Επιστήμη πολυμερών


Η Επιστήμη των Πολυμερών είναι ένα συνεχώς εξελισσόμενο διεπιστημονικό πεδίο με αναρίθμητες τεχνολογικές εφαρμογές και καινούργιες επιστημονικές προκλήσεις. Τα πολυμερικά υλικά εμφανίζουν ένα πλήθος από συναρπαστικές ιδιότητες που προκύπτουν από την ιδιαίτερη συμπεριφορά των μεγάλου μοριακού μεγέθους πολυμερικών αλυσίδων. Στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση των ιδιοτήτων των πολυμερών σε μοριακό επίπεδο μέσα από την ανάπτυξη των θεμελιωδών εννοιών που σχετίζονται με την σύνθεση τον χαρακτηρισμό και την συμπεριφορά τους σε διαλύματα και την στερεά κατάσταση.


Στόχοι Μαθήματος

Στο τέλος του μαθήματος ο φοιτητής θα μπορεί να : 1. Γνωρίζει και να χρησιμοποιεί τις βασικές έννοιες που χαρακτηρίζουν τα πολυμερικά υλικά 2. Γνωρίζει τις βασικές αρχές της χημείας των σταδιακών και αλυσωτών αντιδράσεων πολυμερισμού. 3. Καταστρώνει τις κινητικές εξισώσεις των αντιδράσεων πολυμερισμού. 4. Κατανοεί και να χειρίζεται τις βασικές έννοιες της στατιστικής θερμοδυναμικής των μακρομοριακών διαλυμάτων και πως αυτές διαφοροποιούνται από εκείνες των μικρών μορίων. 5. Γνωρίζει τις βασικές αρχές που διέπουν διάφορες τεχνικές χαρακτηρισμού των πολυμερών όπως οσμωμετρία, ιξωδομετρία και χρωματογραφία πηκτώματος. 6. Γνωρίζει τις καταστάσεις των πολυμερών (άμορφη, κρυσταλλική) και πως αυτές επηρεάζουν τις τελικές ιδιότητες τους στην στερέα κατάσταση. Να κατανοεί την σχέση της διαμόρφωσης της αλυσίδας με τις θερμικές ιδιότητες Τg ,Τm. 7. Κατανοεί τις βασικές έννοιες τηςιξωδοελαστικότητας των πολυμερών, να γνωρίζει και να επιλέγει τις μεθόδους που χρειάζονται για τον προσδιορισμό των μηχανικών ιδιοτήτων των πολυμερών στην στερεά κατάσταση.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα μαθήματα. Οι φοιτητές πρέπει όμως να έχουν βασικές γνώσεις Οργανικής Χημείας, Φυσικοχημείας και Θερμοδυναμικής.


Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή 2. Χημεία σταδιακών αντιδράσεων πολυμερισμού 3. Κινητική σταδιακών αντιδράσεων πολυμερισμού 4. Χημεία αλυσωτών αντιδράσεων πολυμερισμού μέσω ελευθέρων ριζών 5. Κινητική αλυσωτών αντιδράσεων πολυμερισμού 6. Kινητική αντιδράσεων συμπολυμερισμού 7. Στατιστική θερμοδυναμική μακρομοριακών διαλυμάτων 8. Ισορροπίες φάσεων, διαλυτότητα 9. Αραιά μακρομοριακά διαλύματα και μέθοδοι χαρακτηρισμού πολυμερών 10. Ιδιότητες μακρομορίων στην στερεά κατάσταση 11. Μηχανικές ιδιότητες

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Κωνσταντίνος Τσιτσιλιάνης
Τμήμα: Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Πατρών
Θεματική Περιοχή: Χημεία
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ