Ιζηματολογία


Το μάθημα περιλαμβάνει διαλέξεις χωρισμένες σε θεματικές ενότητες οι οποίες επιτρέπουν στον φοιτητή να λάβει βασικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο της Ιζηματολογίας καθώς επίσης και εργαστηριακές ασκήσεις με σκοπό την απόκτηση κάποιων πρακτικών γνώσεων.Παράλληλα προσφέρονται και ερωτήσεις αυτοαξιολόγησης.


Στόχοι Μαθήματος

Η Ιζηματολογία είναι η μελέτη των ιζηματογενών πετρωμάτων του παρελθόντος, των  συγχρόνων περιβαλλόντων ιζηματογένεσης (π.χ. ποτάμια, λίμνες, ακτές) και των διαδικασιών που παράγουν, μεταφέρουν και αποθέτουν ίζημα. Έτσι, το μάθημα της Ιζηματολογίας θα  επιτρέψει στο φοιτητή να αναδομήσει τμήματα της επιφάνειας της Γης που αναπτύχθηκαν μέσα στο χρόνο με την ερμηνεία των περιβαλλόντων απόθεσης των ιζηματογενών πετρωμάτων του  παρελθόντος. Επίσης τα ιζηματογενή πετρώματα καταγράφουν τις ανοδικές κινήσεις ορεινών αλυσίδων, τις κλιματικές αλλαγές και τις αλλαγές της στάθμης της θάλασσας και επομένως ο φοιτητής θα εξοικειωθεί με την αναγνώριση αυτών των συμβάντων. Ακόμη ο φοιτητής θα αποκτήσει το αναγκαίο υπόβαθρο για την αναγνώριση της σχέσης των παλιών ιζηματογενών  πετρωμάτων με τους φυσικούς υδρογονάνθρακες και τα υπόγεια νερά, ενώ η μελέτη των προσφάτων περιβαλλόντων ιζηματογένεσης θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για μελέτες  περιβαλλοντικών επιπτώσεων.  


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Βασικές γνώσεις γεωλογίας


Περιεχόμενα

Εισαγωγή στην Ιζηματολογία ? Διεργασίες σχηματισμού κλαστικών και μη κλαστικών ιζηματογενών πετρωμάτων 2.       Κλαστική Ιζηματολογία 2.1   Κατάταξη Ιζημάτων και ιζηματογενών πετρωμάτων 2.1.1          Χάλικες - Κροκαλοπαγή 2.1.2          Άμμος ? Ψαμμίτες 2.1.3          Άργιλος και Ιλύς ? Ιλυόλιθοι 2.2   Κοκκομετρική ανάλυση 2.2.1          Κατασκευή ? Ερμηνεία κοκκομετρικής καμπύλης 2.2.2          Μορφομετρικά χαρακτηριστικά κόκκων 2.2.3          Κατάταξη ιζημάτων ? ιζηματογενών πετρωμάτων 2.2.4          Υπολογισμός Στατιστικών Παραμέτρων 2.2.5          Δομική ωριμότητα ιζηματογενών πετρωμάτων 2.2.6          Πορώδες - Διαπερατότητα 2.3   Μηχανισμοί μεταφοράς των ιζημάτων 2.3.1          Κίνηση των ρευστών 2.3.2          Στρώμα αιώρησης ? στρώμα βάσης 2.3.3          Ροές κόκκων ? Δεβριτική ροή ?ρευστοποίηση ? τυρβώδης ροή 2.4   Ιζηματογενείς Δομές και Φάσεις 2.4.1          Προ-αποθετικές 2.4.2          Συν-αποθετικές 2.4.3          Μετα-αποθετικές 2.4.4          Βιογενείς 2.5   Περιβάλλοντα Ιζηματογένεσεις 2.5.1          Αλλουβιακά ριπίδια 2.5.2          Λίμνες 2.5.3          Ποτάμια 2.5.4          Δελταϊκά ριπίδια 2.5.5          Υποθαλάσσια ριπίδια 3.       Μη Κλαστικά ? Χημικά ? Βιοχημικά ιζηματογενή πετρώματα 3.1   Ασβεστολιθικά 3.2   Εβαπορίτες 3.3   Πυριτόλιθοι 3.4   Φωσφορίτες 3.5   Οργανογενή

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Παύλος Αβραμίδης
Τμήμα: Τμήμα Γεωλογίας
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Πατρών
Θεματική Περιοχή: Άλλες Φυσικές Επιστήμες
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ