[ΤΛ6004/6104] Εφαρμογές των Μικροϋπολογιστών στις Τηλεπικοινωνίες


Το μάθημα χρησιμοποιεί το chip 89C4x0 της Dallas που ανήκει στους μικροελεγκτές αρχιτεκτονικής 8051. Αρχικά περιγράφονται συνοπτικά οι καταχωρητές, τα είδη μνήμης, οι τρόποι διευθυνσιοδότησης, οι θύρες Εισόδου - Εξόδου και το σύνολο των εντολών. Πραγματοποιούνται διαλέξεις για μια σειρά από ειδικά θέματα όπως:


Στόχοι Μαθήματος

Η κατανόηση της λειτουργίας και ο προγραμματισμός μικροελεγκτών για χρήση σε εφαρμογές που άπτονται των Τηλεπικοινωνιών και ιδιαίτερα την περιοχή των δικτύων υπολογιστών. Με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του μαθήματος, ο σπουδαστής θα είναι σε θέση να: Προγραμματίζει οθόνες Υγρών Κρυστάλλων (LCD) για χρήση με μικροελεγκτές 8051. Αναπτύσσει εφαρμογές που κάνουν χρήση εξωτερικών πηγών διακοπών.  Αναπτύσσει εφαρμογές που κάνουν χρήση  Χρονιστών (Timers) όπως ρολόϊ πραγματικού χρόνου (RTC) και διεκπεραίωση ρουτινών (Dispatching).  Υλοποιεί σειριακή και παράλληλη επικοινωνία μεταξύ μικροελεγκτή και υπολογιστή ή μεταξύ μικροελεγκτών.  Δημιουργεί διάφορες Περιοδικές Αναλογικές Κυματομορφές με την χρήση ενός Ψηφιο-Αναλογικού Μετατροπέα D/A.  Υλοποιεί επικοινωνία με απομακρυσμένο μικροελεγκτή με τη βοήθεια GSM modem το οποίο να προγραμματίζει με AT εντολές. Ερμηνεύει κώδικα Assembly σε διάγραμμα ροής και αντίστροφα αναπτύσσει κώδικα assembly σε διάγραμμα ροής.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ  4ου εξαμήνου.


Περιεχόμενα

Το μάθημα έχει σαν σκοπό την εξοικείωση του φοιτητή στον προγραμματισμό μικροϋπολογιστών στο πεδίο των τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών.  Περιγραφή Μαθήματος Το μάθημα χρησιμοποιεί  το  chip  89C4x0 της Dallas  που ανήκει στους μικροελεγκτές αρχιτεκτονικής 8051. Αρχικά περιγράφονται συνοπτικά οι καταχωρητές, τα είδη μνήμης, οι τρόποι διευθυνσιοδότησης, οι θύρες Εισόδου - Εξόδου και το σύνολο των εντολών. Πραγματοποιούνται διαλέξεις για μια σειρά από ειδικά θέματα όπως:   Οθόνη Υγρών Κρυστάλλων (LCD) και διασύνδεσή της στο αναπτυξιακό του μικροελεγκτή για χρήση. Πηγές Διακοπών (Interrupts) και ρουτίνες εξυπηρέτησής τους. Παράδειγμα εφαρμογής με ένα απλό πληκτρολόγιο (keypad) 16 πλήκτρων που έχει υλοποιηθεί πάνω στην πλακέτα του αναπτυξιακού.  Χρονιστές (Timers) και Μετρητές (Counters) με εφαρμογή στο ρολόϊ πραγματικού χρόνου (RTC) και διεκπεραίωση (Dispatching) ρουτινών.  Σειριακή επικοινωνία μεταξύ Υπολογιστή και Μικροελεγκτή, αμφίδρομη με χρήση μηχανισμού Διακοπών ή χωρίς.  Παραγωγή Περιοδικών Αναλογικών Κυματομορφών με την χρήση ενός Ψηφιο-Αναλογικού Μετατροπέα D/A.  Υλοποίηση Παράλληλης Επικοινωνίας μεταξύ δύο μικροελεγκτών με σήματα χειραψίας (Hand-shaking) Επικοινωνία μέσω σειριακής θύρας και AT εντολών με GSMmodemγια ασύρματη αμφίδρομη επικοινωνία με τον μικροελεγκτή.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Ιωάννης Μπαρμπουνάκης
Τμήμα: Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.
Ίδρυμα: ΤΕΙ Κρήτης
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Υπολογιστών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών
Άδεια Χρήσης: Προστατεύονται όλα τα δικαιώματα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ