Φυσική Πλάσματος


Πλάσμα είναι ένα ιονισμένο αέριο που χαρακτηρίζεται ως η τέταρτη κατάσταση της ύλης και αποτελεί ποσοστό 90 % της ορατής ύλης του σύμπαντος. Η Φυσική πλάσματος συνδέεται με ευρείες εφαρμογές η σημαντικότερη από τις οποίες είναι η ελεγχόμενη θερμοπυρηνική σύντηξη, η επιτυχής έκβαση της οποίας θα συνεπάγεται πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη μας. Το επίπεδο του μαθήματος είναι εισαγωγικό και περιλαμβάνει βασικές έννοιες και ορισμούς, κίνηση φορτισμένων σωματίων σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, θεωρίες περιγραφής του πλάσματος, κυματικά φαινόμενα, ισορροπία και ευστάθεια και την ελεγχόμενη θερμοπυρηνική σύντηξη με ενημέρωση με απλό τρόπο σε τρέχοντα ερευνητικά θέματα. Προϋποθέτει γνώσεις γενικής φυσικής, ηλεκτρομαγνητισμού, κυμάνσεων και βασικών μαθηματικών και περιλαμβάνει ασκήσεις και προβλήματα.


Στόχοι Μαθήματος

Το μάθημα έχει ως στόχο να εφοδιάσει τους φοιτητές με ένα βασικό υπόβαθρο στην φυσική πλάσματος και την ελεγχόμενη θερμοπυρηνική σύντηξη και να τους ενημερώσει σε σχετικά τρέχοντα ερευνητικά θέματα.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Κυμάνσεις Κλασική Ηλεκτροδυναμική ΙΙ


Περιεχόμενα

1 - Εισαγωγή 2 - Κίνηση Φορτισμένων Σωματιδίων 3 - Μοντέλα περιγραφής πλάσματος 4 - Κύματα στο πλάσμα 5 - Ισορροπία και ευστάθεια 6 - Εισαγωγή στην ελεγχόμενη σύντηξη

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Γεώργιος Θουρμουλόπουλος
Τμήμα: Τμήμα Φυσικής
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Θεματική Περιοχή: Φυσική
Άδεια Χρήσης: CC-Αναφορά Δημιουργού-Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ