ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Ι


Σκοπός του μαθήματος είναι η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην επιστήμη του σχεδιασμού, ανάπτυξης και παραγωγής φαρμακομορφών, των συστημάτων δηλαδή χορήγησης των φαρμάκων στον άνθρωπο. (αυτά αφορούν στην ύλη του διδάσκοντα κ. Αυγουστάκη)


Στόχοι Μαθήματος

Κατά τον σχεδιασμό Φαρμακοτεχνικών μορφών, ειναι απαραίτητο να υπάρχει γνώση σχετικά με συγκεκριμένα φυσικοχημικά χαρακτηριαστικά των δραστικών ουσιών (φαρμάκων) που πρόκειται να μορφοποιηθούν, καθώς και βασικά στοιχεία σχετικά με την ασθένεια (π.χ. χρόνια ή όχι), το επιδιωκόμενο φαρμακολογικό αποτέλεσμα και πως αυτό συνδέεται με τα φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά των προς-μορφοποίηση φαρμάκων. Επιπλέον θα πρέπει να γίνει επιλογή της κατάλληλης οδού χορήγησης. Εάν και η per os (απο του στόματος) χορήγηση ειναι η πλέον βολική, εύκολη και οικονομική, με την μεγαλύτερη αποδοχή, δεν ειναι πάντα η κατάλληλη οδός χορήγησης. Στο πρώτο τμημα του μαθήματος, θα αναλυθεί η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΦΑΣΗ της φαρμακοθεραπείας, με όλες τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα από τη στιγμή της χορήγησης μιας φαρμακομορφής μέχρι την στιγμή που θα εκδηλωθεί φαρμακολογικό αποτέλεσμα. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ των μορφών χορήγησης και των παραγόντων που την επηρεαζουν, και θα εξηγηθεί η Βιοφαρμακευτική Κατάξη των φαρμάκων στις 4 κατηγορίες (1-4).  Επιπλέον θα εξεταστούν οι διαφορετικές οδοί χορήγησης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε οδού σε σχέση με την χορήγηση φαρμάκων και τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την βιοδιαθεσιμότητά τους. [ΥΛΗ που διδάσκεται από Καθ. Σοφία Αντιμησιάρη]     Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου μαθήματος ο σπουδαστής θα έχει μία πλήρη εικόνα σχετικά με τον σχεδιασμό των φαρμακομορφών, τις βασικές φαρμακευτικές διεργασίες που περιλαμβάνει η παραγωγή των φαρμακομορφών, τις διαδικασίες παραγωγής των διαφόρων τύπων φαρμακομορφών και τις μεθόδους ποιοτικού ελέγχου και αξιολόγησης των διαφόρων τύπων φαρμακομορφών.  Σπουδαστές που συμμετέχουν και στο εργαστήριο που διεξάγεται στα πλαίσια του Ακαδημαϊκού μαθήματος, εφαρμόζουν στον εργαστηριακό χώρο τις θεωρητικές γνώσεις σχετικά με τις βασικές φαρμακευτικές διεργασίες και την παραγωγή των φαρμακομορφών. (αυτά αφορούν στην ύλη του διδάσκοντα κ. Αυγουστάκη)


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν


Περιεχόμενα

Βιοφαρμακευτική Βάση του σχεδιασμού Φαρμακοτεχνικών μορφών (Προ-μορφοποίησης). Εισαγωγή στον όρο Βιοδιαθεσιμότητα (και Βιοισοδυναμία). Διεργασίες που λαμβάνουν χώρα πριν την έναρξη της φαρμακολογικής δράσης (Απελευθέρωση φαρμάκου από τη μορφή, Διάλυση, Απορρόφηση). Per os χορήγηση. Άλλες οδοί Χορήγησης (Ιδιαιτερότητες). (Διαλέξεις και Φροντιστήρια) {Υλη που διδάσκεται από την Καθ. Σοφία Αντιμησιάρη}   Εισαγωγή στο αντικείμενο  της φαρμακευτικής τεχνολογίας και επισκόπηση των διαφορετικών τύπων φαρμακομορφών. Εισαγωγή στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη της σύνθεσης των φαρμακομορφών. Προμορφοποίηση, συσχέτιση των βασικών φυσικοχημικών ιδιοτήτων των νέων βιοδραστικών μορίων  με την ανάπτυξη κατάλληλων για αυτά φαρμακομορφών.  Τεχνολογία κόνεων.  Επισκόπηση των βασικών φαρμακευτικών διεργασιών, όπως διήθηση, ανάμιξη, ανάλυση μεγέθους κόνεων, ελάττωση μεγέθους στερεών, κοκκοποίηση, ξήρανση, αποστείρωση, άσηπτος παρασκευή.   (αυτά αφορούν στην ύλη του διδάσκοντα κ. Αυγουστάκη)

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Κωνσταντίνος Αυγουστάκης
Τμήμα: Φαρμακευτικής
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Πατρών
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Υγείας
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ