Βάσεις Δεδομένων ΙΙ


Το μάθημα επικεντρώνει στη μεθοδολογία για καλές πρακτικές σχεδιασμού βάσεων δεδομένων και δίνει πρακτική διάσταση στο ζήτημα.


Στόχοι Μαθήματος

Οι φοιτητές θα αποκομίσουν κατανόηση και πρακτική εξάσκηση στην ανάπτυξη ενός Συστήματος Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (ΣΔΒΔ). Η πρόθεση είναι να εκπαιδευτούν οι φοιτητές ώστε να διενεργούν ανάλυση δεδομένων, μοντελοποίηση και ανάπτυξη εφαρμογών χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο ΣΔΒΔ. Το μάθημα επικεντρώνει στη μεθοδολογία για καλές πρακτικές σχεδιασμού βάσεων δεδομένων και δίνει πρακτική διάσταση στο ζήτημα. Οι φοιτητές θα αποκτήσουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται προχωρημένα ζητήματα σε ένα ΣΔΒΔ όπως η διαχείριση συναλλαγών, ο ταυτοχρονισμός, η βελτιστοποίηση ερωτημάτων, οι Αντικειμενοστραφείς Βάσεις Δεδομένων και να συμμετέχουν σε ομάδες διαχείρισης έργων που ασχολούνται με τις βάσεις δεδομένων, δημιουργώντας εφαρμογές για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στο τέλος του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται: α) να είναι ικανοί να ερμηνεύουν έννοιες των τεχνολογιών βάσεων δεδομένων, της σημαντικότητάς τους και του ρόλου τους σε ένα Πληροφοριακό Σύστημα, β) να κατανοούν τις βασικές αρχές σχεδίασης και ανάπτυξης συστημάτων που χρησιμοποιούν βάσεις δεδομένων, γ) να διαχειρίζονται προχωρημένα ζητήματα ενός ΣΔΒΔ όπως οι συναλλαγές, ο ταυτοχρονισμός, η ανάνηψη από αστοχία υλικού ή λογισμικού, η βελτιστοποίηση, κ.τ.λ.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν.


Περιεχόμενα

Εισαγωγή στη Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων. Κριτήρια ποιότητας για το σχεδιασμό σχημάτων σχέσης. Συναρτησιακές εξαρτήσεις. Κανονικοποίηση σχήματος βάσεων δεδομένων. Σχεσιακή αποσύνθεση. Επεξεργασία και βελτιστοποίηση ερωτημάτων. Διαχείριση δοσοληψιών, χρονοπρογράμματα και σειριοποιησιμότητα. Τεχνικές ελέγχου συνδρομικότητας δοσοληψιών. Τεχνικές ανάκαμψης βάσεων δεδομένων, ο αλγόριθμος ARIES. Διασύνδεση βάσεων δεδομένων με εφαρμογές χρηστών (ODBC, JDBC). Κατανεμημένες βάσεις δεδομένων και βάσεις δεδομένων στο διαδίκτυο. Εισαγωγή στη σχεδίαση αντικειμενοστραφών και αντικειμενο-σχεσιακών βάσεων δεδομένων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης
Τμήμα: Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Μηχανικού Η/Υ και Ηλεκτρονικού Μηχανικού
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ