ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ [open]


Το μάθημα μελετά τις ανθρωπογενείς πιέσεις και τους μηχανισμούς μέσω των οποίων αυτές οδηγούν στην απώλεια των τριών επιπέδων της βιοποικιλότητας (γενετική, αφθονία ειδών, οικοσυστημική). Συζητούμε τις τάσεις αυτής της απώλειας και τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη κοινωνία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ποσοτικά εργαλεία α) παρακολούθησης, β) ανάλυσης της δυναμικής και γ) εύρεσης κατάλληλων μεθόδων διατήρησης των απειλούμενων ειδών.


Στόχοι Μαθήματος

Οι στόχοι του μαθήματος είναι: - Η κατανόηση των απειλών για τη Βιοποικιλότητα και της θέση της Βιολογίας της Διατήρησης σε ένα ανθρωπογενές τοπίο. - Η εφαρμογή οικολογικών εννοιών σε προβλήματα διατήρησης. - Η χρήση εργαλείων για την παρατήρηση, διατήρηση και τη διαχείριση απειλούμενων ειδών/πληθυσμών. Έμφαση δίνεται στη Διατήρηση των διαδικασιών που σχετίζονται με τη Βιοποικιλότητα (εξελικτικές διαδικασίες, οικοσυστημικές λειτουργίες).


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Βιολογία ζώων Εισαγωγή στην Οικολογία


Περιεχόμενα

Κρίση της Βιοποικιλότητας και Βιολογία της Διατήρησης. Απώτερες αιτίες εξαφανίσεων. Δυναμική πληθυσμών: μέθοδοι μοντελοποίησης και παρακολούθησης. Δίνη εξαφάνισης και ανάλυση βιωσιμότητας πληθυσμών. Γενετική της Διατήρησης. Διατήρηση μεταπληθυσμών.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Κωνσταντίνος Θεοδώρου
Τμήμα: Τμήμα Περιβάλλοντος
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Θεματική Περιοχή: Γεωεπιστήμες και Επιστήμες Περιβάλλοντος
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ