Γενική Κοινωνιολογία


• Γέννηση επιστήμης, κύριοι θεωρητικοί, σχέσεις με τις άλλες επιστήμες. • Αντικείμενο μελέτης, φύση, είδη και χρησιμότητα. • Μέθοδοι και τεχνικές έρευνας. • Κοινωνικά φαινόμενα, Κράτος, Κοινότητα και Κοινωνία, Θεσμοί, Κοινωνικοποίηση, Κοινωνική Διαντίδραση και Αλληλεπίδραση, Κοινωνικές Ομάδες, Κοινωνική Συνοχή, Πολιτισμός και Κουλτούρα, Εθνοκεντρισμός, Κοινωνική Αλλαγή, Κοινωνική Παθολογία, κοινωνικές στάσεις και συμπεριφορές. • Κοινωνικές Θέσεις και Ρόλοι, Κοινωνικός Έλεγχος, Κοινωνική Διαστρωμάτωση. • Κινητικότητα, Κοινωνικές Ανισότητες.


Στόχοι Μαθήματος

Η εμβάθυνση στο πνεύμα της επιστήμης της Κοινωνιολογίας και στο αντικείμενο μελέτης της, συγχρόνως με την πρώτη απόκτηση επιστημονικής γνώσης - κατάρτισης για την κοινωνία, τη λειτουργία, τη σύνθεσή της και τους κοινωνικούς κανόνες που τη διέπουν. Η απόκτηση κριτικού πνεύματος, με τη βαθύτερη ερμηνεία - ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων και του κοινωνικού γίγνεσθαι, είναι προϋπόθεση – κλειδί, προκειμένου για μία ολοκληρωμένη αντίληψη της κοινωνικής πραγματικότητας και δράσης.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν είναι διαθέσιμα


Περιεχόμενα

Αναπτύσσοντας κοινωνιολογική συνείδηση Πολιτισμός και κοινωνική δομή Κοινωνικές ομάδες και τυπικές οργανώσεις Κοινωνική διαστρωμάτωση Φυλετικές και εθνοτικές ανισότητες Πολιτική και οικονομική εξουσία Πληθυσμός και περιβάλλον Κοινωνική αλλαγή

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Γεωργία Γούγα
Τμήμα: Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας
Ίδρυμα: ΤΕΙ Αθήνας
Θεματική Περιοχή: Κοινωνιολογία
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ