Προγραμματισμός και Εφαρμογές Η/Υ (Θ)


Η γλώσσα προγραμματισμού Fortran 2003/2008, και η γλώσσα επιστημονικού προγραμματισμού MATLAB. Το περιβάλλον ανάπτυξης, ο μεταγλωττισμός και η εκτέλεση των προγραμμάτων Fortran και MATLAB. Εισαγωγή στον προγραμματισμό. Αλγοριθμική. Λογικό διάγραμμα. Μεταβλητές και σταθερές, ονοματολογία και τύποι, εντολές εισόδου και εξόδου, εντολές εκχώρησης τιμών, αριθμητικές παραστάσεις, εσωτερικές συναρτήσεις, προγράμματα με απλή ακολουθιακή δομή. Δομές επανάληψης (Do/For/While) και δομές ελέγχου (If-Then-Else/Case), χρήση αρχείων για είσοδο/έξοδο δεδομένων, προγράμματα με σύνθετη δομή. Μεταβλητές με δείκτες, διανύσματα, πίνακες, μητρώα και πράξεις μεταξύ τους. Υποπρογράμματα και συναρτήσεις χρηστών. Βιβλιοθήκες προγραμμάτων. Ακρίβεια μεταβλητών και υπολογισμών, αριθμητικά σφάλματα. Προγραμματιστικά λάθη, δοκιμές και αποσφαλμάτωση προγραμμάτων. Ασκήσεις και απλές εφαρμογές της ειδικότητας. Το εξελιγμένο περιβάλλον ανάπτυξης MATLAB. Ειδικά εργαλεία χειρισμού πινάκων. Εργαλεία δημιουργίας γραφικών παραστάσεων. Εργαλεία ανάπτυξης γραφικού περιβάλλοντος (παραθυρικού, User Interface). Εξειδικευμένη χρήση του Διαδικτύου για ανεύρεση πηγών πληροφόρησης και συλλογή δεδομένων. Σύνδεση των προγραμμάτων MATLAB με το Διαδίκτυο και άλλες εφαρμογές. Προγραμματισμός λογιστικού φύλλου (όπως Excel με Solver, VBA, κ.λπ.) για υπολογισμούς με αριθμητικές και λογικές συναρτήσεις, γραφήματα, διαχείριση μητρώων, στατιστική ανάλυση και λύση προβλημάτων της κατεύθυνσης του Πολιτικού Μηχανικού. Σύνδεση των εφαρμογών μεταξύ τους και τυποποίηση αρχείων δεδομένων και αποτελεσμάτων για συμβατότητα και μεταφορά.


Στόχοι Μαθήματος

Στόχοι του μαθήματος είναι: να γίνει κατανοητό το αντικείμενο και οι δυνατότητες Προγραμματισμού των Η/Υ, και να εξοικειωθούν οι φοιτητές με το αντικείμενο των αλγορίθμων και των μεθόδων επίλυσης τεχνικών προβλημάτων. να πάρουν οι φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια για την αυτόνομη σύνταξη και ανάπτυξη προγραμμάτων, και να αποκτήσουν πρακτική ευχέρεια στη δημιουργία προγραμμάτων που επιλύουν προβλήματα της ειδικότητάς τους. να εκπαιδευτούν στη γραφική αναπαράσταση δεδομένων και πειραματικών αποτελεσμάτων με Η/Υ καθώς και στη περαιτέρω επεξεργασία τους με αλγορίθμους υλοποιημένους σε προγράμματα MATLAB, ή FORTRAN, καθώς και με εφαρμογές που προγραμματίζονται όπως λογιστικά φύλλα EXCEL, κ.λπ. να έχουν τελειώνοντας σαν εφόδιο, τη γνώση προγραμματιστικών εργαλείων με πλήρη συμβατότητα και αποδοχή από τη παγκόσμια ακαδημαϊκή, ερευνητική και επαγγελματική κοινότητα.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Γνώσεις: Απαιτείται μόνο βασική χρήση Η/Υ, έναρξη-τερματισμός, πληκτρολόγιο-ποντίκι, αρχεία & φάκελοι, αποθήκευση, ανάκτηση/εύρεση, βασική χρήση διαδικτύου και βασικές γνώσεις Μαθηματικών/Φυσικής από το Γυμνάσιο-Λύκειο. Προετοιμασία: Η προετοιμασία για το μάθημα αφορά στην εγκατάσταση του κατάλληλου λογισμικού στον Η/Υ του φοιτητή. Για τη Fortran, τον Compiler G95, για το MatLab μια από τις ελεύθερες εφαρμογές Octave, FreeMat, SciLab, και, για λογιστικό φύλλο το MS Excel ή το Calc (από το OpenOffice).


Περιεχόμενα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό με τη FORTRAN 2003 (μέρος 1ο) Εισαγωγή στον Προγραμματισμό με τη FORTRAN 2003 (μέρος 2ο) Εισαγωγή στον Προγραμματισμό με τη FORTRAN 2003 (μέρος 3ο) Εισαγωγή στον Προγραμματισμό με τη FORTRAN 2003 (μέρος 4ο) Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Λογιστικών Φύλλων (π.χ. Excel) (Μέρος 1ο) Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Λογιστικών Φύλλων (π.χ. Excel) (Μέρος 2ο) Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Λογιστικών Φύλλων (π.χ. Excel) (Μέρος 3ο) Εισαγωγή στο Περιβάλλον Προγραμματισμού MatLab (Μέρος 1ο) Εισαγωγή στο Περιβάλλον Προγραμματισμού MatLab (Μέρος 2ο) Εισαγωγή στο Προγραμματισμό με το MatLab 7.x (Μέρος 1ο) Εισαγωγή στο Προγραμματισμό με το MatLab 7.x (Μέρος 2ο) Εισαγωγή στο Προγραμματισμό με το MatLab 7.x (Μέρος 3ο) Εισαγωγή στο Προγραμματισμό με το MatLab 7.x (Μέρος 4ο)

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Βασίλειος Μούσας
Τμήμα: Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. και Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής Τ.Ε. - Κατεύθυνση Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.
Ίδρυμα: ΤΕΙ Αθήνας
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Μηχανικού Η/Υ και Ηλεκτρονικού Μηχανικού
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ