Εισαγωγή στην Διατροφή


Δεν διατίθεται.


Στόχοι Μαθήματος

Η εισαγωγή στο αντικείμενο της Διατροφής του Ανθρώπου Η συζήτηση των κύριων στόχων του μαθήματος Η παρουσίαση της σύνδεσης Επιστήμης Τροφίμων, Διατροφής και Υγείας Η παρουσίαση του τρόπου προσέγγισης των προβλημάτων της Επιστήμης της Διατροφής Συνάντηση γνωριμίας με το μάθημα και το περιεχόμενό του. Η εξοικείωση με τους πίνακες σύστασης τροφίμων Η κατανόηση της σημασίας της πληροφορίας που παρέχεται από τους πίνακες σύστασης τροφίμων Η κατανόηση των περιορισμών της πληροφορίας που παρέχεται από τους πίνακες σύστασης τροφίμων Η κατανόηση της έννοιας των τιμών Αναφοράς Διαιτητικής Πρόσληψης Η εξοικείωση με τους πίνακες των τιμών Αναφοράς Διαιτητικής Πρόσληψης Η παρουσίαση του “my plate” το οποίο αντικαθιστά την «πυραμίδα της διατροφής» Η κριτική εξέταση του “my plate” Η παρουσίαση της διατροφικής πυραμίδας Η παρουσίασης της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής Η δομή των υδατανθράκων Η πέψη, η απορρόφηση και ο μεταβολισμός τους Οι πηγές πρόσληψης υδατανθράκων και οι συστάσεις στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής Η σχέση της πρόσληψης υδατανθράκων με τη ανάπτυξη χρονίων νοσημάτων με έμφαση στον σακχαρώδη διαβήτη Η δομή των λιποειδών Η πέψη, η απορρόφηση και ο μεταβολισμός τους Οι πηγές πρόσληψης λίπους και οι συστάσεις στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής Η σχέση της πρόσληψης λιπών και ελαίων με τη ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων με έμφαση στα καρδιαγγειακά νοσήματα Η δομή των πρωτεϊνών Η πέψη, η απορρόφηση και ο μεταβολισμός τους Οι πηγές πρόσληψης πρωτεΐνης και οι συστάσεις στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής Η σχέση της πρόσληψης πρωτεΐνης με τη ανάπτυξη νοσημάτων Η κατανόηση του παγκόσμιου προβλήματος της παχυσαρκίας Η επισκόπηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας Η συσχέτιση της παχυσαρκίας με χρόνια νοσήματα Η κατανόηση των προσεγγίσεων απώλειας βάρους Η παρουσίαση των ανόργανων συστατικών της διατροφής μας Η κατανόηση του ρόλου στην υγεία των ανόργανων συστατικών της διατροφής Η κατανόηση της σημασίας του σιδήρου για την υγεία Η παρουσίαση του προβλήματος της σιδηροπενίας Η εξέταση της διατροφικής αντιμετώπισης της σιδηροπενίας Η κατανόηση του ρόλου του εμπλουτισμού και της ενίσχυσης των τροφίμων στην διατροφική πρόσληψη Η κατανόηση του ρόλου των συμπληρωμάτων στην διατροφική πρόσληψη Ο ορισμός των φυτοχημικών συστατικών Η αναγνώριση του ρόλου των φυτοχημικών συστατικών στην υγεία


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν απαιτούνται.


Περιεχόμενα

Ενότητα 1η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Ενότητα 2η ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ Ενότητα 3η – DRI ΤΙΜΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ Ενότητα 4η MY PLATE Ενότητα 5η Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ενότητα 6η ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Ενότητα 7η ΛΙΠΙΔΙΑ Ενότητα 8η ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Ενότητα 9η THE INTERNATIONAL OBESITY TASK FORCE (IOTF) Ενότητα 10η ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Ενότητα 11η ΣΙΔΗΡΟΣ Ενότητα 12η ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 13η ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: ΜΑΡΙΑ ΚΑΨΟΚΕΦΑΛΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΜΠΕΛΑΣ
Τμήμα: Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Ίδρυμα: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Θεματική Περιοχή: Άλλο Επιστημονικό Υπο-Πεδίο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ