εξής: 1.Γενικά περί προβολών: Κεντρική Προβολή. Τυχαία Παράλληλη Προβολή. Ορθή Προβολή. 2. Βασικές αρχές Μεθόδων  Παραστάσεων: α. Παράσταση σε δύο επίπεδα προβολής (Μέθοδος Monge). β.  Αξονομετρία. γ. Προοπτική. δ. Παράσταση σε ένα επίπεδο προβολής με υψόμετρο (Υψομετρία ή Τοπογραφική Μέθοδος). 3. Παράσταση αντικειμένων του τρισδιάστατου χώρου σε επίπεδο με έμφαση σε θέματα αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. 4. Βασικές αρχές Προβολικής Γεωμετρίας. α. Βασικές αρχές Προβολικής Γεωμετρίας, οι οποίες εφαρμόζονται σε γεωμετρικά θέματα ορθών προβολών, Αξονομετρίας, Προοπτικής και Σκιαγραφίας. β. Ανάλυση  αρχιτεκτονικών  θεμάτων τα οποία τις εμπεριέχουν.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΗΣ
Τμήμα: ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Πατρών
Θεματική Περιοχή: Αρχιτεκτονική και σχέδιο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ