Επιστήμη Επιφανειών - Νανοϋλικών


Το μάθημα εστιάζει στις θεμελιώδεις θεωρητικές αρχές και πειραματικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη μελέτη επιφανειών και νανοϋλικών. Η σύγχρονη νανοτεχνολογία επιτρέπει την σύνθεση και χαρακτηρισμό συστημάτων στα οποία οι θεμελιώδεις μονάδες έχουν διαστάσεις μερικών νανομέτρων. Τέτοια συστήματα χρησιμοποιούνται στην ηλεκτρονική (επεξεργαστές), στη χημική βιομηχανία (καταλύτες), στην ιατρική (φάρμακα) και στην οπτική (κβαντικές τελείες). Η επιστήμη επιφανειών είναι αλληλένδετη με την επιστήμη νανοϋλικών λόγω της μεγάλης αναλογίας επιφάνειας/όγκου που επιδεικνύουν οι νανοδιατάξεις. Επιπλέον, οι διατάξεις αυτές συχνά αναπτύσονται πάνω σε επιφάνειες και χαρακτηρίζονται με τεχνικές της επιστήμης επιφανειών. Πέρα από την νανοτεχνολογία, φαινόμενα που συμβαίνουν σε επιφάνειες είναι εξαιρετικά σημαντικά για την κατάλυση, τα μοριακά ηλεκτρονικά, τις βιοεπιφάνειες, τους αισθητήρες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Στόχοι Μαθήματος

Ομάδα στόχος: Οι φοιτητές/απόφοιτοι του πεδίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών. Ενδιαφερόμενοι για τη θεματική περιοχή νανοτεχνολογίας και επιστήμης επιφανειών.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Κωδικοί και σύνδεσμοι (στο Πανεπιστήμιο Κρήτης): - ΕΤΥ141 - Υλικά Ι: Εισαγωγή στην Επιστήμη Υλικών.


Περιεχόμενα

1. Η έννοια της νανοτεχνολογίας 2. Οι βασικές φυσικές ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τα νανοϋλικά 3. Ατομική δομή επιφανειών στερεών 4. Σχήμα των νανοσωματιδίων και επιφανειακές τάσεις 5. Κατάλυση.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Γιάννης Ρεμεδιάκης
Τμήμα: Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Κρήτης
Θεματική Περιοχή: Μηχανική Υλικών
Άδεια Χρήσης: CC Αναφορά – Μη εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγο Έργο v.4.0

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ