Ιστορία της αρχιτεκτονικής των στυλ


Μια εισαγωγή στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, όπου παρουσιάζονται και αναλύονται παραδείγματα από βασικές περιόδους και κινήματα από την αρχαιότητα ως την σύγχρονη εποχή. Έμφαση δίνεται στις κύριες αιτίες δημιουργίας των ιστορικών στυλ, τις βασικές θεωρητικές θέσεις τους και τα ιδιαίτερα οπτικά και χωρικά χαρακτηριστικά τους. Ο φοιτητής αξιολογείται τόσο από επί μέρους ασκήσεις όσο και από τελική εξέταση. Και οι δυο τρόποι αξιολόγησης στοχεύουν στην κατανόηση βασικών ιδεών και ουσιαστικών χαρακτηριστικών που θα τους φανούν χρήσιμα στην άσκηση της τέχνης τους, είτε αυτή είναι θεωρητική είτε συνθετική.


Στόχοι Μαθήματος

Να γνωρίσει ο φοιτητής τα διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, να μάθει να τα διακρίνει και να κατανοεί τα κύρια χαρακτηριστικά τους.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα.


Περιεχόμενα

Στο μάθημα παρουσιάζονται βασικά ιστορικά στυλ αρχιτεκτονικής από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ό αιώνα: Κλασική Αρχαιότητα Βυζαντινή Αρχιτεκτονική Γοτθική Αρχιτεκτονική Αναγέννηση - Μπαρόκ Νεοκλασικισμός – Ρομαντισμός - Αναβιώσεις στυλ κατά των 19ο αιώνα Βιομηχανική Επανάσταση – Υψηλή Τεχνολογία Arts & Crafts – Σχολή του Σικάγου Art Nouveau Εξπρεσιονισμός Φουτουρισμός Σοβιετική Πρωτοπορία De Stijl - Σχολή Γλασκώβης και Βιέννης Πουρισμός - Διεθνές Στυλ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Ιάκωβος Ποταμιάνος
Τμήμα: Θεάτρου
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Τέχνες
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ