Μικροοικονομική Ι - Open Courses


Το μάθημα παρουσιάζει στους σπουδαστές τα βασικά μεθοδολογικά εργαλεία της σύγχρονης μικροοικονομικής ανάλυσης, τους φέρνει σε επαφή με τις κύριες προσεγγίσεις της και τα αντίστοιχα συμπεράσματα και τους δίνει τη δυνατότητα πρόβλεψης των αποτελεσμάτων συγκεκριμένων μέτρων οικονομικής πολιτικής.


Στόχοι Μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι να δώσει στους σπουδαστές τα βασικά μεθοδολογικά εργαλεία της σύγχρονης μικροοικονομικής ανάλυσης, να τους φέρει σε επαφή με τις κύριες προσεγγίσεις της και τα αντίστοιχα συμπεράσματα και να τους δώσει τη δυνατότητα πρόβλεψης των αποτελεσμάτων συγκεκριμένων μέτρων οικονομικής πολιτικής. 


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας - Γ' Λυκείου.


Περιεχόμενα

Εισαγωγικές έννοιες, βασικά εργαλεία, ζήτηση και προσφορά. Παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση, ελαστικότητες και θεωρία των επιλογών του καταναλωτή. Οργάνωση και συμπεριφορά των επιχειρήσεων: έσοδα, κόστος και μεγιστοποίηση κερδών.  Θεωρία της προσφοράς κατά τη βραχυχρόνια και τη μακροχρόνια περίοδο. Μορφές αγοράς: Τέλειος ανταγωνισμός, μονοπώλιο, ολιγοπώλιο και μονοπωλιακός ανταγωνισμός.  Στοιχεία θεωρίας παιγνίων. Αγορές συντελεστών παραγωγής Ι.  Αγορά εργασίας, θεωρία ανθρωπίνου κεφαλαίου και ο ρόλος των συνδικάτων. Αγορές συντελεστών παραγωγής ΙΙ.  Αγορές κεφαλαίου και γης.  Αβεβαιότητα, κίνδυνος και αγορές περιουσιακών στοιχείων. Οικονομική της ευημερίας.  Αποτελεσματικότητα κατά Pareto, στρεβλώσεις και αστοχίες της αγοράς.  Φόροι, δημόσιες δαπάνες και ρυθμιστικές πολιτικές. Εισαγωγή στη γενική ισορροπία.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Πάνος Τσακλόγλου
Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών
Ίδρυμα: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Θεματική Περιοχή: Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ