Αρχαία Ελληνική Ιστορία


Στο μάθημα αναλύονται τα σημαντικότερα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα από τον 8ο π.Χ. αιώνα έως το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου: η δηµιουργία της πόλης κράτους, οι σχέσεις των πόλεων καθώς και η ανάπτυξη των πολιτειακών δοµών τους κατά αυτή την περίοδο. Επιλεκτικά θα μελετηθούν ιστορικές πηγές (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Ξενοφώντας, Αρριανός) και αρχαίες Ελληνικές επιγραφές.


Στόχοι Μαθήματος

Το μάθημα στοχεύει στην κατανόηση εκ μέρους των φοιτητών της ιστορικής πορείας της αρχαίας Ελλάδας από τα αρχαϊκά χρόνια ως τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πιο συγκεκριμένα, βασικοί σκοποί είναι η κατανόηση των λόγων που επέβαλλαν την συγκεκριμένη ιστορική πορεία, του ρόλου μεγάλων προσωπικοτήτων (π. χ. Σόλων, Κλεισθένης, Περικλής, Φίλιππος Β΄, Αλέξανδρος), αλλά και των σχέσεων των ελληνικών πόλεων-κρατών μεταξύ τους και με τους άλλους λαούς, κυρίως τους Πέρσες.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα


Περιεχόμενα

Εισαγωγικές παρατηρήσεις - Αρχαϊκά χρόνια - Σπάρτη (Λυκούργος) - Αθήνα (Σόλων - Κλεισθένης) - Μηδικοί πόλεμοι - Περικλής - Κίμων - Δηλιακή Συμμαχία - Αμφισβήτηση της ηγεμονίας - Αθηναϊκή κοινωνία - Αθηναϊκές εορτές ? Πελοποννησιακός πόλεμος: Αρχιδάμειος πόλεμος - Σικελική εκστρατεία - Τριάκοντα τύραννοι - Ανάκαμψη της Αθήνας? Αγησίλαος - Θήβα: Επαμεινώνδας ? Πελοπίδας - Συρρίκνωση Β΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας - Φίλιππος Β΄- Αλέξανδρος

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Αγγελική Σύρκου
Τμήμα: Τμήμα Φιλολογίας
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Πατρών
Θεματική Περιοχή: Ιστορία και Αρχαιολογία
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ