ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΔΙΑΒΡΩΣΗ


Οι περιβαλλοντικές συνθήκες κατά τις οποίες αναπτύσσονται οι μικροοργανισμοί και τα έντομα, ανατομία και το επιβλαβές αποτέλεσμα που προκαλούν κατά τον τρόπος ανάπτυξής τους στις αρχαιότητες και στα έργα τέχνης. Προληπτικές επεμβάσεις, χημικές-μη χημικές επεμβατικές διενέργειες. Αρχή λειτουργίας του οπτικού μικροσκοπίου. Η εξάσκηση της κριτικής σκέψης και η σύνδεση της γνώσης ανάπτυξης και λειτουργίας των μικροοργανισμών-εντόμων στο ευρύτερο πεδίο της αρχαιολογίας.


Στόχοι Μαθήματος

Οι στόχοι του μαθήματος είναι: η εισαγωγή στις βασικές βιολογικές έννοιες και στην πολυπλοκότητα της δομής και λειτουργίας των μονοκύτταρων και πολυκύτταρων οργανισμών σε επίπεδο μοριακό και κυτταρικό, η γνωριμία του με τη ζωική ποικιλότητα, μελέτη της δομής και λειτουργίας των εντόμων, η εισαγωγή των αρχών της εξέλιξης και φυλογένεσης των οργανισμών.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν απαιτούνται


Περιεχόμενα

• Οι ιδιότητες και η προέλευση της ζωής. • Τα βιομόρια και τα χαρακτηριστικά τους. • Δομή και λειτουργία προκαρυωτικών κυττάρων • Δομή και λειτουργία ευκαρυωτικών κυττάρων • Οργανισμοί χωρίς κυτταρική δομή (ιοί-ιοειδή-prions). • Αρχές ταξινόμησης και εξέλιξης των οργανισμών. • Πρώτιστα και μύκητες Ζωική ποικιλότητα-Έντομα. Περιβαλλοντικές συνθήκες ανάπτυξης των μικροοργανισμών – εντόμων. Προληπτικές επεμβάσεις, χημικές-μη χημικές επεμβατικές διενέργειες. Αρχή λειτουργίας του οπτικού μικροσκοπίου και η αναγκαιότητα χρήσης του για την αναγνώριση των μικροοργανισμών – εντόμων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Θεοδώρα Αγαλιώτη
Τμήμα: Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Ίδρυμα: ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Θεματική Περιοχή: Βιολογικές Επιστήμες
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά Δημιουργού

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ