Λογοτεχνία για Παιδιά Ι


Το υποχρεωτικό μάθημα «Λογοτεχνία για Παιδιά Ι» έχει ως βασικό σκοπό του την εισαγωγή των φοιτητών/φοιτητριών: α) στη σύγχρονη προβληματική των όρων/ορίων της λογοτεχνικής παραγωγής για παιδιά, β) στην κατανόηση των ιδιαίτερων προσδιοριστικών στοιχείων των λογοτεχνικών κειμένων που απευθύνονται στα νήπια, και γ) στην αξιοποίηση σύγχρονων πρακτικών/τρόπων προσέγγισης των λογοτεχνικών κειμένων για μικρά παιδιά.


Στόχοι Μαθήματος

Στο τέλος των μαθημάτων οι φοιτητές/φοιτήτριες: -θα έχουν κατανοήσει και θα διακρίνουν τις σύγχρονες βασικές έννοιες της Ιστορίας της Λογοτεχνίας για Παιδιά, -θα έχουν ενημερωθεί για την ιστορική εξέλιξη της ελληνικής και της ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας για Παιδιά, - θα έχουν κατανοήσει τη μετάβαση από τη Λογοτεχνία για ενηλίκους στη Λογοτεχνία για Παιδιά, -θα έχουν έρθει σε επαφή με τους παλαιότερους λογοτέχνες και με τα έργα τους και θα μπορούν να κατανοήσουν το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της λογοτεχνικής παραγωγής για παιδιά, -θα αναγνωρίζουν τις διασκευές και μεταπλάσεις λογοτεχνικών κειμένων (κυρίως του 19ου αιώνα) για παιδιά, -θα έχουν έρθει σε επαφή με τη σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή για παιδιά (δημιουργοί, τάσεις-αντιπροσωπευτικά έργα, αισθητικά γνωρίσματα, θεματολογία).


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν.


Περιεχόμενα

Εισαγωγικές έννοιες-Αποσαφήνιση όρων («Λογοτεχνία», «Παιδική Λογοτεχνία», «Λογοτεχνία για Παιδιά»). Εννοιολογικός  προσδιορισμός και ιδιαίτερος χαρακτήρας της Λογοτεχνίας για Παιδιά. Εισαγωγή στη Θεωρία και στην Κριτική της Λογοτεχνίας για   Παιδιά. Το παιδί ως αναγνώστης και κριτικός της Λογοτεχνίας για Παιδιά. Μορφή και περιεχόμενο των λογοτεχνικών κειμένων για παιδιά ? Όροι καταλληλότητας- Κριτήρια επιλογής. Βασικά είδη λογοτεχνικών κειμένων στην Προσχολική Εκπαίδευση [Παραμύθι (λαϊκό-έντεχνο), Μύθος, Παραμυθικές-Μικρές Ιστορίες, Ποίηση, Εικονογραφημένο Βιβλίο (τεχνικές-μέθοδοι), Θέατρο (μορφές-είδη)]. Αφήγηση (είδη, τεχνικές, κώδικες, δραστηριότητες]. Σύγχρονες τάσεις και προσεγγίσεις λογοτεχνικών κειμένων για παιδιά (χιούμορ, μεταμυθοπλασία, διακειμενικότητα, κ.ά.)

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Δημήτρης Πολίτης
Τμήμα: Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Πατρών
Θεματική Περιοχή: Γλώσσα και Λογοτεχνία
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ