Εισαγωγή στην Κλινική Ιατρική (Απαρτιωμένη Διδασκαλία Ι)


Η λευκοκυττάρωση είναι η παθολογική αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος η οποία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των λευχαιμιών. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται τόσο σε λοιμώξεις όσο και σε χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα. Η διαφορική διάγνωση της λευκοκυττάρωσης είναι σημαντική για τον κλινικό ιατρό και για την διάγνωση της οξείας λευχαιμίας, η οποία χρήζει άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης. Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή του φοιτητή Ιατρικής στην κλινική πράξη και συγκεκριμένα στην διαφοροδιάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της λευκοκυττάρωσης με παρουσίαση πραγματικού περιστατικού ως παραδείγματος.


Στόχοι Μαθήματος

Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου μαθήματος ο σπουδαστής θα έχει μία πλήρη κλινική εικόνα σχετικά με τη λευκοκυττάρωση. Πιο συγκεκριμένα, στο τέλος αυτού του μαθήματος ο σπουδαστής θα: Έχει κατανοήσει τι σημαίνει λευκοκυττάρωση και ποια παθολογικά αίτια οδηγούν στην εμφάνισή της. Μπορεί να κατατάσσει κάθε μορφή λευκοκυττάρωσης σε συγκεκριμένο υπότυπο. Μπορεί να αναγνωρίζει την λευχαιμοειδή αντίδραση. Έχει κατανοήσει την διαφορική διάγνωση της λευκοκυττάρωσης και της κυτταροπενίας στα πλαίσια της εμφάνισης λευχαιμίας.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

https://eclass.upatras.gr/courses/MED1084/


Περιεχόμενα

Ενότητα #1: Εισαγωγή στην διαφοροδιάγνωση της λευκοκυττάρωσης 1. Αιμοποίηση 2. Ορισμός Λευκοκυττάρωσης 3. Είδη Λευκοκυττάρωσης 4. Λευχαιμοειδής Αντίδραση 5. Κλινικά Περιστατικά 6. Διαφοροδιάγνωση λευκοκυττάρωσης και κυτταροπενίας Ενότητα #2: Διαφοροδιάγνωση λευκοκυττάρωσης ? Παρουσίαση ασθενούς 1. Κλινικό περιστατικό 2. Διάγνωση οξείας Λευχαιμίας 3. Κυτταροχημεία 4. Ανοσοφαινότυπος 5. Λευχαιμίες: Ταξινόμηση

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης , Καθηγητής
Τμήμα: Ιατρική Σχολή
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Πατρών
Θεματική Περιοχή: Επαγγέλματα Υγείας
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ